Calendar creștin-ortodox 10 iunie 2022: Pe ce mare sfânt îl sărbătorim azi! E dezlegare la pește

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 10 iun 2022, 08:00

Sfântul Mucenic Timotei

Sursa: doxologia.ro

Vineri, 10 iunie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Iată pe ce mare sfânt îl sărbătorim. E și dezlegare la pește.

Vineri e sărbătorit în calendarul creștin-ortodox Sfântul Mucenic Timotei, episcopul Prusei. Totodată, astăzi este dezlegare la pește, o zi foarte bună pentru credincioșii care țin postul.

Sfântul Mucenic Timotei a trăit în timpul împăratului Iulian Apostatul (361-363), potrivit crestinortodox.ro. Pentru sfințenia sa a primit de la Dumnezeu darul facerii de minuni. A făcut mai multe minuni, printre care:

A ucis un balaur care îi omora pe călătorii de pe un drum ce ducea la Prusa. I-a aruncat balaurului în gură un acoperământ cu care se acoperea Euharistia din Sfântul Altar. A înviat un împărat cu numele Areta. A întors de la moarte la viață o împărăteasă care slujea idolilor. În urma acestei minuni împărăteasa a devenit creștină.

Sfântul Mucenic Timotei a fost aruncat în temniță din porunca împăratului Iulian. Chiar și în temniță fiind, credincioșii veneau la el ca să-i asculte învățătura.

Împăratul Iulian a auzit că Sfântul Timotei îl propovăduia pe Hristos și a poruncit să i se taie capul. Sfântul Timotei a trecut la cele veșnice în anul 362.

Tot astăzi li se face pomenirea următorilor sfinți:

- Sfinților Mucenici Alexandru și Antonina;
- Sfântului Cuvios Canid;
- Sfântului Cuvios Teofan;
- Sfântului Cuvios Apolo;
- Sfântului Alexie, episcop de Bitinia.

Sfântul Mucenic Timotei
[Sursa: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar creștin ortodox 7 iunie 2022. Ce mare sfânt e sărbătorit azi. Rugăciunea de marți

Rugăciunea zilei de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe.

Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşază împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc că neputincios sunt de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, pierdut de nu mă vei cerca, sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 8 iunie 2022: Ce sărbătoare e azi. Rugăciunea de miercuri