Calendar creștin-ortodox 1 iulie 2022: Rugăciunea tămăduitoare de boli și neputințe care se rostește la începutul lunii a VII-a! Vineri e sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 01 iul 2022, 08:21

Calendar creștin-ortodox vineri, 1 iulie 2022

Sursa: doxologia.ro

Calendar creștin-ortodox 1 iulie 2022. Vineri e sărbătoare cu cruce neagră în calendar, Biserica Ortodoxă prăznuindu-i pe Sf Sfântul Leontie de la Rădăuți și pe  Sfinții Cosma si Damian, doctorii fără de arginti.

Calendar creștin-ortodox 1 iulie 2022. Luna iulie începe în calendarul creștin-ortodox cu prăznuirea Sfântului Leontie de la Răduți și Sf Cosma și Damian, doctorii fără de arginți.

Sf Cosma și Damian au fost frați care au învățat meșteșugul doctoricesc și care tămăduiau toate bolile și neputințele, fără a a cere vreo plată pentru asta. Din acest motiv Sf Cosma și Damian, prăznuiți de Biserica Ortodoxă vineri, 1 iulie 2022, au fost numiți doctori fără de arginți. 

Citeste si: Calendar creștin- ortodox 30 iunie 2022: Rugăciunea Sf Ierarh Ghelasie de la Râmeț, vindecătorul de boli și neputințe. E sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar

Calendar creștin- ortodox 1 iulie 2022 

Luna iulie începe cu o sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendar. Biserica ortodoxă îi prăznuiește vineri, 1 iulie 2022, pe Sfântul Leontie de la Rădăuți și pe Sfinții Cosma și Damian, cunoscuți și ca doctorii fără de arginți. 

Cine a fost Sf Leontie de la Rădăuți 

Leontie, s-a născut din părinți drept măritori creștini, în orașul Rădăuți, la începutul secolului al XIV-lea.

Încă din pruncie, mergând cu părinții săi la biserică, a fost cuprins de o mare dragoste față de casa lui Dumnezeu, unde, mai apoi, mergea zilnic și asculta cu toată luarea aminte întreaga slujbă, căutând să se apropie cât mai mult sufletește de sfințiții slujitori, de Cuvioșii Părinți și de ostenitorii de la această biserică voievodală.

Părinții din obștea Catedralei, văzându-l cu atâta dragoste pentru casa lui Dumnezeu și pentru sfintele slujbe, l-au primit în obștea lor, unde fericitul Leontie în toate arăta râvnă și smerenie.

Pentru viața lui duhovnicească a fost călugărit, primind numele de Lavrentie. Râvna lui pentru nevoințele duhovnicești sporea tot mai mult. Luând binecuvântare de la starețul obștii, s-a îndreptat către un loc sihăstresc, nu departe de Putna, unde erau câțiva sihaștri.

Mitropolitul Moldovei de atunci, Iosif Mușat, aflând de această vatră sihăstrească cu rânduială prea frumoasă, a mers și a sfințit biserica acelui schit și, o dată cu aceasta, a hirotonit în preot pe Cuviosul Lavrentie, numindu-l tot atunci egumen, potrivit dorinței acelei obști. 

Mai multe date despre viața Sf Leontie de la Rădăuți pe doxologia.ro. 

Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2022. Cea mai puternică rugăciune care se rostește pentru sănătate,

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Calendar creștin ortodox- Sf Cosma și Damian 

Sfinții Cosma și Damian s-au născut in Roma cea veche, dintr-un tata si o maica, si au crescut in dreapta credință. Aceștia, învățând meșteșugul doctoricesc, tămăduiau toate bolile si toate neputințele; caci la toate aveau împreună ajutor darul lui Dumnezeu si, peste cați din oamenii cei ce pătimeau si din dobitoace își puneau mâinile lor, îndată aceia se făceau sănătoși desăvârșit.

Ei, bunii tămăduitori, de la nimeni nu luau pla­ta pentru tămăduiri; pentru care s-au si numit doctori fără de arginti. Numai de o plată ca aceasta prea scumpa aveau ei trebuință: cei ce se tămăduiau sa creadă in Hristos. Ei, nu nu­mai in Roma, ci si prin toate cetățile dimpre­jur si prin sate trecând si tămăduind pe cei bolnavi, pe multi ii întorceau la Hristos.

Pe lângă darul cel tămăduitor si prin indu­rata dăruire, ei mai făceau si bine popoarelor. C a ci, având de la părinți si de la strămoși mul­te averi adunate si ramase lor, le vindeau si le împărțeau la săraci si la cei ce aveau trebuință. Astfel, hrăneau pe cei flamanzi, îmbrăcau pe cei goi si arătau spre cei saraci si lipsiti de tot felul, mila si indurare. Când tămăduiau pe cei bolnavi, grăiau astfel către ei: „Noi numai mâinile punem pe voi, caci cu puterea noastră nimic nu putem face. Toate le lucrează prin noi tăria cea atotputernica a lui Hristos, Unul adevăratul Dumnezeu, în Care, de veți crede cu neîndoială, îndată veți fi sănătoși". Aceia, crezând, îndată câștigau sănătatea. Si astfel, in toate zilele întorcându-se multi de la păgânătatea închinării la idoli, se apropiau de Hristos. 

Mai multe informații despre viața Sf Cosma și Damian pe creștinortoxo.ro. 

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 1 iulie 2022: Rugăciunea tămăduitoare de boli și neputințe care se rostește la începutul lunii a VII-a! Vineri e sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Rugăciunea tămăduitoare de boli și neputințe 

Slăviţilor făcători de minuni şi Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian! Iubindu-L pe Hristos Dumnezeu din tinereţile voastre, nu numai meşteşugul doctorilor aţi învăţat, ci mai ales har neîmpuţinat al tămăduirii tuturor bolilor aţi primit de la Dumnezeu. Pentru aceasta, şi pe noi, care cădem înaintea cinstitei icoanei voastre, degrab auziţi-ne.

Pe copiii care cer ajutorul vostru la învăţătură povăţuiţi-i cu rugăciunile voastre, ca, râvnind vieţuirii voastre, să afle nu numai cele pământeşti, ci mai ales să sporească în cucernicie şi în credinţa cea dreaptă.

Celor ce zac de boală şi s-au deznădăjduit de ajutorul omenesc, dar aleargă la voi cu credinţă fierbinte şi rugăciune osârdnică, tămăduire dăruiţi-le cu cercetarea voastră cea milostivă şi de minuni făcătoare; aşijderea şi pe cei ce din pricina bolilor grele au căzut în trândăvire, în puţinătate de suflet şi în cârtire, cu harul cel dat vouă de Dumnezeu întăriţi-i în răbdare şi îndrumaţi-i ca să priceapă sfânta şi desăvârşita voie a lui Dumnezeu în ce ne priveşte şi să se facă părtaşi ai harului mântuitor al lui Dumnezeu.

Pe toţi cei ce aleargă la voi cu osârdie ocrotiţi-i de bolile cele crunte, şi apăraţi-i de moartea năprasnică, şi cu puternica voastră mijlocire înaintea lui Dumnezeu păziţi-i neclintiţi în dreapta credinţă şi ajutaţi-i în sporirea duhovnicească, ca împreună cu voi să se învrednicească în veacul ce va să vină a lăuda şi a slăvi numele cel preasfânt şi de mare cuviinţă al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, în vecii vecilor. Amin.

 

 

 

 

Taguri: