Astăzi începe Săptămâna Patimilor, o săptămână în care Domnul nostru Iisus Hristos a fost chinuit și batjocorit, îndurând suferințe pe care niciun om nu le-ar fi putut îndura. Dar pentru că el este Fiul Lui Dumnezeu le-a îndurat pe toate. "Iartă-i, Doamne, că nu știu ce fac", I S-a adresat Domnul nostru Iisus Hristos Tatălui Său, Dumnezeu din ceruri.
În Lunea Mare se face pomenirea fericitului losif cel preafrumos și a smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului, potrivit doxologia.ro.
Tradiții și obiceiuri de Lunea Mare
În Săptămâna Mare în biserici se oficiază seara Deniile, slujbe prin care credincioșii îl „petrec” pe Iisus Hristos pe drumul Crucii, până la moarte și Înviere, informează ziarulunirea.ro. Fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte, în care credincioșii rememorează evenimentele din ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, înainte de Învierea Sa.
În Lunea Mare femeile încep curățenia de Paște.
În Lunea Mare se face pomenirea lui Iosif, care a fost aruncat într-o fântână de către frații lui și, ulterior, vândut unor negustori pentru 30 de arginți, la fel cum a fost vândut Domnul nostru Iisus Hristos de către Iuda.
Iosif era al unsprezecelea fiu al bătrânului Iacob și primul al Rahilei.
„Iată visătorul! Haidem să-l omorâm și să-l aruncăm într-un puț și să zicem ca l-a mâncat o fiară sălbatică și vom vedea ce se va alege de visurile lui”, au strigat frații lui Iacob, dar Ruben, cel mai mic dintre ei, a venit cu ideea de a fi aruncat în fântână: „Nu, să nu vărsați sânge! Aruncați-l mai bine în puțul acela din pustiu, dar mâinile să nu vi le puneți pe el”.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Rugăciunea din Lunea Mare pentru iertarea păcatelor
”Doamne Iisuse Hristoase, cu adâncă umilință recunosc și mărturisesc, că în toată ziua păcătuiesc contra iubirii Tale Dumnezeiești. Deci, astăzi, că este luni și începutul săptămânii, mă rog cu umilință îndurării Tale celei mari: iartă-mi păcatele cele de voie și fără de voie, și-mi ajută să pun început bun și să port mai multă grijă de sufletul meu, pentru care ai răbdat atâtea dureri la Sfântă Ta Răstignire!
O Doamne, astăzi îți dau sufletul și trupul meu și voința mea, rugându-Te să fie voia Ta cu mine, după bună plăcerea Ta. Pedepsește-mă Doamne, după îndurarea Ta, în această lume, iar nu în cealaltă viață. Și iartă pe cei vii și pe cei răposați, pentru rugăciunile Sfintei Tale Biserici, și pe toți ne invredniceste de mărirea Ta în răi. La această pun mijlocitori pe Sfinții Tăi îngeri, către care zic:
O, cereștilor ajutători și păzitori ai oamenilor, vouă mă închin și va mulțumesc, pentru ajutorul și conducerea ce ne-o dați în toate zilele nouă, nevrednicilor și păcătoșilor. Scutiți-mă de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, că să nu mai păcătuiesc de acum înaintea Dumnezeului meu! Învredniciți-mă să va văd la moartea mea, stând în jurul meu și să duceți sufletul meu în cer, că să se închine măririi Feței lui Dumnezeu, iar vouă să va mulțumesc acolo, pentru purtarea de grijă ce ați avut pentru mine și binele vostru să-l spun cu glas neîncetat în veci.
Amin”.
Citeste si: Calendar creștin ortodox vineri, 15 aprilie 2022. 3 sfinți, sărbătoriți astăzi! Cine sunt aceștia