CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX 11 SEPTEMBRIE. Ce sfânt prăznuim în această zi

Autor: Lavinia Medrea
Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria, prăznuită pe 11 septembrie
Sursa: doxologia.ro

În fiecare an, pe 11 septembrie, o prăznuim pe Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria

În fiecare an, pe 11 septembrie, este pomenită Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria.

CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX 11 SEPTEMBRIE. Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria

Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria a fost căsătorită cu un bărbat credincios, care se numea Pafnutie. Pentru că a căzut în capcana diavolului, Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria a comis adulterul, dar, pentru că și-a dat seama în ce fel a păcătuit, s-a ascuns într-o mănăstire de călugări și și-a schimbat identitatea, numindu-se Teodor.

Acolo a dus o viaţă grea șia făcut tot posibilul să nu se afle că este o femeie.

Diavolul, însă, avea alte planuri pentru Sfânta Teodora. Când a observat că va pierde, la mănăstire a venit o tânără femeie care a vea un copil nou-născut, și care spunea că tânărul monah Teodor ar fi făcut un mare păcat, el fiind tatăl copilului. Sfânta Teodora s-a gândit că aceasta este modalitatea de spălare a păcatului, aşa că a luat copilul în secret şi l-a crescut într-o colibă lângă mănăstire.

Citeste si: Înălțarea Sfintei Cruci 2021. Cruce roșie pe 14 septembrie. Ce trebuie să faci neapărat de Înălțarea Sfintei Cruci

Sfânta Teodora  a mai trăit doar doi ani, dându-și viața în mâinile lui Hristos. Atunci, toată lumea a aflat că, de fapt Teodor, era femeie.

Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Glasul al 8-lea
„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este

trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău”.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Condacul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria

Glasul 1
„Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.
Scăpând de noaptea patimilor, de Dumnezeu cugetătoare Cuvioasă Teodora, ai năzuit cu gândul către Soarele Cel Strălucit, omorându-ţi săltările trupului cu nevoinţă. Pentru aceea, te-ai făcut pildă sihaştilor cu viaţa şi îndreptare celor căzuţi; pentru aceea, te cinstim”.

Citeste si: Care este, de fapt, legenda Meșterului Manole. Textul Baladei Meșterului Manole

Tot pe 11 septembrie, în calendarul-ortodox mai sunt sărbătoriți și Sfântul Eufrosin Bucătarul, Sfinţii Mucenici Diodor, Diomid şi Didim, Sfânta Muceniţă Ia, Sfinţii Dimitrie şi Evantia, soţia sa, şi Dimitrian, fiul lor.

 

 

 

 

 

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.