Calendar Creștin Ortodox, 26 decembrie 2021. Creștinii ortodocși prăznuiesc un mare Sfânt făcător de minuni în a doua zi de Crăciun

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 25 sep 2022, 07:05
Soborul Maicii Domnului, praznuita in cea de-a doua zi de Craciun
Sursa: basilica.ro

În fiecare an în cea de-a doua zi de Crăciun, creștinii ortodocși prăznuiesc Soborul Maicii Domnului și Sfântul Nicodim de la Tismana

Pe dată de 26 decembrie, în fiecare an, Biserica ortodoxă praznuieste în cea de-a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului și Sfântul Nicodim de la Tismana.

Calendar Creștin Ortodox, 26 decembrie 2021. Creștinii ortodocși prăznuiesc un mare Sfânt făcător de minuni în a două zi de Crăciun!

Potrivit crestinortodox.ro, cuvânt "sobor" reprezintă "adunare de oameni", iar în mod simbolic semnifică o chemare către cei credincioși, de a ne adună în această astăzi, în cinstea Fecioarei Maria, aici pe pământ.

Pe de altă parte, cuvântul "sobor" ne amintește că Maică Domnului este unică, fără asemănare, în mijlocul tuturor Sfinților din ceruri.

"Apărătoare Doamna, pentru biruință, mulțumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu, noi, robii tăi. Ci, că ceea ce ai stăpânire nebiruită, izbăvește-ne pe noi din toate nevoile, că să strigăm ție: Bucură-Te, Mireasă, pururea Fecioara.", potrivit crestinortodox.ro

Și tot în cea de-a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc și pe Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana, care, potrivit crestinortodox.ro, a fost originar din satul Prilep și se trăgea dintr-o familie de aromâni. Nicodim a învățat citirea Sfintelor Scripturi și a început să-l slujească pe Iisus Hristos. Acesta a fugit din casa parinteasca în haine simple pentru a merge la Sfântul Munte, unde, după trei ani de ucenicie, a fost tuns călugăr într-o mănăstire de acolo.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: Cui trebuie să spui „La mulți ani!” de Crăciun 2021. Peste 700.000 de români își serbează ziua de nume pe 25 decembrie

"Troparul Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, glasul 1: Celui Ce a Răsărit din Fecioara, Mai Marelui Păstorilor, că o oaie de turmă ai urmat, Părinte al nostru Sfinte Nicodim. Cu postul, cu privegherea şi cu rugăciunile, te-ai făcut lucrător sfinţit de cele cereşți, tămăduind sufletele celor ce aleargă la ține cu credinţă. Pentru această strigăm: Slavă Celui Ce te-a preaslăvit pe ține; Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce a arătat tuturor prin ține îndreptare.


Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Hristos Se naşte, slăviţi-L...
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Nicodim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel Ce ai luat viaţă nestricăcioasă şi fericită, Preacuvioase Nicodim, stând totdeauna înaintea lui Hristos, dă-ne nouă luminare, sfinţite; că, bucurându-ne, să lăudăm preamărită viaţa ta; că ai fost preamărit.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Nicodim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cele lumeşți urând, Prea­cinstite Părinte Nicodim, toată fapta pustnicească ai iubit: întâi înfrânarea, apoi blândeţile şi nevoinţa cea grea, rugăciunile şi lacrimile şi privegherea cea de toată noaptea, înaintea lui Dumnezeu.", potrivit doxologia.ro

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 25 decembrie 2021. Creștinii ortodocși prăznuiesc Nașterea Domnului! Iată cine își serbează onomastica astăzi!