Calendar creștin ortodox, 15 februarie 2022. Ce sărbătoare e azi! E ziua unui Apostol al Mântuitorului

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 15 feb 2022, 08:07

Sfântul Apostol Onisim

Sursa: crestinortodox.ro

Marți, 15 februarie 2022 îl sărbătorim pe un Apostol al Mântuitorului. E sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox.

Sfântul Onisim a fost unul dintre cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului. 

În tinerețe a fost rob al lui Filimon, un creștin din orașul Colose, potrivit crestinortodox.ro. Onisim i-a greșit lui Filimon și a fugit la Roma, acolo unde a fost întemnițat alături de Sfântul Apostol Pavel. Încarcerat cu Sfântul Apostol Pavel, Onisim a auzit de la acesta Evanghelia mântuirii și a primit, tot de la el, Sfântul Botez.

Sfântul Apostol Pavel a fost cel care l-a adus pe Filimon la dreapta credință. Având în vedere acest lucru, Sfântul Apostol Pavel a mijlocit împăcarea între Onisim și Filimon. Chiar Sfântul Apostol Pavel a mărturisit, într-o epistolă către Filimon, acest lucru, epistola apărând și în Sfinta Scriptură. Epistola Sfântului Apostol Pavel este, de altfel, cea mai scurtă carte din Sfânta Scriptură.

Citeste si: Sfântul Valentin nu este sărbătorit pe 14 februarie în calendarul creștin ortodox. Ce sărbătoare este luni și ce sfinți sunt prăznuiți de Biserica Ortodoxă

Calendar creștin ortodox, 15 februarie 2022. Ce sărbătoare e azi!

"Te rog pe tine pentru fiul meu, pe care l-am născut fiind în lanțuri, Onisim, cel ce altădată nu-ți era de folos, dar acum și ție și mie de folos. Pe acesta ți l-am trimis, pe el însuși, adică inima mea, primește-l. Eu voiam să-l țin la mine ca, în locul tău, să-mi slujească mie, care sunt în lanțuri pentru Evanghelie, dar n-am voit să fac nimic fără încuviințarea ta, ca fapta ta cea bună să nu fie ca de silă, ci de bunăvoie.

Căci poate pentru aceea a fost despărțit de tine câtva timp, ca veșnic să fie al tău, dar nu ca rob, ci mai presus de rob, ca un frate iubit, mai ales pentru mine, dar cu atât mai vârtos pentru tine, și după trup, și în Domnul. Deci, dacă mă socotești părtaș cu tine, primește-l pe el ca pe mine" (Filimon 10-17). În urma acestei epistole a Sfântului Apostol Pavel, Filimon l-a primit pe Onisim ca pe un frate, eliberându-l de robie.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Mai târziu Onisim a fost numit episcop de către Apostoli înșiși, primind scaunul episcopal al Efesului. În timpul persecuțiilor împăratului Traian, Onisim a fost arestat și dus la Roma. Aici a fost întemnițat și, într-un final, ucis prin decapitare.

Potrivit tradiției, o femeie bogată i-a luat trupul și l-a așezat într-o raclă de argint, înmormântându-l cu cinste la anul 90.

Troparul Sfântului Apostol Onisim

Glasul 3

Apostole Sfinte Onisim, roagă pe Milostivul Dumnezeu, ca să dăruiască iertare de greşeli sufletelor noastre.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 13 februarie 2022. Ce sărbătoare este în această duminică. 4 sfinți sunt pomeniți de Biserica Ortodoxă

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.