Vineri, 26 noiembrie 2021 sunt sărbătoriți Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul.
Având în vedere că ne aflăm în Postul Crăciunului vineri, 26 noiembrie 2021 nu este voie să se facă nunți. În toată această perioadă nu se vor lega căsătorii.
Calendar Creștin Ortodox, 26 noiembrie 2021. Cine au fost Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul, Nicon și Stelian Paflagonul
Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul se trăgea din cetatea Adrianopole a Paflagoniei și a trăit în zilele împăratului Heraclie (610-641), informează ziarullumina.ro.
Încă din tinereţe a luat calea Domnului, fiind hirotonit diacon. Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul și-a dorit să trăiască în linişte şi singurătate, așa că s-a urcat pe un stâlp aflat în apropiere de Adrianopol. A stat aici timp de 53 de ani, primind mulți vizitatori, care veneau la el pentru a le da sfaturi şi a le spune cum să se vindece de boli.
A trăit timp de 100 de ani, ultimii 13 ani suferind din cauza unei răni la picior. Numele de Sfânt i se trage de la traiul său timp de mai bine de jumătate de secol pe un stâlp.
Sfântul Cuvios Nicon, sărbătorit și el vineri, 26 noiembrie 2021, se trăgea din ţara Armeniei şi a trăit în zilele împăratului Vasile al II-lea Bulgaroctonul (976-1025), fiind fiu de mare dregător.
A intrat de mic în mânăstire, fiind atras de viața întru Domnul, iar pentru că tatăl lui îl căuta a plecat din Armenia pentru a propovădui în tot Răsăritul. În timp ce umbla el le zicea tuturor: „Pocăiţi-vă!“. A ajuns prin Creta, Peloponez şi chiar şi în Lacedemonia, acolo unde a ridicat o biserică. În biserica pe care a ridicat-o și-a și găsit sfârșitul.Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul a trăit în secolele VII-VIII în provincia Paflagonia din Asia Mică (Turcia).
Și Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul a trăit în singurătate, ca și Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul. Ca și acesta, a primit darul tămăduirii. Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul a vindecat îndeosebi copiii, pe care îi iubea foarte mult. Și el a murit la o vârstă înaintată, la fel ca Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul.Citeste si: Câte zile libere vor avea românii de Crăciun 2021 și Revelion 2022? Lista liberelor legale
Rugăciune către Sfântul Cuvios Alipie Stâlpnicul
Troparul Sfântului Cuvios Alipie Stâlpnicul, glasul 1:
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Al răbdării stâlp ai fost, râvnind părinţilor celor mai dinainte, cuvioase, Sfântului Iov întru patimi, Sfântului Iosif întru ispite şi vieţii celor fără de trup, fiind în trup, Sfinte Alipie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 5-lea.
Irmosul:
Calul şi pe călăreţul în Marea Roşie, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ înalt, Hristos i-a scuturat şi pe Israel l-a mântuit, pe cel ce cântă cântare de biruinţă.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alipie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Fiind plin de har, umple sufletul meu de bucurie, ca să laud viaţa ta şi petrecerea ta, Sfinte Alipie, prin care ai veselit pe toţi, deopotrivă cu îngerii nevoindu-te.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alipie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca pe alt Samuel te-a sfinţit Dumnezeu din pântecele maicii tale, Sfinte Alipie, Fericite şi te-a făcut a vedea cele ce au să fie, ca pe un prooroc Dumnezeiesc, vrednicule de laudă.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Alipie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Sursa: doxologia.ro