Calendar creștin-ortodox 14 iulie 2022: Sfântul Nicodim Aghioritul, mare teolog și învățător al Bisericii Ortodoxe. Rugăciunea pentru vindecare și mângâiere sufletului care se rostește joi

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 13 apr 2023, 05:30

Calendar creștin-ortodox 14 iulie 2022

Sursa: Photo Collage

Calendar creștin-ortodox 14 iulie 2022. Sfântul Nicodim Aghioritul, mare teolog și învățător al Bisericii Ortodoxe este prăznuit la data de 14 iulie. Rugăciunea pentru vindecare și mângâiere sufletului care se rostește joi.

Calendar creștin-ortodox 14 iulie 2022. Potrivit calendarului creștin, pe data de 14 iulie 2022 Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Nicodim Aghioritul, mare teolog și învățător care a fost canonizat în anul 1955.

Rugăciunea pentru vindecare și mângâiere sufletului care se rostește joi, cu ocazia cinstirii Sf Nicodim Aghioritul. 

Citeste si: Racla cu brâul Maicii Domnului a ajuns în România. Rugăciunea rostită cu credință la raclă e vindecătoare de necazuri și boli grele

Calendar creștin-ortodox joi, 14 iulie. Sf Nicodim Aghioritul 

Calendar creștin-ortodox 14 iulie 2022. Prăznuirea Sf Nicodim Aghioritul 

Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749 în insula Naxos din arhipelagul Cicladelor (Grecia). Părinții săi, pioși și cu frica de Dumnezeu, i-au dat numele Nicolae la Sfântul Botez și l-au încredințat preotului satului ca să-l învețe să citească.

Spre deosebire de ceilalți copii, nu-i plăceau jocurile zgomotoase, dedicându-și timpul liber lecturilor.

Fusese înzestrat de Dumnezeu nu numai cu o inteligență vie, ci și cu o memorie ieșită din comun, care îi permitea să rețină pe dată tot ceea ce citea și să repete apoi totul fără nici o greșeală.

Trimis la Smirna la vârsta de 16 ani pentru a urma învățătura dascălului Ierotei la Școala Evanghelică, se face plăcut tuturor, învățătorului și confraților, pentru blândețea sa și rafinamentul deprinderilor sale.

În afara Literelor profane și a diferitelor discipline ale științelor sacre, mai învață latina, franceza și ajunge să stăpânească greaca veche, ceea ce îi permite să îndeplinească misiunea pe care i-o pregătise Dumnezeu: să facă accesibile poporului grec ortodox aflat sub asuprire comorile Tradiţiei Bisericii.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi

După patru ani de studii la Smirna, ca urmare a unei campanii militare rusești, otomanii ii omoară pe grecii din regiune, astfel că Sfântul Nicodim este constrâns să se întoarcă la Naxos, în patria sa.

Îi întâlnește acolo pe călugării Grigore, Nifon si Arsenie, exilați din Sfântul Munte din cauza controversei "Colivelor", iar aceștia îi trezesc dragostea pentru viața monahală și îl inițiază în practica ascezei și a rugăciunii interioare. Aceștia îi spun că la Hidra locuia un om de o mare virtute, versat în doctrina Părinţilor Bisericii, Mitropolitul Macarie de Corint.

Nicolae se duse dar la el cum se duce cerbul însetat la izvorul apelor și găsi în jurul Sfântului Ierarh o mare comuniune de gândire și de aspirații în ceea ce privea necesitatea de a edita de urgență și de a traduce izvoarele Tradiției bisericești.

Acolo îl cunoaște și pe renumitul sihastru Silvestru din Cezareea, care trăia într-o chilie retrasă nu departe de oraș.

Acest om sfânt îi făcu elogiul plăcerii vieții în singurătate cu asemenea ardoare, încât Nicolae se hotărî să nu mai zăbovească și să ia jugul ușor și blând al lui Hristos. Luând scrisori de recomandare din partea lui Silvestru, se îmbarcă spre Muntele Athos (1775).

Intră mai întâi în Mănăstirea Dionisiu, unde primește repede haina monahicească sub numele de Nicodim. Numit secretar și lector, devine la scurt timp modelul tuturor fraților, atât în serviciile pe care le înfăptuia cu supunere și fără să crâcnească, precum și în sârguința pe care o demonstra în rugăciune și asceză. Se întindea cu fiecare zi tot mai înainte, făcând carnea trupului să se supună minții și pregătindu-se astfel pentru luptele vieții isihaste, potrivit orthodoxwiki.org. 

Rugăciunea pentru vindecare și mângâiere sufletului

O, Dumnezeul meu, când se va înarma inima mea cu arma răbdării? Când voi trece prin ispită fără a-mi tulbura inima, ca să dau bucurie Dumnezeului meu? O, iubitele mele suferinți ce mă faceţi asemenea Domnului meu Iisus, cel ce a pătimit pentru mine!

O, Iisuse, singura viaţă a sufletului meu! Ajunge-voi oare a odihni între mii de suferinţe pentru mărirea ta? Voi fi fericit, dacă în mijlocul focului necazurilor mă voi aprinde de dorinţa de a suferi chinuri mai mari! Amin!„

Citeste si: Calendar ortodox 15 iulie 2022. Ce sărbătoare este vineri?