Calendar creștin ortodox, 10 februarie 2022. Ce trebuie să faci de Sfântul Haralambie pentru a scăpa de duhurile rele. Sărbătoare cu cruce neagră joi

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 10 feb 2022, 10:14

Sfântul Haralambie, prăznuit pe 10 februarie în calendarul creștin ortodox 

Sursa: Captură YouTube

Sfântul Haralambie este prăznuit în calendarul creștin ortodox pe data de 10 februarie 2022. Joi este sărbătoare cu cruce neagră și se respectă mai multe tradiții și obiceiuri.

În luna februarie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Haralambie. Acesta este considerat apărător de ciumă și de foamete și un mare făcător de minuni. În fiecare an, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Haralambie, astfel că în calendar este sărbătoare cu cruce neagră pe 10 februarie. 

Calendar creștin ortodox, 10 februarie 2022. Cine a fost Sfântul Haralambie?

Sfântul Haralambie este considerat de Biserica Ortodoxă aparator de ciumă si de foamete, motiv pentru care este prăznuit de credincioși în fiecare an, pe data de 10 februarie.

Sfântul Haralambie a fost episcop în Cetatea Magneziei, în perioada împăratului Septimu Sever. Acesta a avut o viață îndelungată, astfel că la vârsta de 113 ani a fost supus la chinuri greu de imaginat și asta pentru că a refuzat să renunțe la credința în Iisus Hristos. 

Pentru a fi convins să se lepede de Hristos, Sfântului Haralambie i-a fost legată barba în jurul gâtului, trupul i-a fost străpuns cu un piron, a fost ars de viu și i-a fost jupuită pielea de pe trup.

Deși a fost supus la chinuri grele, Sfântul Haralambie a reușit să se vindece, spre mirarea celor din jur. 

De-a lungul vieții, Sfântul Haralambie a făcut mai multe minuni. A vindecat oameni grav bolnavi, a înviat un tânăr și a venit în ajutorul celor greu încercați de foamete sau care sufereau de ciumă.

În cele din urmă, Sfântul Haralambie a fost omorât după ce i-a fost tăiat capul cu sabia.

Se spune că înainte să moară, Sfântul Haralambie i-a cerut lui Dumnezeu ca locul în care vor rămâne moaștele sale să fie protejat de foamete și de boli. În prezent, capul Sfântului Haralambie este păstrat la Mănăstirea „Sfântul Ștefan” din Meteora. La Iași, în biserica Mănăstirii Miclăușeni, se află moaștele mai multor sfinți, iar printre ele și cele ale Sfântului Haralambie.

Citeste si: Calendar creștin ortodox februarie 2022. Care sunt cele mai importante sărbători religioase și în ce zile se ține post

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ce trebuie să facă credincioșii de Sfântul Haralambie, pe 10 februarie, pentru a fi protejați de rele?

Se spune că Sfântul Haralambie este cel care îi protejează pe credincoși de duhurile rele, de dușmani, dar și de boli grave. Pentru asta, credincioșii trebuie să se roage la Sfântul Haralambie pe 10 februarie, rostind rugăciunea închinată acestuia.

Mai mult decât atât, tot în această zi sfântă, credincioșii pot duce la biserică bucate, colaci și colivă pe care preotul să le sfințească.

Acestea se împart apoi celor sărmani și se spune că cei care vor da de pomană vor fi protejați de rele. Coliva și colacii pot fi date de pomană și persoanelor bolnave și se spune că, în acest fel, ele se vor vindeca mai repede.

Tot de Sfântul Haralambie sunt pomeniți și cei care au avut o moartea grea.

Rugăciunea puternică ce se spune de Sfântul Haralambie 

Rugăciunea către Sfântul Haralambie se spune că poate face minuni pentru cei bolnavi și poate ține la distanță duhurile rele. Se spune în special pe 10 februarie, atunci când este sărbătorit Sfântul Haralambie în calendarul creștin ortodox.

„Sfinte Mucenice Haralambie, primeşte această rugăciune pe care cu umilinţă ți-o aducem şi ne izbăveşte din toate necazurile! Deşi suntem bolnavi și nevrednici milostivirii tale pentru păcatele noastre cele multe şi grele pe care le săvârşim în tot timpul vieţii noastre şi în tot ceasul, totuşi, cunoscând bunătatea ta cea mare pe care ai arătat-o celor ce te cinstesc şi celor ce se pocăiesc cu credinţă întru numele Domnului, îndrăznim cu umilinţă să mărturisim înaintea ta că am greşit.

Fii mijlocitorul nostru către preaputernicul Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre, pentru izbăvirea noastră de toate bolile şi de toate primejdiile şi pentru întărirea noastră în credinţa cea adevărată. Amin!”, aceasta este cea mai importantă rugăciune către Sfântul Haralambie. 

Citeste si: Postul Paștelui 2022. Pe ce dată începe Postul Mare, cât durează și ce nu au voie credincioșii să facă în această perioadă

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.