CALENDAR creștin ortodox, 1 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce roșie pentru credincioși! Ce trebuie să faci neapărat astăzi?

Autor: Amalia Georgescu

Pe 1 octombrie, credincioșii prăznuiesc Acoperământul Maicii Domnului

Sursa: captura youtube doxologia.ro

CALENDAR creștin ortodox, 1 octombrie 2021. Este mare sărbătoare pentru credincioși la începutul lunii octombrie. Ce trebuie să faci de Acoperământul Maicii Domnului?

În calendarul creștin ortodox, luna octombrie începe cu o mare sărbătoare. Pe 1 octombrie, credincioșii cinstesc Acoperământul Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători de peste an dedicate Fecioarei Maria. Pentru că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie, atunci este important ca toți credincioșii să țină cont de câteva aspecte.

CALENDAR creștin ortodox, 1 octombrie 2021. Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie

1 octombrie este ziua rânduită în calendarul creștin ortodox pentru a prăznui Acoperământul Maicii Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie pe 1 octombrie, aceasta fiind ultima sărbătoare mare dedicată Maicii Domnului, în acest an. Credincioșii respectă cu sfințenie această sărbătoare, având în vedere că ea amintește de o minune petrecută în urmă cu foarte mulți ani.

Potrivit calendarul creștin ortodox, la 1 octombrie 911, Maica Domnului s-a arătat credincioșilor strânși în biserica din Vlaherne și care se rugau pentru salvarea cetății care era în pericol să fie asediată.

Văzându-i în nevoie pe credincioși, Maica Domnului s-a arătat lor, la ora patru dimineața și s-a rugat alături de ei la Iisus Hristos pentru a alunga răul. Pentru că Sfânta Fecioară Maria i-a protejat pe credincioși cu acoperământul ei, punându-l deasupra capetelor acestora, sărbătoarea a căpătat denumirea de Acoperământul Maicii Domnului.

Conform informațiilor relatate în cărțile sfinte, Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a văzut această minune și i-a spus ucenicului său, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Privindu-l în ochi, Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă

minunez!".

Acoperământul Maicii Domnului. Ce trebuie să faci în această zi și ce lucruri sunt interzise? Tradiții și obiceiuri

Ziua de 1 octombrie este una importantă pentru credincioși și asta pentru că este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului. În această zi sfântă este sărbătoare cu cruce roșie, ceea ce înseamnă că toți credincioșii trebuie să țină cont de o serie de tradiții și obiceiuri.

Fiind o zi de post, se spune că este foarte important ca toți credincioșii să postească de Acoperământul Maicii Domnului. În plus, pentru că este sărbătoare cu cruce roșie, credincioșii nu au voie să muncească, să spele rufe sau să facă lucruri în gospodărie, această zi fiind dedicată postului și rugăciunii.

De Acoperământul Maicii Domnului se spune că nu este bine să îți tunzi părul.

O superstiție veche arată spune că părul rămâne prins de trup, chiar dacă este aruncat sau ars, iar cei care își tund părul pot pica pradă farmecelor.

Tot pe 1 octombrie, atunci când este prăznuit Acoperământul Maicii Domnului, se face pomenirea morților. Este foarte important ca în această zi să fie împărțite doar bucate de post. Astăzi se dau de pomană plăcinte cu mere, cu dovleac, dar și nuci, gutui, pere, prune, struguri sau orice alte fructe.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Acoperământul Maicii Domnului. Ce NU este bine să faci în această zi? 3 lucruri complet interzise pe 1 octombrie

Cea mai puternică rugăciune pe care să o spui pe 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului 

Chiar dacă există foarte multe rugăciuni închinate Maicii Domnului, pe 1 octombrie trebuie rostită cea despre care se spune că are cea mai mare putere de Acoperământul Maicii Domnului. Iată cum trebuie să se roage credincioșii în această zi sfântă.

„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Citeste si: ACOPERĂMÂNTUL MAICII DOMNULUI, acatist. Trebuie să îl citești pe 1 octombrie!