Duminică, 28 noiembrie 2021 vor fi sărbătoriți doi sfinți din calendarul creștin-ortodox, Sfântul Ștefan cel Nou și Sfântul Mucenic Irinarh.
În această zi e dezlegare la pește, iar enoriașii, care țin Postul Crăciunului, se vor putea bucura de preparate cu și din pește astăzi, la fel ca în ziua precedentă, de 27 noiembrie 2021, când au fost sărbătoriți Sf. Mare Mucenic Iacob Persul, Sf. Cuv. Natanail și Pinufrie.
Cine a fost Sfântul Ștefan cel Nou
Sfântul Ștefan cel Nou a trăit pe vremea împărăției lui Anastasie al II-lea, având doi părinți creștini, Ioan și Ana.
Născut în anul 715, Sfântul Ștefan cel Nou a fost persecutat și ucis pe 20 noiembrie 765 pentru că a mărturisit credința ortodoxă în timpul persecuțiilor iconoclaștilor împotriva ortodocșilor, petrecute în secolul al VIII-lea.
Sfântul Ștefan cel Nou mergea cu mama lui la biserică încă de când era foarte mic și ținea post.
Persecuțiile contra ortodocșilor din Bizanț au început odată cu domnia lui Leon Isaurul (Leon al III-lea, 717-741), care a interzis folosirea icoanelor cu Iisus Hristos și Fecioara Maria. Ele au continuat și după moartea lui Leon Isaurul, în 741, pe tron venind fiul acestuia, Constantin al V-lea "Copronimul".
Constantin "Copronimul" a fost și mai dur cu biserica ortodoxă decât tatăl lui, prădând și pustiind lăcașele ei de cult și arzând sfintele icoane. Totodată, el i-a izgonit și i-a chinuit pe monahi.
Printre cei întemnițați pentru credința lor la Pretorion s-a numărat și Sfântul Cuvios Ștefan. Alături de Cuvioșii Petru și Andrei, Sfântul Cuvios Ștefan a organizat închisoarea ca o adevărată mânăstire, iar acest lucru a ajuns la urechile împăratului Constatin, care a ordonat uciderea Cuviosului Ștefan.
Cinstitul său cap a fost salvat de unul dintre adepții săi și adus la Mânăstirea Dius. Capul Sf. Ștefan cel Nou se găsea în secolul al XIV-lea la Mânăstirea Sf. Maria Peribleptos din Constantinopol, iar în prezent se află la Mânăstirea Sfântul Pantelimon, aflată pe Muntele Athos.
Citeste si: Când se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2021? Zilele în care românii au dezlegare la pește
Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou
Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou, glasul al 4-lea:
Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Cântarea 1, glasul al 6-lea.
Irmosul:
Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cu bucurie trecând tu pe calea cea strâmtă a nevoinţei, cu întinderea muceniciei tale ai strâmtorat pornirea vrăjmaşilor şi ai moştenit viaţă largă, fericite.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Rădăcină neroditoare te-a rodit pe tine mai înainte cea cu numele Anei, ca odinioară pe Samuel şi te-a dat pe tine dar lui Dumnezeu, însemnând darul vieţii tale, înţelepte.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Foarte cu sfinţenie mergând la Dumnezeiasca ceată a sihaştrilor, ai strălucit cu virtuţile ca o stea prealuminoasă, luminând tainic pe credincioşi, Cuvioase Ştefan.
Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ştefan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Chinuindu-ţi trupul cu închisoarea locuinţei celei strâmte, ţi-ai ridicat gândul către cele cereşti, înţelepte, lăţindu-te bine cu suişuri.
Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.
Pe Uşa cea Neumblată, pe Locaşul cel Curat al curăţie, pe cea Frumoasă între femei, pe Preasfânta Stăpână, cu glasuri sfinţite să o mărim noi poporul cel sfinţit.
Sursa: doxologia.ro
Citeste si:// Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla// Când se serbează și cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla