Calendar creștin ortodox 27 august 2022. Ce trebuie să dea credincioșii de pomană sâmbătă pentru noroc și pentru a fi protejați de rele

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 26 aug 2022, 20:00

Sărbătoare în calendarul creștin ortodox pe 27 august 

Sursa: Captură YouTube

În calendarul creștin ortodox, pe 27 august este prăznuit protectorul celor care au pierdut lucruri sau care sunt măcinați de îndoieli. Ce se dă de pomană în această sâmbătă?

Pe 27 august, în calendarul creștin ortodox este prăznuit Sfântul Fanurie. În această sâmbătă este zi de sărbătoare pentru toți credincioșii, Sfântul Fanurie fiind considerat protectorul tuturor celor care fie au pierdut lucruri, fie se află într-un moment de cumpănă.

Calendar creștin ortodox 27 august 2022. Cine a fost Sfântul Fanurie?

Sfântul Fanurie este pomenit în fiecare an, pe data de 27 august. Acesta a făcut parte dintr-o familie numeroasă, cu 12 frați, el fiind cel mai mare dintre ei. Viața Sfântului Fanurie nu a fost una lipsită de suferință. După moartea tatălui său, mama marelui sfânt a început să ducă o viață păcătoasă, iar de rușine, Sfântul Fanurie a decis să fugă de acasă și să trăiască în pustietate. După ce a fost botezat creștin, acesta s-a întors în oraș, moment în care a aflat că mama lui a trecut la cele veșnice și că familia s-a destrămat, frații săi plecând în lume. 

Dezamăgit, Sfântul Fanurie s-a întors în pustietate, acolo unde a ținut post aspru și s-a rugat pentru iertarea păcatelor. Sfântul Fanurie era vizitat de multe persoane, acesta fiind cunoscut pentru că reușea să îi vindece pe surzi și orbi prin rugăciunile sale, convingându-i pe aceștia să urmeze calea credinței, potrivit crestinortodox.ro.

După o perioadă, Sfântul Fanurie a plecat în Egipt, asta după ce minunile sale au fost contestate de anumite persoane și puse pe seama ajutorului pe care acesta l-ar fi primit din partea demonilor. În Egipt, Sfântul Fanurie reușește să o readucă la viață pe fata regelui. Văzând acestea, vrăjitorii i-au pus gând rău, l-au torturat, iar în cele din urmă i-au tăiat capul.

Sfântul Fanurie, protectorul celor care au pierdut lucruri sau care au îndoieli
[Sursa: Captură YouTube doxologia]

Citeste si: Sfânta Maria 2022. Este sau nu zi liberă pe 8 septembrie, de ziua Sfintei Maria Mică

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Ce se dă de pomană pe 27 august, de Sfântul Fanurie? 

Tradiția spune că de Sfântul Fanurie, pe 27 august, este bine ca toți credincioșii să dea de pomană turte de făină. Se crede că astfel vor avea parte de noroc și vor fi feriți de rele întregul an. 

Sfântul Fanurie îi protejează pe cei care au pierdut lucruri și îi ajută pe aceștia să le găsească mai repede. În plus, se crede că tot Sfântul Fanurie este cel care le aduce alinare celor care au îndoieli, arătându-le calea cea dreaptă.

Pe 27 august se spune rugăciunea către Sfântul Fanurie. 

„Către tine, Sfinte Mucenice Fanurie, înălțându-ne gândurile, noi, păcătoșii, cu umilință și cu căldură te rugăm: caută dintru înălțimea cea plină de slavă a cerurilor, unde, prin viața ta Sfântă și prin chinurile tale mucenicești pentru Hristos, ți-ai dobândit sălășluire veșnică, și te milostivește de suferințele, durerile, pătimirile, necazurile, amărăciunile și strâmtorările noastre. Și te roagă cu îndrăzneala pe care ai agonisit-o, către Stăpânul tău ceresc și Dumnezeul nostru, să ne ierte păcatele pe care cu știință și cu neștiință, pururea, ca niște robi nevrednici săvârșim, și să nu se mânie pe noi până în sfârșit, pentru puținătatea dragostei noastre față de El și față de aproapele nostru; ci să fie pururea plin de milostivire față de noi și să îndepărteze de la noi toată suferința și durerea, toate patimile și necazurile, toate amărăciunile și strâmtorările, zidind în noi cuget curat, ca să putem rupe cu viața noastră de păcat de până acum, și privind la ceruri, să ne înflăcărăm de dorul de a deveni și noi bineplăcuți lui Dumnezeu. Așa, Sfinte Mucenice Fanurie, fii povățuitorul și îndrumătorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieții, pentru ca urmând pilda credinței și a dragostei tale față de Hristos, să ne învrednicim de darurile tale, pentru iubirea de oameni și binecuvântarea Marelui nostru Dumnezeu; și trecând dintru această viață pământească, să ne bucurăm, laolaltă cu tine și cu toți cei bineplăcuți din veac ai Domnului, de împărăția cea nesfârșită a cerurilor și de partea celor drepți, ca împreună cu toți și înconjurați de cereștii îngeri, să aducem slavă, cinste și închinăciune lui Dumnezeu Celui slăvit în Treime, în vecii vecilor. Amin!”, aceasta este rugăciunea către Sfântul Fanurie, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Noul an bisericesc 2022. De ce noul an bisericesc începe pe 1 septembrie