Calendar crestin-ortodox 23 aprilie: Cine isi serbeaza onomastica de Sfantul Gheorghe, purtatorul de biruinta!

Autor: D.I.
Actualizat: 23 apr 2020, 10:15
video Foto(4)

Creştinii îl sărbătoresc pe 23 aprilie pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este unul dintre cei mai cunoscuti si onorati sfinti ai crestinismului. Cu toate acestea istoria vietii sale este foarte putin cunoscuta si multe legende avandu-l ca erou, au aparut de-a lungul timpului. El este sarbatorit atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Romano Catolica (fiind totodata patronul Angliei), imaginea sa fiind intotdeauna asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica crestina pana la sacrificiu suprem.

Traditia ortodoxa este ca Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Capadocia intr-o familie crestina, tatal sau fiind general roman, iar la varsta de 30 ani Sf. Gheorghe a devenit la randul sau general in armata lui Diocletian. De numele Sfantului Mare Mucenic Gheorghe a fost legata o intreaga istorisire care dovedeste cat de puternica a fost credinta Mucenicului, atat de pusa la incercare prin nenumarate si groaznice torturi fizice si psihice.

Dupa anul 303, imparatul Diocletian, pagan, incurajat de cumnatul sau Galeriu, a pornit prigoana impotriva crestinilor. Pana la Edictul de la Milan, cand imparatul Constantin avea sa confere legalitate crestinismului, credinciosii au fost supusi la multe cazne daca nu voiau sa-l lepede pe Hristos pentru idoli si o viata inchinata idolatriei.

Demn de viata unui Mucenic, Sfantul Gheorghe a aratat fatis imparatului Diocletian ca nu va abandona credinta in Dumnezeu, fapt pentru care imparatul l-a aruncat in temnita.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta, a fost trecut prin furcile caudine, slujitorii lui Diocletian batandu-l fie cu sulita, fie la talpi, presandu-i pietre mari pe piept, tragandu-l pe roata, aruncandu-l in groapa cu var sau punandu-l sa alerge cu incaltaminte ce aveau cuiele scoase catre talpa. Supliciile la care a fost supus Mucenicul Gheorghe sunt multe. Numai credinta, spre mirarea chiar si a celor ce-l bateau fara mila, l-au pastrat integru pe Mucenic.
In timpul intemnitarii sale, Sfantul Gheorghe a inviat un mort, fapt ce a intors-o la credinta pe imparateasa Alexandra. Minunile Sfantul Gheorghe sunt multe. A murit ca un martir, imparatul poruncind sa i se taie capul.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Peste 900.000 de români, care poartă numele de Gheorghe, Gheorghiţă, Georgiana, George sau Georgeta şi alte nume derivate îşi serbează ziua numelui în această dată.

Citeste si: Rugăciune făcătoare de minuni. De câte ori să o rostești pe zi

Cine isi serbeaza onomastica de Sfantul Gheorghe

Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe, aproximativ un milion de români își serbează onomastica.


Dintre aceștia, aproximativ 740.000 sunt bărbați și majoritatea dintre ei poartă numele de Gheorghe sau Ghiorghe.
Dintre femeile care își serbează onomastica de Sf. Gheorghe, peste 135.000 poartă numele de Georgeta, dar se serbează și numele de Geta sau Gherghița.

De asemenea, se serbează și cei care poartă numele de George sau Ghiorghiță; Gelu; Geluța; Geluțu; Geo; George; Georgel; Georgeta; Georgi; Georgiana; Geta; Gheorghieș; Gheorghina; Gheorghița; Gherghina; Ghiorghe; Ghiorghița; Gica; Gina.