Rusaliile sunt una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Sărbătoarea, cu cruce roșie, este cunoscută și drept Pogorârea Sfântului Duh/ Coborârea Sfântului Spirit.
Rusaliile se sărbătoresc în a cincizecea zi de după Paști, care este întotdeauna o zi de duminică. De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Este zi liberă legală în România. Și ziua de luni este zi liberă legală, tot pentru sărbătoarea de Rusalii.
Potrivit scrierilor Noului Testament (Faptele Apostolilor 2, 1-11), acest eveniment a avut loc în ziua rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime, notează Wikipedia.
Citeste si: Calendar creștin-ortodox 8 iunie 2022: Ce sărbătoare e azi. Rugăciunea de miercuri
Tradiții și obiceiuri de Rusalii: Ce să faci și să nu faci în această zi
În tradiția creștină se spune că cine nu va respecta sărbătoarea Rusaliilor va avea de-a face cu Ielele, spirite malefice, care provoacă boala denumită popular ”luat din Rusalii”.
În ziua de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde și pedepsi. Se crede că, cine lucrează de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, informează stirilekanald.ro.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni fiindcă te poți întâlni cu spiritele rele.
La sate se păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la biserică crenguțe de tei și nuc, pentru a fi sfințite. Astfel, cu aceste ramuri sfințite se vor împodobi, mai apoi, casele și icoanele, deoarece acestea au puterea de a alunga spiritele rele.
În ziua de Rusalii, gospodinele cheamă copiii și îi spală pe picioare cu săpun de casă, iar mai apoi le împarte orez cu lapte și cireșe.
Prima și a doua zi de Rusalii au devenit zile libere legale din 2008 în România.
Această mare sărbătoare creștină reprezintă un motiv de mare bucurie pentru români și din acest punct de vedere, ei bucurându-se de o binemeritată vacanță.
Citeste si: Minivacanță de 5 zile în luna iunie. Zile libere și minivacanțe 2023 de care se vor bucura românii