Adormirea Maicii Domnului este prăznuită în calendarul creștin ortodox luni, 15 august 2022. Având o importanță majoră pentru toți credincioșii, această sărbătoare a fost marcată cu cruce roșie. Iată care este semnificația sărbătorii, ce rugăciuni se spun de Sfânta Maria și dacă este greșit să se facă urări sărbătoriților.
Calendar creștin ortodox 15 august 2022. Ce se sărbătorește de Adormirea Maicii Domnului?
Adormirea Maicii Domnului pică în fiecare an pe data de 15 august și este una dintre cele mai importante sărbători închinate Fecioarei Maria.
După ce Iisus Hristos s-a înălțat la ceruri, Maica Domnului a mai trăit 11 ani. Vestea că va trece la cele sfinte i-a fost adusă de Sfântul Arhanghel Gavriil.
După ce le-a cerut tuturor iertare, Maica Domnului și-a dat duhul. Aceasta a fost înmormântată, însă trupul ei a stat în mormânt doar 3 zile. Ulterior, acesta s-a ridicat la ceruri și se spune că Iisus Hristos este cel care S-a coborât din ceruri pentru a o întâmpina pe mama Sa.
De acel moment se leagă foarte multe minuni și se spune că orbii au început din nou să vadă, surzii să audă, iar cei bolnavi s-au vindecat, potrivit crestinortodox.ro.Se spune sau nu „La mulți ani!” pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului?
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare închinată Fecioarei Maria, astfel că toți cei care îi poartă numele își serbează onomastica în această zi, dar și pe data de 8 septembrie.
Deși multe persoane consideră că Adormirea Maicii Domnului este prilej de tristețe, având în vedere că este momentul în care a trecut la cele veșnice, Biserica Ortodoxă subliniază că, de fapt, Adormirea Maicii Domnului înseamnă trecerea la Viață, adică motiv de bucurie.„Moartea Maicii Domnului este mutare la Viata, dupa cum reiese si din troparul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului: "Mutatu-te-ai la viata ceea ce esti Maica Vietii".
Astfel, nu există niciun motiv pentru care să nu se facă urări pe data de 15 august, ceea ce înseamnă că sărbătoriții zilei pot primi mesaje și urări.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Rugăciunea care se spune în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului
Pe 15 august, de Adormirea Maicii Domnului, se spune că cele mai mari dorințe pot deveni realitate. În această zi, credincioșii se pot ruga la Fecioara Maria pentru a avea parte de sănătate, fericire și noroc rostind următoarea rugăciune:
„Îngerul întâi stătător din cer a fost trimis să spună Născătoarei de Dumnezeu mutarea ei la cer. Fără de grijă și mai înainte să vestească venirea la ea a Fiului lui Dumnezeu. O, Maică prealăudată a Împăratului cerului și al pământului, a lui Hristos Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care viețuiește si după moarte. Primeste de la noi, la cinstita Adormirea ta, aceasta rugaciune. Acum si in viata aceasta și, la vremea morții noastre, scapă-ne de toată nenorocirea și chinul. Și Împărăției celei cerești ne învrednicește pe noi păcătoșii.
Preasfântă stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoșii și nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoștința, lenevirea și toate gândurile cele rele și viclene, urâte și defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase și de la sufletele noastre cele întinate și de la mintea noastră cea întunecată.
Bucură-te, Marie, cea plină de har!
Stinge văpaia patimilor noastre și ne ajută că neputincioși santem. Fereste-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene si de toate faptele cele rele, din noapte si din zi si ne izbaveste de ele. Ca prebinecuvantat si preamarit este numele tau cel sfant, in cer si pe pamant, in vecii vecilor. Cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!”