Pe 14 noiembrie, în calendarul creștin ortodox este mare sărbătoare. Creștinii ortodocși sărbătoresc lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, dar și doi sfinți importanți, Sfântul Filip și Sfântul Grigorie Palama. Astfel, aceasta este una dintre cele mai importante duminici din an, având în vedere că este ultima în care credincioșii mai pot consuma alimente „de dulce”. După această dată începe Postul Crăciunului.
Calendar Creștin Ortodox, 14 noiembrie 2021. Ce semnifică lăsatul secului pentru Postul Crăciunului?
În fiecare an, pe data de 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Crăciunului. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului reprezintă ultima masă îmbelșugată pe care credincioșii o pot servi înainte de Postul Nașterii Domnului. Regulile bisericești spun că dacă 14 noiembrie pică miercurea sau vinerea, zile de post în calendarul creștin ortodox, atunci se lasă sec cu o zi mai devreme.
După această dată, mai exact începând cu 15 noiembrie, creștinii ortodocși intră în Postul Crăciunului, o perioadă de purificare atât din punct de vedere fizic, cât și spiritual.
Calendar Creștin Ortodox, 14 noiembrie 2021. Cine au fost Sfinții Filip și Grigorie Palama, prăznuiți la această dată?
Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului nu este singura sărbătoare importantă care are loc pe 14 noiembrie. În această zi, în calendarul creștin ortodox sunt sărbătoriți Sfinții Filip și Grigorie Palama.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Sfântul Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Iisus Hristos. Sfântul Filip era din Betsaida Galileii și toată viața sa a încercat să ducă mai departe cuvântul Domnului.
Sfântul Filip a fost răstignit cu capul în jos, în cetatea Hierapolis, din Asia Mică, potrivit crestinortodox.ro.
Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, este cunoscut pentru inteligența sa și pentru ambiția de care dădea dovadă.
La vârsta de 20 de ani, acesta s-a retras în Muntele Athos, loc unde a devenit novice sub îndrumarea Părintelui Nicodim. Ulterior, Sfantul Grigorie Palama s-a mutat la Tesalonic, acolo unde a fost hirotonit preot. Era atât de dedicat credinței, încât își petrecea 5 zile din săptămână rugându-se și ținând post, iar în zilele de sâmbătă și duminică ținea slujbe. După ce a trecut prin multe încercări, Sfantul Grigorie Palama a fost ales Arhiepiscopul Tesalonicului. A murit pe 14 noiembrie 1359, iar la nouă ani distanță, acesta a fost canonizat. Sfantul Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului, este sărbătorit anual pe 14 noiembrie și în a doua duminică din Postul Paștelui.Citeste si: Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2021? Zilele în care românii au dezlegare la pește