Biserica Ortodoxă prăznuiește o mare sfântă pe data de 25 noiembrie. În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră joi, atunci când este sărbătorită Sfânta Muceniță Ecaterina. Pentru că numele Ecaterina este foarte răspândit în România, multe românce își serbează onomastica pe 25 noiembrie.
Calendar Creștin Ortodox, 25 noiembrie 2021. Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina?
Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită în calendarul creștin ortodox pe data de 25 noiembrie.
Sfânta Muceniță Ecaterina a trăit în timpul împăratului Maximilian, mai exact la începutul secolului al IV-lea. Scrierile biblice vorbesc despre două momente importante care fac referire la Sfânta Muceniță Ecaterina. Prima oară, aceasta o vede pe Maica Domnului cu Pruncul Sfânt în brațe, dar pentru că nu era creștină, aceasta nu a putut vedea chipul lui Iisus Hristos.
A doua oară, Sfânta Muceniță Ecaterina l-a văzut pe Iisus Hristos care i-a dăruit un inel de logodnă. În vis, Mântuitorul i-a spus următoarele cuvinte: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc.”
Deși totul părea doar un vis, a doua zi, Sfânta Muceniță Ecaterina a văzut inelul de logodnă pe degetul ei, lucru care i-a întărit și mai mult credința. Din acel moment, Sfânta Muceniță Ecaterina a luptat pentru credință și a încercat să îi convingă și pe cei care credeau în zei să își întoarcă fața către Iisus Hristos.
Pentru că nu i-a mai cinstit pe zei, Sfintei Mucenițe Ecaterina i s-a tăiat capul, dar în acel moment s-a întâmplat un lucru care i-a uimit pe cei prezenți.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
În prezent, o parte din Moaștele Sfintei Mucenițe Ecaterina se află la Biserica Colțea din București.
/www/cdn.knd.ro/media/521/2862/1670/20184617/1/calendar-crestin-ortodox-25-noiembrie-sfanta-mucenita-ecaterina-2.jpg
Rugăciune grabnic ajutătoare către Sfânta Muceniță Ecaterina
Se spune că Sfânta Muceniță Ecaterina este cea care le ajută pe femeile nemăritate să își întemeize o familie și să aibă parte de fericire. Pe 25 noiembrie, atunci când este prăznuită Sfânta Muceniță Ecaterina, credincioșii pot rosti o rugăciune în cinstea ei. Se crede că rugăciunea le ajută inclusiv pe femeile care au probleme în relația de cuplu.
„O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti. Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos ,,aur lămurit în foc', ,,veşminte albe' spre a acoperi goliciunea sufletului şi ,,alifie' pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.
Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului.
Cu legătura smereniei te-ai încins Sfântă Ecaterina, preafericită, şi toate legăturile ispitelor vrăjmaşului ai călcat. Din adâncul răutăţilor scoate-ne pe noi, cei ce pururea alunecăm în mândrie şi ne facem cămările deschise pentru tot viforul patimilor.
Pe împăratul cel învechit în răutate foarte ai mustrat şi cu săgeţile cuvintelor tale ai doborât toată înşelăciunea idolilor, cu săgeata iubirii lui Hristos rănind inimile filosofilor şi a celor ce dormeau în întunericul necredinţei. Şi acum fericită, înstrăinează mintea noastră de toată cugetarea lumească şi ne arată prin milostivirea ta vase cinstite Izvorului tuturor darurilor. Pe prunci îi păzeşte sub acoperământul rugăciunii tale, paşii tinerilor întăreşte-i pe calea credinţei şi mărturisirii Cuvântului, fii toiag celor bătrâni, pe preoţi îi luminează cu razele înţelepciunii Cuvântului, monahilor fii cetate nebiruită împotriva săgeţilor ispititorului, fecioarelor arată-te în toată vremea osârdnică rugătoare şi înzestrătoare cu darurile Cuvântului, Biserica lui Hristos o păzeşte de loviturile ereziilor şi toată lumea o îngrădeşte cu legătura puternicei tale rugăciuni.
Luând în ajutor cetele îngereşti şi stând înaintea Împăratului luminii, roagă-te să aflăm noi milă în ceasul ieşirii sufletului din trup, păzindu-ne de înfricoşatele ameninţări ale vrăjmaşilor nevăzuţi, cărora din neputinţă am slujit în această viaţă, fiind noi iubitori de patimile cele stricătoare de suflet mai mult decât de răbdarea necazurilor spre mântuire. La înfricoşătoarea judecată a Mântuitorului împreună cu Maica Domnului, cu Sfântul Arhanghel Mihail, cu Înaintemergătorul, cu Apostolii şi cu toţi Sfinţii roagă-te să aflăm noi izbăvire de partea cea de-a stânga şi să moştenim frumuseţile Raiului.
Ca una ce străluceşti cu frumuseţea mai presus de minte, îmbrăcându-te în lumina iubirii Treimii, înfrumuseţează şi sufletele noastre cu podoabele rugăciunilor tale, ca cinstindu-te neîncetat după vrednicie să aflăm calea Împărăţiei celei de sus, spre slava lui Dumnezeu şi dobândirea cununei mântuirii. Amin.”, aceasta este rugăciunea către Sfânta Muceniță Ecaterina.
Citeste si: Rugăciune zilnică. Ce să rostești zi de zi pentru bunăstare