Calendar Creștin Ortodox, 18 decembrie 2021. Un mare sfânt român, sărbătorit astăzi! Credincioșii primesc o veste bună!

Author: Andrei Ionescu
Actualizat: 16 sep 2022, 01:55

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul

Sursa: doxologia.ro

Sâmbătă, 18 decembrie 2021 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Îl sărbătorim pe un mare sfânt român.

Sâmbătă, 18 decembrie 2021 îl sărbătorim pe un mare sfânt român, Daniil Sihastrul

Daniil Sihastrul a fost contemporan cu Ștefan cel Mare, care a domnit în Moldova între 1457 și 1504.  

Calendar Creștin Ortodox, 18 decembrie 2021. Cine a fost Daniil Sihastrul?

Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea într-un sat din apropierea orașului Rădăuți. A fost un renumit duhovnic, pustnic și sfetnic al domnitorului Moldovei, Ștefan cel Mare. A decedat în anul 1496 la Mânăstirea Voroneț, ctitorită de Ștefan cel Mare. De altfel, Daniil Sihastrul a fost egumen al Mânăstirii.

La botez, Sfântul Daniil Sihastrul a primit numele de Dumitru. La vârsta de 16 ani a fost călugărit cu numele David la Mânăstirea "Sfântul Nicolae" din Rădăuți. 

La puțin timp distanță, pentru că simțea nevoia de mai multă liniște, sfântul s-a retras la Mânăstirea "Sfântul Laurențiu" de lângă satul Vicovu de Sus.

Acolo a primit numele de schimnic Daniil și s-a retras într-o zonă împădurită și greu accesibilă aflată pe valea pârâului Vițău, în apropierea actualei localități Putna. În acea zonă a găsit o stâncă în care a dăltuit un paraclis. Și astăzi mai pot fi văzute pronaosul, naosul și altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi slujea sfântului drept chilie.

Domnitorul Ștefan cel Mare a ajuns la Daniil Sihastrul în anul 1451, după ce a fost ucis tatăl său Bogdan al II-lea. Sfântul Daniil Sihastrul a prezis că în scurtă vreme Ștefan cel Mare va deveni domnitor al Moldovei, lucru care avea să se întâmple în anul 1457. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie, de 47 de ani, dintre toți domnii Țării Românești, ai Moldovei și Transilvaniei.

Celebra Mânăstire Putna, pe care Ștefan cel Mare a construit-o, a fost făcută la îndemnul lui Daniil Sihastrul. Construită în anul 1466, Mânăstirea a fost sfințită în anul 1470, an în care Daniil Sihastrul s-a retras la Voroneț.

După înfrângerea de la Războieni, din anul 1476, domnitorul Ștefan cel Mare avea să îl viziteze din nou pe Daniil Sihastrul, la Voroneț, cerându-i sfântului sfatul. Daniil Sihastrul l-a sfătuit pe Ștefan cel Mare să continue luptele cu turcii, prezicând că domnitorul Moldovei va învinge, lucru care s-a întâmplat.

În anul 1488 Ștefan cel Mare a construit frumoasa Mânăstire Voroneț, în amintirea acelei mari victorii. După sfințirea mânăstirii, Daniil Sihastrul s-a mutat de la chilie în mânăstire, fiind egumen. Aici a și decedat, în anul 1496, fiind înmormântat în biserica Mânăstirii Voroneț.

Ștefan cel Mare, care l-a prețuit enorm pe Daniil Sihastrul, a poruncit ca pe piatra de mormânt a lui Daniil să fie scris:  "Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil".

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Care este relația dintre Alin Oprea și copiii săi în acest moment? „Ei demonstrează în orice poziție cât de apropiați și cât de susținători sunt pentru mama lor.”

Daniil Sihastrul  a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în ședința din 20-21 iunie 1992 a Sfântului Sinod, cu numele de "Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul", ziua de prăznuire fiind stabilită la 18 decembrie.

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost sfătuitor al domnitorului Ștefan cel Mare
[Sursa: doxologia.ro]

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 15 decembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți astăzi. Cine sunt aceștia

Acatistul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul

Troparul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, glasul al 8-lea:

Întru tine, Părinte, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea, ai urmat lui Hristos şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător, ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta, cu îngerii împreună, se bucură, Cuvioase Părinte Daniil, duhul tău.

Condacul 1

Iubitorului de rugăciune şi de viaţă sihăstrească, înţeleptului povăţuitor pe calea mântuirii, celui ce este laudă sihaştrilor şi bucuria credincioşilor, cu dragoste să-i strigăm: Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, pururea rugător către Dumnezeu!

Icosul 1

Făcătorul îngerilor şi al oamenilor te-a chemat pe tine ca să preamăreşti cu viaţa ta de înger în trup numele Preasfintei Treimi, iar tu lepădând grija cea lumească, ca o rază prealuminoasă a Soarelui Dreptăţii ţi-ai făcut viaţa ta, iar noi, luând aminte la sfintele tale nevoinţe, cu smerenie şi bucurie rostim unele ca acestea:
Bucură-te, cinstea Bisericii noastre strămoşeşti;
Bucură-te, că din copilărie preaiubitor de rugăciune te-ai arătat;
Bucură-te, că pentru viaţa sihăstrească casa părintească ai părăsit-o;
Bucură-te, că viaţa sihăstrească a fost desfătarea ta;
Bucură-te, că pe Dumnezeu mai mult decât pe părinţi L-ai iubit;
Bucură-te, că pe aceştia în rugăciunile tale pururea i-ai avut;
Bucură-te, că tinereţile tale ca pe o jertfă preacurată lui Dumnezeu le-ai adus;
Bucură-te, chipul cel preacurat al smereniei;
Bucură-te, înflorirea virtuţilor sihăstreşti în trupul tău cel tineresc;
Bucură-te, a tinerilor pildă de înfrânare;
Bucură-te, lauda cea frumoasă a bătrânilor;
Bucură-te, că prin rugăciunile tale în fapte bune ne întăreşti;
Bucură-te, Sfinte Cuvioase Părinte Daniil, pururea rugător către Dumnezeu!

Sursa acatistului: doxologia.ro

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 16 decembrie 2021. Sărbătoare joi: pe ce sfânt îl aniversăm. Veste mare pentru credincioși!