Săptămâna începe cu o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Pe 29 august este prăznuită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, una dintre cele mai importante sărbători ale lunii august. Iată care este semnificația sărbătorii și cum trebuie să se roage credincioșii.
Calendar creștin ortodox 29 august 2022. Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cu cruce roșie
În calendarul creștin ortodox, praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul este marcat cu cruce roșie.
Deși este o sărbătoare cu cruce roșie, Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este, de fapt, zi de post pentru toți credincioșii. Se spune că este bine ca oamenii să postească pentru a nu îl urma pe Irod, cel care din cauză că nu a avut măsură i-a cerut Salomeei să îi danseze și i-a oferit în dar capul Sfântului Ioan Botezătorul.
Credința creștină spune că Irod a decis, la petrecerea organizată cu ocazia zilei sale de naștere, să taie capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei.
Sfântul Ioan Botezătorul este cel care l-a mustrat pe Irod pentru faptul că ducea o viață desfrânată, acesta având o relație cu soția fratelui său.
Biserica spune că de trei ori a fost pierdut capul Sfântului Ioan Botezătorul și tot de atâtea ori a fost găsit, aceste momente fiind marcate în calendarul creștin ortodox.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Citeste si: Noul an bisericesc 2022. De ce noul an bisericesc începe pe 1 septembrie
Rugăciunea care se spune la praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul
Pe lângă tradițiile și superstițiile care se respectă pe 29 august, atunci când în calendarul creștin ortodox este prăznuită Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, se spune că este bine ca în această zi să fie rostită rugăciunea închinată marelui sfânt.
Este o rugăciune despre care se crede că poate vindeca rănile trupești și sufletești, aducând alinare.
„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde.