Calendar Creștin Ortodox, 17 decembrie 2021. Pe ce sfânt îl sărbătorim astăzi. E zi de post

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 sep 2022, 00:25

Sfântul Proroc Daniel

Sursa: crestinortodox.ro

Vineri, 17 decembrie 2021 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Îl sărbătorim pe un sfânt care a trăit înainte de Hristos. Totodată, e zi de post.

Vineri, 17 decembrie 2021 îl sărbătorim pe Sfântul Proroc Daniel, care a trăit cu 460 de ani înainte de Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.

După ce ieri a fost dezlegare la ulei și vin, astăzi este zi de post. Credincioșii mai au de postit o săptămână până când se vor putea bucura de o masă bogată de sărbătoarea Nașterii Domnului.

Calendar Creștin Ortodox, 17 decembrie 2021. Cine a fost Sfântul Proroc Daniel?

Sfântul Proroc Daniel s-a născut cu 460 de ani înainte de Hristos, din seminția lui Iuda, seminție împărătească, potrivit crestinortodox.ro

Atunci când Ierusalimul a fost cucerit de către împăratul babilonean Nabucodonosor, Daniel și tinerii Anania, Azaria și Misail au fost luați robi. Vestea înțelepciunii lui Daniel s-a dus rapid, iar acesta a fost chemat de către împăratul Nabucodonosor la palatul lui, împreună cu ceilalți trei tineri robi.

Daniel a refuzat să mănânce din bucatele împăratului, descoperind că devii mai frumos la chip hrănindu-te doar cu semințe și apă. Daniel a reușit să tălmăcească visele împăratului Nabucodonosor, ceea ce niciun vrăjitor de la palatul acestuia nu reușise până atunci.

Cei trei tineri veniți la palat cu Daniel au fost aruncați într-un cuptor încins pentru că nu s-au închinat în fața unei statui a împăratului.

Dumnezeu a făcut o minune, cei trei fiind foarte credincioși, iar focul s-a preschimbat în rouă. Împăratul nu a dat ordin să fie aruncat în cuptor și Daniel pentru că el primise deja numele Baltazar de la Asfanez, devenind conducătorul eunucilor de la palatul lui Nabucodonosor. La babilonieni numele acesta era foarte cinstit, fiind considerat nume dumnezeiesc.

Daniel a refuzat să se închine idolilor, așa că în vremea împăratului Darie a fost aruncat într-o groapă cu lei, din care a ieșit nevătămat.

În urma acestei minuni, împăratul Darie le-a scris următoarele cuvinte tuturor conducătorilor celorlaltor popoare: "Pacea voastră să se înmulțească. De mine s-a dat această poruncă în tot pământul împărăției mele, ca fiecare să se cutremure și să se teamă de Dumnezeul lui Daniil, pentru că Acela este Dumnezeul cel viu, Care este în veci și împărăția Lui nu se va strica și stăpânirea Lui îndelung stăpânește, sprijină și izbăvește.
Apoi face semne și minuni în cer și pe pământ, căci a izbăvit pe Daniel din gurile leilor"
.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Ulterior Daniel a fost aruncat pentru a doua oară într-o groapă cu lei, tot din cauza credinței în Dumnezeul Adevărat, dar și de această dată a ieșit nevătămat de acolo.

Atunci când împăratul Cirus le-a permis evreilor să se întoarcă în țara lor de origine, Daniel a rămas în continuare cu persoanele care nu s-au mai întors, devenind ocrotitorul celor care au emigrat sau au fost duși în exil.

Daniel și cei trei tineri cu care a ajuns la palatul lui Nabucodonosor au murit în timpul împăratului Atic. În Sinaxar se dezvăluie că la Învierea lui Iisus Hristos au înviat și Daniel și cei trei tineri, arătându-li-se ulterior multor oameni.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 15 decembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți astăzi. Cine sunt aceștia

Condacul Sfântului Prooroc Daniel

Glasul 3

Fecioara astăzi...
Luminându-se cu duhul inima ta cea curată, vas de proorocie te-ai făcut; că ai văzut cele ce erau departe, ca şi cum ar fi fost de faţă şi pe lei i-ai îmblânzit, fiind aruncat în groapa lor. Pentru aceasta pe tine te cinstim, Proorocule, Fericite Daniel.

Troparul Sfântului Prooroc Daniel şi al Sfinţilor trei Tineri: Anania, Azaria şi Misail

Glasul 2

Mari sunt faptele credinţei; că în mijlocul izvorului văpăii, ca într-o apă de odihnă sfinţii trei Tineri s-au bucurat şi Proorocul Daniel păstor leilor ca unor oi s-a arătat. Pentru rugăciunile lor, Hristoase Dumnezeule, miluieşte-ne pe noi.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 16 decembrie 2021. Sărbătoare joi: pe ce sfânt îl aniversăm. Veste mare pentru credincioși!

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.