Calendar creștin ortodox 27 mai 2022: Ce sfânt făcător de minuni e sărbătorit azi. E dezlegare la pește! Rugăciunea zilei de vineri

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 27 mai 2022, 08:05

Sfântul Ioan Rusul

Sursa: doxologia.ro

Vineri, 27 mai 2022 îl sărbătorim pe un sfânt care s-a născut în secolul al XVII-lea. Totodată, e dezlegare la pește.

Vineri, 27 mai 2022 îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Rusul, care s-a născut în jurul anului 1690. De-a lungul vieții, Sfântul Ioan Rusul a făcut mai multe minuni. Astăzi este dezlegare la pește, veste importantă pentru credincioșii care țin toate posturile.

Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia. A participat ca soldat în războiul rușilor împotriva turcilor din anul 1711, informează crestinortodox.ro. A fost luat prizonier de către tătari în luptele pentru dezrobirea Azovului și vândut unui ofițer superior turc.

Tinerii luați prizonieri în acea zonă au ales să renunțe la credința în Hristos și s-au făcut musulmani. Sfântul Ioan Rusul a refuzat să urmeze exemplul prietenilor săi și a răbdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor, notează sursa citată.

A devenit prizonier, iar în închisoare a avut sarcina să îngrijească de vite. Grajdul vitelor i-a devenit și loc de odihnă. Deși i s-a oferit în timp o cameră apropiată de grajd, a refuzat și a continuat să doarmă alături de animale.

Îi mulțumea Lui Dumnezeu că l-a învrednicit să se facă următor al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naște într-o iesle săracă, lângă Bethleem.

Prin rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, grajdul de care avea grijă se umplea de bună mireasmă. Sfântul dormea puțin, se ruga mult și se hrănea cu pâine puțină. În fiecare sâmbătă mergea la o biserică închinată Sfântului Gheorghe și se împărtășea cu Trupul și Sangele Domnului.

A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaște momentul trecerii sale la cele veșnice. Preotul care l-a împărtășit înainte de moarte i-a adus Sfânta Împărtășanie într-un măr, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. Dupa ce s-a împărtășit a trecut la cele veșnice, în anul 1730.

Mai târziu, în anul 1773, Sfântul Ioan Rusul s-a arătat în vis preotului care îl împărtășise în fiecare sâmbătă și i-a descoperit că trupul său era întreg și neputrezit.

Preotul, călăuzit în chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaște ale Sfântului Ioan Rusul și le-a așezat în biserica "Sfântul Gheorghe”.

După anul 1922, moaștele Sfântului Ioan Rusul au ajuns în insula Evvia (Grecia), în actualul oraș Procopie.

Citeste si: Calendar creștin ortodox miercuri, 25 mai 2022: A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul! Azi e dezlegare la pește!

Rugăciunea zilei de vineri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea.

Întăreşte-mă, o, Doamne, ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta, ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir ce stăteau lângă Crucea Ta.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşază împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:

Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!

Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.

Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Bucură-te, cheie împărătească, ce ai deschis uşa raiului.

O, Hristoase al meu răstignit, câte ai pătimit pentru noi! Câte răni, câte scuipări şi câtă ocară ai răbdat pentru păcatele noastre şi pentru a ne da încă pildă de adevărată răbdare în suferinţele şi necazurile vieţii acesteia!

Și fiindcă acestea ni le trimite Dumnezeu pentru păcatele noastre, ca să ne îndreptăm şi să ne apropiem de El, şi aşa, numai spre folosul nostru ne pedepseşte în această viaţă. De aceea, rogu-mă Ţie, Stăpâne, ca la necazurile, ispitele şi durerile câte ar veni asupra mea, să-mi înmulţeşti împreună şi răbdarea, puterea şi mulţumirea, căci cunosc că neputincios sunt de nu mă vei întări, orb de nu mă vei lumina, legat de nu mă vei dezlega, fricos de nu mă vei face îndrăzneţ, pierdut de nu mă vei cerca, sclav de nu mă vei răscumpăra cu bogata şi Dumnezeiasca Ta putere şi cu Darul Sfintei Tale Cruci, căreia mă închin şi o măresc, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Citeste si: Calendar creștin ortodox joi, 26 mai 2022: Un Sfânt Apostol, sărbătorit azi! Rugăciunea de joi