Creștinii ortodocși intră în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel pe 20 iunie 2022. Astfel, ziua de luni este una importantă în calendarul creștin ortodox. Iată cât durează postul în acest an și ce reguli se respectă.
Calendar creștin ortodox 20 iunie 2022. Luni începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel se numără printre cele 4 posturi importante de peste an și îi pregătește pe creștinii ortodocși pentru a întâmpina cu sufletul deschis sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Astfel, cea mai simplă modalitate pentru a afla cât durează Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este numărarea zilelor de la sărbătoarea Învierii și până la data de 3 mai. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, aceasta fiind prima duminica după Rusalii.
Citeste si: Ce se dă de pomană de Sânziene 2022. Tradiția pe care toți credincioșii o respectă pe 24 iunie
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Dezlegări la pește în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este unul blând, iar în funcție de perioada în care pică, creștinii ortodocși au mai multe dezlegări la pește. În anul 2022, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe data de 20 iunie și se încheie pe 28 iunie. În cele 8 zile de post, credincioșii au 4 dezlegări la pește. Mai exact, este dezlegare la pește pe data de 24 iunie, în ziua în care este sărbătorită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, în zilele de 25 și 26 iunie, dar și pe data de 29 iunie, atunci când sunt prăznuiți cei doi mari sfinți.
În perioada de post, creștinii ortodocși au și trei dezlegări la ulei și vin, mai exact pe 21, 23 și 28 iunie.
În Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, creștinii ortodocși nu au voie să consume alimente de origine animală, astfel că sunt interzise preparatele care conțin carne, ouă, lapte, brânză sau unt. În perioada de post sunt interzise relațiile intime și nu se pot face nunți sau botezuri.
Citeste si: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sânziene 2022. Ce este interzis să faci în această zi