Calendar Creștin Ortodox, 10 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră luni. Doi mari sfinți sunt pomeniți la început de săptămână

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 07 oct 2022, 05:45

Sărbătoare cu cruce neagră pe 10 ianuarie 2022

Sursa: PixaBay

În calendarul creștin ortodox, săptămâna începe cu o sărbătoare cu cruce neagră. Pe 10 ianuarie 2022 sunt prăznuiți doi mari sfinți.

Luni, pe 10 ianuarie 2022, în calendarul creștin ortodox sunt pomeniți Cuviosul Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie al Nisei. Este sărbătoare cu cruce neagră în prima zi din săptămână.

Calendar Creștin Ortodox, 10 ianuarie 2022. Luni sunt sărbătoriți Cuviosul Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie al Nisei 

Cuviosul Antipa de la Calapodești și Sfântul Grigorie al Nisei sunt prăznuiți în fiecare an pe 10 ianuarie. Sărbătoarea este marcată cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.

Cuviosul Antipa de la Calapodești a fost român, dar cu toate acestea, foarte puține persoane cunosc detalii despre viața acestuia, sfântul fiind cinstit mai mult de greci și ruși. În anul 1992, Biserica Ortodoxă Română a decis să îl treacă pe Cuviosul Antipa de la Calapodești în rândul sfinților, conform crestinortodox.ro. 

Cuviosul Antipa de la Calapodești a luat calea credinței la vârsta de 20 de ani. Doi ani din viață i-a petrecut la Muntele Athos, iar ulterior s-a stabilit la schitul Lacu, loc unde a rămas timp de 15 ani. A plecat apoi la Mănăstirea Esfigmen, unde a stat patru ani. S-a întors în Moldova în anul 1860. Cuviosul Antipa de la Calapodești a murit la data de 10 ianuarie 1882, motiv pentru care este prăznuit în calendarul creștin ortodox la început de ianuarie. 

Cuviosul Antipa de la Calapodești
[Sursa: Captură YouTube]

Sfântul Grigorie al Nisei a fost episcop și pentru că avea multiple cunoștințe despre credință și știa cum să se adreseze oamenilor, acesta a fost considerat un „stâlp al ortodoxiei”. 

Sfântul Grigorie al Nisei
[Sursa: Captură YouTube]

Citeste si: Câte zile nu se spală rufe după Bobotează, ziua în care se sfințesc apele. Tradiții și superstiții de Bobotează 2022

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei și la ce să renunțe. „Silviu a murit având cu mine o relație de dușmănie.”

Ce înseamnă când e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox?

În timpul anului, în calendarul creștin ortodox sunt mai multe sărbători cu cruce neagră. Ce diferențe există, de fapt, între sărbătorile cu cruce neagră și cele cu cruce roșie? Ei bine, dacă în zilele de sărbătoare cu cruce roșie credincioșii nu au voie să muncească și trebuie să respecte cu strictețe sărbătoarea, în zilele marcate în calendar cu cruce neagră nu sunt impuse restricții.

Sărbătorile cu cruce neagră sunt zile lucrătoare, astfel că oamenilor nu le este interzis să spele rufe sau să facă orice alte treburi casnice. 

Diferența dintre sărbătorile cu cruce neagră și cele cu cruce roșie este dată de complexitatea slujbelor care se țin în aceste zile. Evident, când sunt sărbători cu cruce roșie, slujbele sunt mult mai bogate și mai complexe. 

Citeste si: Cine sărbătorește Crăciunul pe rit vechi în 2022! De ce se schimbă calendarul

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.