În fiecare an, pe 11 septembrie, este pomenită Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria.
CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX 11 SEPTEMBRIE. Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria
Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria a fost căsătorită cu un bărbat credincios, care se numea Pafnutie. Pentru că a căzut în capcana diavolului, Sfânta Cuvioasă Teodora din Alexandria a comis adulterul, dar, pentru că și-a dat seama în ce fel a păcătuit, s-a ascuns într-o mănăstire de călugări și și-a schimbat identitatea, numindu-se Teodor.
Diavolul, însă, avea alte planuri pentru Sfânta Teodora. Când a observat că va pierde, la mănăstire a venit o tânără femeie care a vea un copil nou-născut, și care spunea că tânărul monah Teodor ar fi făcut un mare păcat, el fiind tatăl copilului. Sfânta Teodora s-a gândit că aceasta este modalitatea de spălare a păcatului, aşa că a luat copilul în secret şi l-a crescut într-o colibă lângă mănăstire.
Sfânta Teodora a mai trăit doar doi ani, dându-și viața în mâinile lui Hristos. Atunci, toată lumea a aflat că, de fapt Teodor, era femeie.
Troparul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria
Glasul al 8-lea
„Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este
trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Teodora, duhul tău”.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Condacul Sfintei Cuvioase Teodora din Alexandria
Glasul 1
„Ceata îngerilor, ceata mucenicilor, şi a Apostolilor Tăi, Cuvântule, se roagă totdeauna multei milostivirii Tale, Iubitorule de oameni, milueşte-i pe toţi, pentru Născătoarea de Dumnezeu, ca un îndurat.
Scăpând de noaptea patimilor, de Dumnezeu cugetătoare Cuvioasă Teodora, ai năzuit cu gândul către Soarele Cel Strălucit, omorându-ţi săltările trupului cu nevoinţă. Pentru aceea, te-ai făcut pildă sihaştilor cu viaţa şi îndreptare celor căzuţi; pentru aceea, te cinstim”.
Citeste si: Care este, de fapt, legenda Meșterului Manole. Textul Baladei Meșterului Manole
Tot pe 11 septembrie, în calendarul-ortodox mai sunt sărbătoriți și Sfântul Eufrosin Bucătarul, Sfinţii Mucenici Diodor, Diomid şi Didim, Sfânta Muceniţă Ia, Sfinţii Dimitrie şi Evantia, soţia sa, şi Dimitrian, fiul lor.