Aproape 600.000 de români își aniversează onomastica de Sfântul Vasile, majoritatea fiind bărbați, în jur de 500.000.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare a fost unul dintre cei mai importanți părinți ai bisericii ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini.
Cine a fost Sfântul Vasile, pe care îl sărbătorim în prima zi din an!
Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anului 329 în Pont și a fost unul dintre cei trei arhiepiscopi de seamă, răsăriteni, ai Bisericii Ortodoxe, împreună cu Grigore de Nazianz ("Teologul") și Ioan Gură de Aur.
S-a urcat la Domnul pe 1 ianuarie 379, în Cezareea.
Sfântul Vasile cel Mare se trăgea dintr-o familie creștină cunoscută, tatăl lui, Sfântul Vasile cel Bătrân, fiind un renumit învățător din Pont. Sora lui, Macrina, și fratele lui, Grigore din Nyssa, au devenit și ei sfinți.
Sfântul Vasile a studiat la Cezareea, la Constantinopol și la Atena, acumulând cunoștințe temeinice de filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică.
Moștenind averea familiei la vârsta de 12 ani, Sfântul Vasile a făcut nenumărate acte de caritate, ajutându-i pe cei săraci și oprimați. Este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor.
Sf. Vasile este unul dintre "Cei Trei Cappadocieni" (alături de Grigore de Nyssa și Grigore de Nazianz), fiind considerat și cel mai important dintre ei.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Sf. Vasile este sărbătorit atât pe data de 1 ianuarie, sărbătoare cu cruce roșie în Calendarul Creștin-Ortodox, cât și pe pe 30 ianuarie, împreună cu Sf. Ioan
Gură de Aur și Sf. Grigore de Nazianz. Sărbătoarea din 30 ianuarie este cunoscută drept sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi și a fost decisă în anul 1081 de către Patriarhul Ioan al Constantinopolului în memoria celor trei mari sfinți și teologi ortodocși.Citeste si: Superstiții de Sfântul Vasile. Ce lucruri sunt interzise în prima zi a anului
Cea mai puternică rugăciune de Sfântul Vasile cel Mare
"În tot pământul s-a răspândit vestirea ta, că acela a primit cuvântul tău, prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat, firea celor în fiinţă ai lămurit şi ai pus rânduială în obiceiurile oamenilor.
Părinte cuvioase, preoţie împărătească, roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre. Veniţi popoare să cântăm cântare lui Hristos Dumnezeu, Celui Ce a despărţit marea şi a povăţuit pe poporul pe care l-a scos din robia egiptenilor, că S-a preaslăvit.
Sfinte Vasile, glăsuitorule de Dumnezeu vino în ajutorul celor ce vor să înceapă a cânta laudele tale. Ci tu, părinte, îngăduitor fiind, ca un părinte, ne dai har din belşug.Săltarea cea pătimaşă a tiraniei trupului ai înfrânat cu dragostea de înţelepciune. Pentru aceasta locuieşti întru Împărăţiile cele nestricăcioase, Sfinte Părinte Vasile. Umblând pe calea cea aspră a faptelor bune, ai ajuns la Cerescul podiş, cel neted şi liniştit şi pildă tuturor te-ai arătat, Mare Ierarhe Vasile.
Patimile sufletului împreună cu ale trupului le-ai tăiat, Părinte Vasile, cu folos, cu sabia Duhului iar pe tine jertfă te-ai adus Stăpânului. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!".
Citeste si: Calendar Ortodox 2022. Când au loc cele mai importante sărbători din noul an