Calendar creștin ortodox 19 iunie 2022. Duminică se lasă sec pentru Postul Sfinților Petru și Pavel. Ce mare apostol este sărbătorit

Autor: Amalia Georgescu
Actualizat: 19 iun 2022, 08:00

Două sărbători importante în calendarul creștin ortodox pe 19 iunie 

Sursa: pexels

Pe 19 iunie 2022 se lasă sec pentru Postul Sfinților Petru și Pavel. Tot în această duminică, în calendarul creștin ortodox este sărbătorit un mare apostol.

Creștinii ortodocși se pregătesc pentru a intra în Postul Sfinților Petru și Pavel. Această duminică este una specială în calendarul creștin ortodox, având în vedere că pe 19 iunie se lasă sec pentru Postul Sfinților Petru și Pavel, dar este prăznuit și Sfântul Apostol Iuda.

Calendar creștin ortodox duminică, 19 iunie 2022. Ce înseamnă lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel? 

În calendarul creștin ortodox, pe data de 19 iunie 2022 se lasă sec pentru Postul Sfinților Petru și Pavel.

Înaintea posturilor mari de peste an, Biserica Ortodoxă Română folosește sintagma „lăsatul secului”, însă nu toți credincioșii știu care este, de fapt, semnificația acesteia. 

Lăsatul secului pentru Postul Sfinților Petru și Pavel înseamnă că pe 19 iunie 2022 este ultima zi în care se mai pot consuma alimente de dulce. Astfel, există tradiția ca în această zi să se strângă toată familia în jurul mesei, iar gospodinele să prepare tot felul de bucate care să fie servite de cei prezenți la masă.

Se spune că dacă respectă așa cum se cuvine lăsatul secului, atunci credincioșii vor putea să își înfrâneze poftele pe toată durata postului. 

Postul Sfinților Petru și Pavel este unul dintre cele 4 posturi importante de peste an. Acesta este cel mai permisiv dintre toate, având în vedere că durează foarte puțin, în anul 2022 începând pe data de 20 iunie și terminându-se pe 28 iunie. Sfinții Petru și Pavel sunt prăznuiți pe data de 29 iunie 2022. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Apostol Iuda, prăznuit în calendarul creștin ortodox pe 19 iunie

Pe 19 iunie 2022 nu doar că se lasă sec pentru Postul Sfinților Petru și Pavel, ci în această zi este prăznuit și Sfântul Apostol Iuda. Acesta a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Sfântul Apostol Iuda este cel care a dus mai departe cuvântul lui Dumnezeu, acesta predicând Evanghelia în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia, potrivit crestinortodox.ro.

Sfântul Iuda a fost considerat unul dintre frații lui Iisus Hristos, având în vedere că acesta a fost unul dintre fiii lui Iosif.

Citeste si: Ce se dă de pomană de Sânziene 2022. Tradiția pe care toți credincioșii o respectă pe 24 iunie

Rugăciunea care se citește în fiecare post 

Pentru că luni începe Postul Sfinților Petru și Pavel, creștinii ortodocși pot începe încă din ziua în care se lasă sec pentru acest post să se roage.

Există o rugăciune puternică și care se rostește în fiecare post de peste an. Este o rugăciune care îi întărește pe credincioși și îi ajută să stea departe de tentații, conform doxologia.ro. 

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea care se rostește în toate perioadele de post de peste an.

Citeste si: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene 2022. Ce este interzis să faci în această zi