Calendar creștin ortodox, 23 ianuarie 2022. Doi sfinți sunt sărbătoriți astăzi. Unul dintre ei a rămas orfan de mic!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 21 oct 2022, 05:20

Sfântul Clement al Ancirei

Sursa: ziarullumina.ro

Duminică, 23 ianuarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Sunt sărbătoriți doi sfinți.

Sunt sărbătoriți duminică Sfântul Clement de Ancira și Sfântul Paulin de Nolla.

Sfântul Clement de Ancira a rămas orfan încă de când era foarte mic. A rămas doar cu mama lui, care a murit și ea mai apoi.

Calendar creștin ortodox, 23 ianuarie 2022. Doi sfinți sunt sărbătoriți astăzi

Sfântul Clement de Ancira a trăit în Galiția, în localitatea de unde și-a luat și numele, Ancira, informează crestinortodox.ro. Sfântul Clement a trăit în perioada împăratului Valerian (253-259).

Mama sfântului, Sofia, era o femeie foarte credincioasă. Tatăl lui nu credea în Dumnezeu. Sfântul Clement a rămas de la o vârstă fragedă orfan de tată, iar la ceva vreme s-a stins din viață și mama lui, Clement rămânând cu totul orfan.

Sfântul Clement a început să poarte haina monahală la vârsta de 12 ani. La 8 ani de când a început viața monahală avea să fie numit episcop.

Avea să fie supus la chinuri de către toți împărații necredincioși ai vremii, printre care Dioclețian și Maximian. Totodată, a fost supus la chinuri și de către guvernatorii Domețian, Agripin, Cumvrichiu, Dometiu, Saverdot, Maxim, Afrodisiu, Lucius și Alexandru.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 20 ianuarie 2022. Sfântul Eftimie cel Mare, sărbătorit astăzi! A făcut numeroase minuni!

De altfel, Sfântul Clement avea să și sufere o moarte martirică, sub împăratul Dioclețian. Împăratul a pus în jurul sfântului mult argint și aur, scrisori împărătești care i-ar fi dat mari dregătorii, haine de mare preț și alte bogății, iar de cealaltă parte unelte de chinuiri: mâini de fier și unghii, paturi de fier, brice ascuțite, cărbuni aprinși, caldări, coifuri înfocate, țepi, roate, lanțuri grele.

Împăratul a luat darurile și i-a spus lui Clement: "Acestea, zeii noștri le dăruiesc ție, dacă, cunoscându-i pe ei, vei începe a-i cinsti cu închinăciuni și cu jertfe". Sfântul și-a întors ochii de la daruri, ca de la niște lucruri proaste, necurate, rele și nevrednice de vedere, apoi a zis, suspinând: "Să fie acelea cu zeii voștri spre pierzare".

Iar împăratul a arătat apoi cu mâna spre uneltele de chinuire, zicându-i sfântului: "Acestea sant pregătite celor ce nu cred în zeii noștri".

Viteazul mucenic al lui Hristos i-a răspuns: "Dacă tiraniile tale, precum ți se pare, sunt înfricoșate, apoi ce socotești de chinurile acelea, pe care le-a gătit Dumnezeu în iad celor ce nu cred în El? Deși se văd darurile voastre a fi luminoase, minunate și cinstite, pentru cei ce cugetă cele pământești, cu mult mai mari însă sunt cele ce se dau în ceruri și pe care le-a pregătit Dumnezeu celor ce-L iubesc, pe care ochiul nu le-a văzut, urechea nu le-a auzit, și la inima omului nu s-au suit".
Sfântul Clement de Ancira și-a dat apoi duhul și s-a urcat la Domnul după numeroase chinuri la care a fost supus.

Troparul Sfântului Clement al Ancirei

Viţă de cuvioşie şi stâlpare de luptă grea, floare preasfinţită şi rod de Dumnezeu dăruit, de-a pururi înfloritor ai fost dat credincioşilor, preasfinţite. Ci, ca cel ce eşti cu mucenicii împreună luptător şi cu ierarhii împreună locuitor, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Citeste si: Românii se bucură de două noi sărbători naționale în 2022. Când pică acestea

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.