Calendar creștin-ortodox 27 iulie 2022: Cinstirea Sfântului Mare Mucenic Tămăduitor, vindecătorul celor bolnavi. Miercuri e sărbătoare cu cruce neagră în calendar

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 27 iul 2022, 10:09

Calendar creștin-ortodox 27 iulie 2022

Sursa: doxologia.ro

Calendar creștin-ortodox 27 iulie 2022. Miercuri e sărbătoare cu cruce neagră în calendar! Cinstirea Sfântului Mare Mucenic Tămăduitor, vindecătorul celor bolnavi.

Calendar creștin-ortodox 27 iulie 2022. Cinstirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Miercuri e sărbătoare cu cruce neagră în calendar și se rostește una dintre cele mai puternice rugăciuni pentru vindecarea trupului și a sufletului. 

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 26 iulie 2022: Cinstirea uneia dintre cele mai mari sfinte vindecătoare. Se spune că praful de pe mormântul ei ar avea puteri tămăduitoare

Calendar creștin 27 iulie 2022. Sf Pantelimon Tămăduitorul 

Calendar creștin-ortodox 27 iulie 2022.  Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon

Sfântul şi marele Mucenic al lui Hristos Pantelimon a trăit în cetatea Nicomidia, din Asia Mică, pe timpul împăratului Maximian (286-305 d.Hr.). Tatăl său era senatorul păgân Eustorgiu, iar mama sa era creştină şi se numea Euvula. Ei l-au numit pe copilul lor Pantoleon, ceea ce se tâlcuieşte „cu totul leu”, nume prin care s-a arătat mai înainte curajul mărturisirii de care avea să dea dovadă.

De mic mama sa a început să sădească în inima lui credinţa în Hristos şi bunele deprinderi creştine, dar ea s-a stins de tânără. Biserica o pomeneşte între Sfinţi, la 30 martie, ca model de mamă creştină şi mărturisitoare. 

Citeste si: Când începe postul Sf Marii 2022. Ce nu e bine să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Sfântul Pantelimon, ocrotitorul medicilor. Calendar creștin-ortodox

Sfântul Pantelimon, pe care Biserica Ortodoxă îl cinstește miercuri, potrivit calendar creștin-ortodox 27 iulie 2022, este considerat a fi ocrotitorul medicilor. 

După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele său a devenit Pantelimon, care înseamnă "cel cu totul milostiv".

Sfântul Pantelimon ajunge după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât, împăratul Maximian care-i  remarcase calitățile, intenționă să îl ia la palat ca medic particular.

După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, a curs lapte din  trupul său.

Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor. Fiind un tămăduitor al bolnavilor, mai multe spitale si așezăminte poartă numele său.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sfântul Mucenic Pantelimon este chemat în rugăciuni de către preoții Bisericii la Sfințirea Apei și la Taina Sfântului Maslu, împreuna cu Sfântul Sfințit Mucenic Ermolae și cu ceilalți sfinți doctori fără de arginți și făcători de minuni.

Citeste si: Minivacanță de 3 zile în august 2022. Când pică zilele libere în luna august și cine se va bucura de ele

Rugăciune pentru vindecare. Calendar creștin 27 iulie 2022 

„Dumnezeule Atotputernic, Cela ce cu mila Ta pe toate le zideşti spre mântuirea neamului omenesc, cercetează-l pe robul Tău (numele bolnavului) şi cu ajutorul celui ce cheama numele lui Hristos să-l ajute să vindece bolnavul, venit la el să-i aline suferinţa, vindecă-l de toată boala trupească şi slobozeşte-l de păcat, şi de ispitirile păcătoase, şi de orice necazuri.

Sfinte Pantelimon, orice asuprire vrăjmăşească îndepărteaz-o de la robul Tău. Ridică-l pe el din patul păcatului şi aşează-l în Sfânta  Ta Biserica-sănătos cu trupul şi cu sufletul, ca să slăvească împreună cu toţi oamenii, prin fapte bune, numele lui Hristos, că Ţie îţi înălţăm slava împreună cu cel fără de început, Fiul lui Dumnezeu  şi cu Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin„ 

Citeste si: Acatistul Sfântului Ilie. Rugăciunea pentru izbăvirea de păcate și de boli grele care se rostește în ziua de Sf Ilie

Calendar creștin-ortodox 27 iulie 2022 

Potrivit calendar creștin-ortodox 27 iulie 2022, tot miercuri Biserica Ortodoxă face pomenirea:

- Orbului care a fost tămăduit de Sfântul Pantelimon;

- Sfintei Cuvioase Antuza;

- A o suta cincizeci si trei de sfinți mucenici care au murit în Marea Traciei;

- Sfântului Cuvios Manuel;

- Sfântului Clement de Ohrida;

- Sfântului Mucenic Hristodul din Casandra. 

Sursă: creștinortodox.ro; basilica.ro

 

Taguri: