Biserica Ortodoxă prăznuiește sâmbătă, 20 noiembrie 2021, un mare sfânt. În prima sâmbătă din Postul Crăciunului este sărbătoare cu cruce neagră. Mai exact, pe data de 20 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.
Cine a fost Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul, prăznuit pe 20 noiembrie? Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox
În fiecare an, pe data de 20 noiembrie este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. În această zi, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul.
În fiecare an, Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 20 noiembrie. La această dată, în anul 842, sfântul a trecut la cele veșnice.
Moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul se află în România, mai exact la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea.Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Citeste si: Ce semnificație are Ovidenia sau Intrarea în Biserică a Maicii Domnului? Ce sărbătorim pe 21 noiembrie
Rugăciune către Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul
Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul a adus alinare foarte multor persoane care nu își puteau găsi liniștea, motiv pentru care se crede că rugăciunile către el pot face adevărate minuni. Anual, o mulțime de persoane se închină la moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul în speranța că se vor vindeca de boli sau că vor scăpa de probleme.
„O, întru tot Sfinte Cuvioase Părinte Grigorie, cel ce din pruncie te-ai dat pe tine Domnului rănindu-te de focul dragostei Lui şi părăsind toate deşertăciunile lumii ca pe nişte gunoaie, lăsând şi pe părinţii tăi, ai urmat cu toata dragostea după Dânsul, iubindu-L mai mult decât toate bunătăţile cele trecătoare ale lumii acesteia. Că luminându-ţi-se ochii sufletului tău, cu toată curăţia I-ai slujit Lui ca un înger în trup, Care te-a preamărit cu darul facerii de minuni în viaţă şi după moarte, că aşa măreşte Dumnezeu pe cei ce-L slăvesc pe El. De la Care, Fericite, după multe trude şi osteneli, ai aflat har şi milă, că sfinţindu-te priveşti cu cetele îngereşti la lumina cea preadulce a Preasfintei Treimi. Rugămu-te dar, Sfinte al lui Dumnezeu, primeşte aceste rugăciuni de la noi, slugile tale, care nădăjduim la ajutorul tău, cei ce ne-am îmbogăţit cu sfintele tale moaşte, care cu darul lui Dumnezeu revarsă mireasmă bună şi încuviinţată celor credincioşi. Deci avându-te către Milostivul Dumnezeu bun părtinitor, aducem ţie această puţină a noastră rugăciune, şi fii folositor şi rugător pentru noi către Dumnezeu, ca prin rugăciunile tale să fim apăraţi de luptătorii noştri vrăjmaşi văzuţi şi nevăzuţi, izbăvindu-ne şi de toată ispita şi necazul cel negândit şi neaşteptat şi de chinurile cele veşnice ce va să fie şi să aflăm mila în ziua Judecăţii a ne învrednici şi noi cu tine de nespusele bunătăţi, privind lumina cea preadulce şi desfătată a feţei lui Dumnezeu, slăvind pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.
Citeste si: Ce se mănâncă în Postul Crăciunului? Alimentele pe care este interzis să le consumi