Calendar creștin ortodox, 18 ianuarie 2022. "Campionii ortodoxiei", sărbătoriți astăzi! Ce bătălie importantă au dus cei doi sfinți pentru credință

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 18 ian 2022, 08:57

Sfinții Atanasie și Chiril

Sursa: crestinortodox.ro

Marți, 18 ianuarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Sunt sărbătoriți doi mari sfinți.

Marți, 18 ianuarie 2022 îi sărbătorim pe Sfinții Atanasie și Chiril, care au trăit în anii 300, respectiv 400 d. Hr. și au luptat împotriva a două dintre cele mai mari erezii: arianismul și nestorianismul. Pentru lupta lor, câștigată, împotriva celor două erezii, Sfinții Atanasie și Chiril au primit titulatura de "campioni ai ortodoxiei".

Sfântul Atanasie avea să ajungă episcop al Alexandriei, după ce anterior fusese secretar al Patriarhului Alexandru.

Calendar creștin ortodox, 18 ianuarie 2022. Doi mari sfinți sărbătoriți astăzi! Ce luptă importantă au dus pentru credință

Sfântul Atanasie s-a născut în anul 295 în Alexandria. A început să ducă o viață întru credință și slujindu-L pe Hristos de la o vârstă fragedă. În anul 312, la doar 17 ani, avea să fie făcut citet, adică o persoană care, prin hirotonisire, primește darul de a citi din cărțile sfinte, iar în anul 318 este făcut diacon, informează crestinortodox.ro. După aceea este făcut secretarul Patriarhului Alexandru.

Ca diacon și secretar, Atanasie l-a însoțit pe Patriarhul Alexandru la Sinodul de la Niceea, care a avut loc în anul 325. Atanasie a jucat un rol decisiv în combaterea arianismului și în condamnarea lui Arie, preot eretic din Alexandria, creatorul concepției arianiste.

Sinodul de la Niceea a condamnat erezia ariană și a creat un simbol de credință, Simbolul niceean, în care se susține că Dumnezeu Fiul este născut din veșnicie din Dumnezeu Tatăl, deoființă cu El.

Sfântul Atanasie a fost ales episcop al Alexandriei în aceeași zi în care a murit Sfântul Alexandru, 8 iunie 328. S-a urcat la Domnul pe 2 mai 373, după 45 de ani de episcopat, din care aproape 20 i-a petrecut în exil. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 16 ianuarie 2022. Rugăciunea puternică pe care credincioșii trebuie să o spună duminică pentru a fi izbăviți de rele

Sfântul Chiril  a trăit în anii 412-444 și a fost Patriarh al Alexandriei. El l-a combătut pe Nestorie la Sinodul al III-lea ecumenic din Efes (431). Nestorie susținea că în Iisus Hristos există două persoane- persoana divină a Fiului lui Dumnezeu, născut din Tatăl mai înainte de toți vecii și persoana umană a lui Iisus Hristos, care s-a născut din Fecioara Maria.

Erezia lui Nestorie s-a numit dioprosopism sau nestorianism. Această concepție eretică despre existența a două persoane în Iisus Hristos promova ideea că Dumnezeu- Tatăl a avut doi fii. Potrivit acestei erezii Fecioara Maria nu trebuia numită "Născătoarea lui Dumnezeu" fiindcă Ea l-ar fi născut pe omul Iisus Hristos, și nu pe Fiul lui Dumnezeu, lucru total fals. Potrivit ereziei, Fecioara Maria ar fi trebuit numită "Născătoare de om" sau cel mult "Născătoare de Hristos".

Sinodul de la Efes a stabilit că Fecioarei Maria trebuie să i se atribuie numele de "Născătoare de Dumnezeu".

Citeste si: Sărbătoare mare, cu cruce neagră, pe 17 ianuarie. Un mare sfânt este prăznuit luni în calendarul creștin ortodox. Ce se dă de pomană în această zi

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.