Pe dată de 26 decembrie, în fiecare an, Biserica ortodoxă praznuieste în cea de-a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului și Sfântul Nicodim de la Tismana.
Calendar Creștin Ortodox, 26 decembrie 2021. Creștinii ortodocși prăznuiesc un mare Sfânt făcător de minuni în a două zi de Crăciun!
Potrivit crestinortodox.ro, cuvânt "sobor" reprezintă "adunare de oameni", iar în mod simbolic semnifică o chemare către cei credincioși, de a ne adună în această astăzi, în cinstea Fecioarei Maria, aici pe pământ.
"Apărătoare Doamna, pentru biruință, mulțumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, că ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, că să strigăm ție: Bucură-Te, Mireasă, pururea Fecioara.", potrivit crestinortodox.ro
Și tot în cea de-a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc și pe Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, care, potrivit crestinortodox.ro, a fost originar din satul Prilep și se trăgea dintr-o familie de aromâni. Nicodim a învățat citirea Sfintelor Scripturi și a început să-l slujească pe Iisus Hristos. Acesta a fugit din casa parinteasca în haine simple pentru a merge la Sfântul Munte, unde, după trei ani de ucenicie, a fost tuns călugăr într-o mănăstire de acolo.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
"Troparul Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, glasul 1: Celui Ce a Răsărit din Fecioara, Mai Marelui Păstorilor, că o oaie de turmă ai urmat, Părinte al nostru Sfinte Nicodim. Cu postul, cu privegherea şi cu rugăciunile, te-ai făcut lucrător sfinţit de cele cereşți, tămăduind sufletele celor ce aleargă la ține cu credinţă. Pentru această strigăm: Slavă Celui Ce te-a preaslăvit pe ține; Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce a arătat tuturor prin ține îndreptare.
Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Hristos Se naşte, slăviţi-L...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Nicodim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel Ce ai luat viaţă nestricăcioasă şi fericită, Preacuvioase Nicodim, stând totdeauna înaintea lui Hristos, dă-ne nouă luminare, sfinţite; că, bucurându-ne, să lăudăm preamărită viaţa ta; că ai fost preamărit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Nicodim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cele lumeşți urând, Preacinstite Părinte Nicodim, toată fapta pustnicească ai iubit: întâi înfrânarea, apoi blândeţile şi nevoinţa cea grea, rugăciunile şi lacrimile şi privegherea cea de toată noaptea, înaintea lui Dumnezeu.", potrivit doxologia.ro