Calendar Creștin Ortodox, 12 noiembrie 2021. Ce sărbătoare cu cruce neagră este vineri?

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 11 aug 2022, 01:50

Sfântul Atanasie Todoran, prăznuit pe 12 noiembrie în calendarul crestin ortodox

Sursa: Captură YouTube

În calendarul creștin ortodox, pe data de 12 noiembrie este sărbătoare cu cruce neagră. Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi de Biserica Ortodoxă Română?

În luna noiembrie există mai multe sărbători importante. Unele dintre ele sunt marcate cu cruce roșie, în timp ce altele sunt însemnate cu cruce neagră. Pe 12 noiembrie, în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Atanasie Todoran.

Calendar Creștin Ortodox, vineri, 12 noiembrie 2021. Cine a fost Sfântul Atanasie Todoran?

Din calendarul creștin ortodox pentru luna noiembrie aflăm că ziua de 12 noiembrie îi este dedicată Sfântului Atanasie Todoran. Acesta a luptat împotriva tuturor celor care voiau să îi oblige pe români să renunțe la religia creștin ortodoxă. Sfântul Atanasie Todoran s-a născut în Bichigiu, într-o familie de țărani liberi și se spune că era înrudit cu strămoșii lui George Coșbuc. 

Sfântul Atanasie Todoran a făcut eforturi pentru ca românii să își poată păstra credința creștin ortodoxă. În perioada 1761-1762, acesta a discutat cu guvernul de la Viena pentru ca 21 de comune de pe Valea Bichigiului, Salautei și Someșului Mare să fie militarizate, dar cu condiția ca românii să nu fie nevoiți să își

schimbe credința.

Ulterior, Sfântul Atanasie Todoran a constatat că cerința nu a fost respectată, motiv pentru care s-a opus procesului de militarizare. În momentul în care militarii erau pe punctul de a depune jurământul, Sfântul Atanasie Todoran, în vârstă de 104 ani, le-a spus acestora: „De doi ani noi suntem grăniceri și carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi!... și apoi asa nu vom purta armele, ca sfânta credința să ne-o batjocorească! Jos armele!”, potrivit crestinortodox.ro.

În acel moment, în semn de protest, militarii au depus armele, luptând astfel pentru credința lor. 

Atunci când s-a descoperit că Sfântul Atanasie Todoran i-a influențat pe militari, acesta a fost condamnat la moarte prin tortură, fiind tras pe roată. 

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”

Decizia ca Sfântul Atanasie Todoran să fie canonizat a fost luată în perioada 22-24 octombrie 2007, iar pe 11 mai 2008 s-a hotărât definitiv acest lucru, Biserica Ortodoxă Română alegând ziua de 12 noiembrie pentru a-l pomeni pe Sfântul Atanasie Todoran, dar și pe Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu. 

Sfântul Atanasie Todoran, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu sunt Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni 
[Sursa: Captură YouTube]

Citeste si: Cine trebuie să citească Acatistul Sfântului Mina? Când și cum se rostește rugăciunea

Rugăciunea către Sfântul Atanasie Todoran se rostește pe 12 noiembrie

Pe data de 12 noiembrie, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră. În această zi, credincioșii își amintesc de sacrificiile pe care le-a făcut Sfântul Atanasie Todoran în numele credinței și felul în care a luptat pentru ca românii să nu fie obligați să renunțe la credința lor. În această zi se spune rugăciunea către Sfântul Atanasie Todoran, conform doxologia.ro.

„O, Sfinte Martire Atanasie, cel ce te-ai învrednicit de darul sfinţeniei pe care Dumnezeu o pregăteşte aleşilor Săi din toate neamurile, ca dar pentru virtute; cel ce pentru apărarea credinţei dreptmăritoare a neamului nostru ai primit răsplata muceniciei, îngenunchind în faţa icoanei tale, luminată de har şi dătătoare de nădejde, cu smerenie, evlavie şi întăriţi întru dragoste pentru jertfa ta cea bineplăcută lui Hristos, te rugăm: Dă-ne în ceasul acesta putere, tărie şi răbdare, ca să putem birui toate uneltirile vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi, ca prin mijlocirea ta şi cu ajutorul lui Dumnezeu să zdrobim toate ispitele diavoleşti, poticnirile, neînţelegerile, ura, necazul, potrivniciile dintre noi şi fraţii noştri. Dăruieşte Bisericii şi neamului tău pace şi linişte, ca să urmeze poruncilor lui Dumnezeu. Păzeşte credinţa noastră ortodoxă şi ne fereşte de silniciile celor rău-credincioşi. Depărtează de la noi cearta şi tulburarea şi, prin rugăciunile tale cele sfinte, cere lui Hristos Dumnezeu să ne dea iertare de păcate. Că El este Cel ce te-a chemat în lăcaşurile Sale şi pe El Îl preamărim întru toţi vecii: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, Treimea cea deofiinţă şi nedespărţită. Amin.”,  aceasta este rugăciunea către Sfântul Atanasie Todoran.

Citeste si: Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2021? Zilele în care românii au dezlegare la pește