Calendar creștin ortodox, 24 ianuarie 2022. O mare sfântă, sărbătorită astăzi! Diavolii nu au îndrăznit să se apropie de ea!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 21 oct 2022, 07:10

Sfânta Cuvioasă Xenia

Sursa: doxologia.ro

Luni, 24 ianuarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Este sărbătorită o mare sfântă.

Luni, 24 ianuarie 2022 o sărbătorim pe Sfânta Xenia, o mare sfântă, de care diavolii nu au îndrăznit să se apropie, potrivit crestinortodox.ro.

Sfânta Xenia se trăgea din Roma. Părinții au vrut să o silească să se mărite, iar ea a fugit împreună cu două slujitoare în Insula Cos.  

Calendar creștin ortodox, 24 ianuarie 2022. O mare sfântă, sărbătorită

Foarte credincioasă, Sfânta Xenia nu putea să accepte să se căsătorească, având în vedere că ea își dorea o viață călugărească, departe de cele lumești și petrecută doar întru Domnul.

O chema Eusebia, dar și-a luat lumele de Xenia, care înseamnă "străina". Prin acest nume Xenia dorea să transmită că ea vrea să se țină departe de cele lumești.

Avea să îl întâlnească pe ieromonahul Pavel, iar la îndemnul acestuia s-a stabilit în cetatea Milassa din Careia și a îmbrăcat haina monahală.

Aici avea să ridice o bisericuță închinată Sfântului Mucenic Ștefan și va fi locul în care va trăi împreună cu cele două slujnice care au ajutat-o să plece de acasă și cu alte fecioare.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 19 ianuarie 2022. Un mare sfânt, sărbătorit astăzi! Cum s-a ferit de ispitele diavolului

Trăia în smerenie, purtând haine vechi. Nici cu mâncarea Sfânta Xenia nu se omora, putând exista zile întregi când nu mânca nimic. Putea sta chiar și o săptămână întreagă fără să mănânce nimic.

Potrivit sursei citate, diavolii se temeau de înfrânarea ei și nu îndrăzneau să se apropie de ea.

Atunci când Sfânta Xenia a trecut la cele veșnice, în jurul amiezii, pe cer s-a arătat, deasupra mânăstirii, o cunună de stele foarte luminoasă carea avea în mijlocul ei o cruce. Această cunună strălucea mai mult decât soarele, fiind un semn de la Dumnezeu. Domnul a vrut să le arate tuturor sfințenia cuvioasei Xenia.

Troparul Sfintei Cuvioase Xenia

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci, să poarte grijă

de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioasă Maică Xenia, duhul tău.

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 21 ianuarie 2022. Ce sărbătoare e azi! Veste importantă pentru enoriași