Calendar creștin ortodox, 2 februarie 2022. Azi e Întâmpinarea Domnului! Ce reprezintă această mare sărbătoare, cu cruce roșie!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 01 nov 2022, 05:05

Întâmpinarea Domnului

Sursa: crestinortodox.ro

Miercuri, 2 februarie 2022 e Întâmpinarea Domnului, o mare sărbătoare, cu cruce roșie, din calendarul creștin ortodox.

Întâmpinarea Domnului se sărbătorește în calendarul ortodox, în cel catolic și cel luteran. Sărbătoarea respectivă, una mare, cu cruce roșie, reprezintă prezentarea pruncului Iisus în Templu. Ea pică la 40 de zile de la nașterea Domnului nostru Iisus Hristos, în data de 2 februarie 2022.

Credincioșii trebuie să știe că astăzi, în ziua aceasta de mare sărbătoare, e dezlegare la pește.

Calendar creștin ortodox 2 februarie 2022. Azi e Întâmpinarea Domnului

Întâmpinarea Domnului reprezintă momentul în care Mântuitorul a fost dus la Templu de către Fecioara Maria și dreptul Iosif, pentru împlinirea Legii, ce prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit lui Dumnezeu în a 40-a zi de la naștere, relatează crestinortodox.ro. În acest moment se făcea și curățirea mamei.

Sosiți la Templu cu Mântuitorul Iisus Hristos, Fecioara Maria și dreptul Iosif au fost întâmpinați de către Simeon și Ana.

Potrivit tradiției, Simeon a făcut parte dintre traducătorii Pentateuhului din limba ebraică în greacă. În clipa în care a ajuns la textul "Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște fiu", Simeon a înlocuit termenul "fecioară” cu "femeie”. Pentru necredința sa, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară până nu va vedea pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Pe ce dată pică Paștele Ortodox în 2022. Motivul pentru care ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite

Simeon reprezintă așteptarea împlinirii profețiilor. În clipa în care L-a văzut în Templu pe Iisus Hristos și L-a luat în brațe, Simeon a spus: "Acum slobozește (eliberează) pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzura ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slavă poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32).

Simeon a cerut să fie eliberat de Domnul nu pentru că era plictisit sau obosit, ci pentru că a devenit împlinit în momentul în care L-a văzut pe Fiul Domnului născut din Fecioara Maria.

Potrivit sursei citate, aflăm din cântările specifice acestei sărbători că Simeon a plecat din această lume spre a vesti și morților că Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat.

Părintele Teofil Paraian spunea că "noi suntem mai avantajați decât dreptul Simeon, pentru că putem să-L primim pe Hristos în ființa noastra și să-L purtăm în noi nu numai câteva clipe, ci o viață

întreagă și chiar o veșnicie întreagă”.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 1 februarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Veste importantă pentru credincioși