Calendar creștin ortodox, 19 ianuarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Cum s-a ferit de ispitele diavolului

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 19 ian 2022, 09:21

Sfântul Macarie Egipteanul

Sursa: doxologia.ro

Miercuri, 19 ianuarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. E sărbătorit un mare sfânt al pustiei.

Miercuri, 19 ianuarie 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Macarie cel Mare sau Macarie Egipteanul, unul dintre marii Sfinți Părinți ai pustiei.

Sfântul Macarie Egipteanul a fost contemporan cu Sfântul Cuvios Antonie cel Mare. După cum îi este și numele, de Egipteanul, Macarie se trăgea din Egipt, dintr-un sat numit Ptinapar și provenea dintr-o familie creștină foarte evlavioasă, informează crestinortodox.ro.

Părinții l-au obligat să se însoare dar el nu a fost de acord și a fugit de acasă, părăsind de tot viața lumească.

După moartea părinților săi a ales să trăiască de tot în pustietate.

Citeste si: Sărbătoare mare, cu cruce neagră, pe 17 ianuarie. Un mare sfânt este prăznuit luni în calendarul creștin ortodox. Ce se dă de pomană în această zi

Calendar creștin ortodox, 19 ianuarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Cine a fost Sfântul Macarie Egipteanul 

Sfântul Macarie Egipteanul a fost ispitit de diavol în diverse moduri după ce a ales această viață pustnică.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dragostea lui pentru Iisus Hristos l-a făcut să nu cadă în ispitele diavolului, indiferent ce formă au luat acestea.

Sfântul Macarie Egipteanul a făcut numeroase minuni în timpul vieții. Printre acestea, cu ajutorul Bunului Învățător, Domnul nostru Iisus Hristos, Sfântul Macarie a făcut și învieri.

Macarie a înviat, la un moment dat, un om decedat de multă vreme. Ridicat din mormânt, bărbatul a fost botezat de Macarie Egipteanul și a devenit ucenicul acestuia.

El nu auzise de Iisus Hristos până când a decedat. De la învierea sa, ucenicul lui Macarie a mai trăit trei ani și apoi s-a urcat la Domnul.

Într-o bună zi, Macarie, umblând prin pustie, a găsit o căpățână de mort aruncată la pământ. Și clătinând-o cu toiagul, căpățâna i-a vorbit, spunându-i că a fost slujitor al idolilor și al elinilor celor ce au petrecut prin locul acesta.

Și apoi i-a zis: "Iar tu ești Macarie, purtătorul de duh și în orice ceas te vei milostivi spre cei ce sunt în chinuri și te vei ruga pentru dânșii, să se mângâie puțin". Macarie i-a răspuns: "Care este mângâierea și care este chinul?". Iar căpățâna i-a spus: "Pe cât este de departe cerul de pământ, atâta este focul dedesubtul nostru, fiindcă de la picioare până la cap stăm în mijlocul focului și nu este cu putință să se vadă cineva față către față, ci fața fiecăruia este lipită de spatele celuilalt.
Deci când te rogi pentru noi, din parte vede cineva fața celuilalt. Aceasta este mângâierea".

Troparul Sfântului Macarie Egipteanul

Locuitor pustiului și înger în trup și de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Macarie. Și cu postul, cu privegherea, cu rugăciunea, cerești daruri luând, vindeci pe cei bolnavi și sufletele celor ce aleară la tine cu credință. Slavă Celui ce ți-a dat ție putere, slavă Celui ce te-a încununat pe tine, slavă Celui ce lucrează prin tine, tuturor, tămăduiri.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 18 ianuarie 2022. "Campionii ortodoxiei", sărbătoriți astăzi! Ce bătălie importantă au dus cei doi sfinți pentru credință