Calendar Creștin Ortodox, 20 decembrie 2021. Ce sfânt e sărbătorit astăzi. E zi de post

Autor: Andrei Ionescu

Sf Ignatie Teoforul

Sursa: ziarullumina.ro

Luni, 20 decembrie 2021 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Îl sărbătorim pe un sfânt care a trăit imediat după Hristos.

Luni, 20 decembrie 2021 îl sărbătorim pe Sfântul Ignatie Teoforul, episcop al Antiohiei.

Sfântul Ignatie Teoforul a trăit la scurtă vreme după Învierea Domnului. Nașterea lui Ignatie Teoforul se știe că a avut loc între anii 35 și 50 d. Hr. A decedat între anii 98 și 117, fiind condamnat la moarte. Se crede că s-a născut în anul 35 d. Hr și a murit în anul 107 d.

Hr, la vârsta de 73 de ani.

Cine a fost Sfântul Ignatie Teoforul 

Sfântul Ignatie Teoforul a fost episcop al Antiohiei și a devenit un martir al Bisericii. Este sărbătorit atât în calendarul creștin-ortodox, cât și în cel romano-catolic și greco-gatoic. Sfântul Ignatie Teoforul este sărbătorit la data de 17 octombrie în calendarul romano-catolic și anglican și la data de 20 decembrie în calendarul creștin-ortodox și în cel greco-catolic.

În vremea împăratului Traian a devenit martir, fiind condamnat la moarte chiar din ordinul împăratului. În drumul lui Ignatie Teoforul către Roma, din Antiohia (Siria), Sfântul a redactat mai multe scrisori, din care s-au păstrat șapte. Acestea reprezintă monumente ale literaturii creștine timpurii.

Sfântul Ignatie Teoforul nu s-a lepădat de credința creștină atunci când a fost interogat de împăratul Traian, iar acesta a ordonat executarea lui.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 16 decembrie 2021. Sărbătoare joi: pe ce sfânt îl aniversăm. Veste mare pentru credincioși!

"Mergând Traian la alt război împotriva perșilor, s-a întâmplat a trece prin Antiohia și a fost pârât către dânsul și Sfântul Ignatie, purtătorul de Dumnezeu, că cinstește ca pe un Dumnezeu, pe Hristos cel osândit de Pilat spre moarte și răstignit pe Cruce și că așează legi pentru păzirea fecioriei, pentru trecerea cu vederea a bogățiilor și a tuturor celor ce sunt spre dulceața vieții.

Acestea auzindu-le Traian, a chemat pe Sfântul Ignatie și în fața suitei sale i-a zis: „Tu ești cel ce te numești purtător de Dumnezeu, care te împotrivești poruncilor noastre și răzvrătești toată Antiohia, ducând-o pe urma Hristosului tău?”. Dumnezeiescul Ignatie a zis: „Eu sunt”. Iar împăratul l-a întrebat: „Ce înseamnă purtător de Dumnezeu?”. Sfântul i-a răspuns: „Cel ce poartă pe Hristos Dumnezeu în sufletul său, este purtător de Dumnezeu”.

Dar împăratul a zis: „Oare tu porți în tine însuți pe Hristosul tău?”. Sfântul a răspuns: „Cu adevărat îl port, că scris este: Mă voi sălășui întru dânșii și voi umbla”. Împăratul a zis: „Dar de noi ce crezi? Nu ți se pare că purtăm întotdeauna întru pomenirea noastră pe zeii noștri și-i avem pe aceia ajutători asupra vrăjmașilor?” Purtătorul de Dumnezeu a răspuns: „Vai mie, că pe idolii cei răi îi numești dumnezei! Căci unul este Dumnezeu adevărat, Ziditorul cerului și al pământului, al mării și al tuturor celor dintr-însele, unul Domnul Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, cel Unul-Născut, a
Cărui împărăție nu va avea sfârșit, pe Care de L-ai fi cunoscut și tu, împărate, ți-ar fi fost mai frumoase porfiră, coroana și scaunul împărăției tale”", arată doxologia.ro.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acatistul Sfântului Sfințit Mucenic Ignatie Teoforul

Troparul

Şi părtaş obiceiurilor şi următor scaunelor Apostolilor fiind, lucrare ai aflat, de Dumnezeu insuflate, spre suirea privirii la cele înalte. Pentru aceasta, cuvântul adevărului drept învăţând şi cu credinţă răbdând până la sânge, Sfinţite Mucenice Ignatie, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Condacul 1

Sosit-a astăzi bucurie şi mângâiere tuturor drept-credincioşilor creştini la prăznuirea dumnezeiescului Ierarh şi Mucenic Ignatie, pe care din copilărie Mântuitorul în preasfintele Sale braţe L-a luat şi L-a purtat şi a cărui fericită inimă sălaş Cuvântului s-a arătat. Pe acesta toţi cu evlavie cinstindu-l, aşa să strigăm: Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat!

Icosul 1

Îngerească viaţă pe pământ ai petrecut, dumnezeiescule Ierarhe Ignatie, cu văpaia dragostei lui Hristos inima ta aprinzând, cu gura şi cu limba, în toată vremea şi locul, slavoslovind; pentru care şi noi te lăudăm, zicând:
Bucură-te, al ierarhilor şi mucenicilor mare soare;
Bucură-te, adevăratule lucrător al rugăciunilor celor gândite;
Bucură-te, sălaşule cuvântător, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat;
Bucură-te, biserică vie a Marelui Împărat;
Bucură-te, că şi pe a ta inimă jertfă lui Dumnezeu o ai sfinţit;
Bucură-te, căci cu inima crezând, cu gura pe Hristos la arătare luminat L-ai propovăduit;
Bucură-te, că din copilărie ai fost ales şi chemat de Hristos;
Bucură-te, stâlp al Bisericii mult luminos;
Bucură-te, vasule ales, care lui Pavel te-ai asemănat;
Bucură-te, că numele lui Hristos înaintea păgânilor l-ai purtat;
Bucură-te, că de la „fiul tunetului” dreapta credinţă ai învăţat;
Bucură-te, Ignatie de Dumnezeu purtătorul, care pe Iisus Hristos în inimă L-ai purtat!

Sursa: ziarullumina.ro

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 17 decembrie 2021. Pe ce sfânt îl sărbătorim astăzi. E zi de post