În luna februarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Haralambie. Acesta este considerat apărător de ciumă și de foamete și un mare făcător de minuni. În fiecare an, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Haralambie, astfel că în calendar este sărbătoare cu cruce neagră pe 10 februarie.
Calendar creștin ortodox, 10 februarie 2022. Cine a fost Sfântul Haralambie?
Sfântul Haralambie este considerat de Biserica Ortodoxă aparator de ciumă si de foamete, motiv pentru care este prăznuit de credincioși în fiecare an, pe data de 10 februarie.
Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, în perioada împăratului Septimu Sever. Acesta a avut o viață îndelungată, astfel că la vârsta de 113 ani a fost supus la chinuri greu de imaginat și asta pentru că a refuzat să renunțe la credința în Iisus Hristos.
Pentru a fi convins să se lepede de Hristos, Sfântului Haralambie i-a fost legată barba în jurul gâtului, trupul i-a fost străpuns cu un piron, a fost ars de viu și i-a fost jupuită pielea de pe trup.
De-a lungul vieții, Sfântul Haralambie a făcut mai multe minuni. A vindecat oameni grav bolnavi, a înviat un tânăr și a venit în ajutorul celor greu încercați de foamete sau care sufereau de ciumă.
În cele din urmă, Sfântul Haralambie a fost omorât după ce i-a fost tăiat capul cu sabia.
Se spune că înainte să moară, Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu ca locul în care vor rămâne moaștele sale să fie protejat de foamete și de boli. În prezent, capul Sfântului Haralambie este păstrat la Mănăstirea „Sfântul Ștefan” din Meteora. La Iași, în biserica Mănăstirii Miclăușeni, se află moaștele mai multor sfinți, iar printre ele și cele ale Sfântului Haralambie.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Ce trebuie să facă credincioșii de Sfântul Haralambie, pe 10 februarie, pentru a fi protejați de rele?
Se spune că Sfântul Haralambie este cel care îi protejează pe credincoși de duhurile rele, de dușmani, dar și de boli grave. Pentru asta, credincioșii trebuie să se roage la Sfântul Haralambie pe 10 februarie, rostind rugăciunea închinată acestuia.
Mai mult decât atât, tot în această zi sfântă, credincioșii pot duce la biserică bucate, colaci și colivă pe care preotul să le sfințească.
Tot de Sfântul Haralambie sunt pomeniți și cei care au avut o moartea grea.
Rugăciunea puternică ce se spune de Sfântul Haralambie
Rugăciunea către Sfântul Haralambie se spune că poate face minuni pentru cei bolnavi și poate ține la distanță duhurile rele. Se spune în special pe 10 februarie, atunci când este sărbătorit Sfântul Haralambie în calendarul creștin ortodox.
„Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit.
Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!”, aceasta este cea mai importantă rugăciune către Sfântul Haralambie.