Calendar Creștin Ortodox 1 septembrie 2022. Un mare sfânt este sărbătorit în prima zi din Anul Nou Bisericesc. Rugăciunea care trebuie rostită joi

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 31 aug 2022, 22:11

Astăzi se sărbătorește Sfântul Dionisie Exiguul și începutul noului an bisericesc

Sursa: Facebook

În ziua în care începe noul an bisericesc se sărbătorște și Sfântul Dionisie Exiguul, cel care a propus numărarea anilor începând cu Întruparea Domnului, iar această zi are cruce neagră în calendar.

Sfântul Dionisie Exiguul sau Diosinie cel Smerit renunță la anul lui Diocletian și acceptă anul 753 a.u.c ca an al Întrupării Domnului și anul în care începe era creștină.

Citeste si: Cele mai frumoase mesaje pe care să le trimiți de Sfântul Alexandru 2022. Iată ce nume se sărbătoresc pe 30 august

Cine a fost Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul

Sfântul Dionisie Exiguul sau Dionisie cel Smerit s-a născut în jurul anului 470 în Sciţia Mică, Dobrogea de astăzi. După finalizarea studiilor în una din școlile bisericești din Dobrogea, acesta ajunge pelerin în Orient.

În anul 496, Sfântul Dionisie Exiguul a ajuns în Roma la chemările lui papa Ghelasie, care căuta traducători din greacă în latină. Deoarece avea atâtea cunoștințe în astronomie, acesta a decis ca numărarea anilor să se facă de la Întruparea Domnului, nu de la Întemeiarea Romei.

Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele veșnice în Italia, la Vivarium, pe la 545-550.

Citeste si: Sfânta Maria 2022. Este sau nu zi liberă pe 8 septembrie, de ziua Sfintei Maria Mică

Cântarea bisericească ce îl laudă pe Sfântul Dionisie Exiguul la 1 septembrie

Troparul Sfantului Dionisie, glasul 1

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

, ,Ca o raza strălucitoare care luminează toată lumea te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Dionie, cel ce ai socotit timpul mântuirii după Nașterea lui Hristos și ai făcut cunoscute rânduielile Sfinților Părinți în toate laturile creștinătătății. Pentru aceasta, cu bucurie cântăm: Slavă Celui ce ți-a dat înțelepciune! Slavă Celui ce te-a binecuvântat! Slavă Celui ce dăruiește prin tine mântuire sufletelor noastre!”

Citeste si: Noul an bisericesc 2022. De ce noul an bisericesc începe pe 1 septembrie

Începutul noului an bisericesc

Data de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie.

Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Potrivit tradiției, Mântuitorul Iisus Hristos și-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

„Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

De altfel, în prima zi a lunii septembrie, potrivit tradiției moștenite din Legea Veche, s-a început creația lumii.

Citeste si: Calendar creștin ortodox 31 august 2022. Sărbătoare mare pentru toți credincioșii. Ce trebuie să facă miercuri femeile care vor să rămână însărcinate

Surse: crestinortodox.ro, basilica.ro