Calendar creștin-ortodox 29 iunie 2022: Sărbătoare mare, cu cruce roșie în calendar! Rugăciunea pentru izbăvirea de necazuri care se rostește miercuri

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 28 mar 2023, 05:15

Sărbătoare Sf Petru și Pavel

Sursa: doxologia.ro

Miercuri e sărbătoare mare, cu cruce roșie , potrivit calendar- creștin ortodox 29 iunie 2022. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește miercuri pe Sf Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii celor lipsiți de libertate.

Calendar creștin-ortodox 29 iunie 2022. Biserica Ortodoxă îi prăznuiește miercuri, 29 iunie 2022, pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii celor lipsiți de libertate.

Calendar creștin- ortodox 29 iunie 2022: Sf Petru și Pavel

Biserica Ortodoxă prăznuiește pe 29 iunie pe Sfinții Apostoli Petru si Pavel. Cei doi sfinți au fost martirizați la Roma, in anul 67.

Sfântul Apostol Petru a fost fiul lui Iona si fratele Sfântului Apostol Andrei. Era originar din Betsaida (in Galileea Palestinei). După ce se căsătorește, se muta in Capernaum, unde se îndeletnicește cu pescuitul. Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos se numea Simon.

Numele de Petru îl primește de la Hristos:" Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chefa, ce se tâlcuiește: Petru" (Ioan

1, 42).

Înainte de a fi răstignit Hristos, Petru se leapădă de trei ori de Mântuitorul, mărturisind in fata soldaților romani ca nu-L cunoaște pe Domnul. A plâns cu amar aceasta cădere a sa, iar dupa Învierea Domnului este reașezat in treapta de Apostol.

Mântuitorul îl întreabă după Învierea Sa din morți daca Îl iubește, iar Petru ii răspunde de trei ori "Doamne, Tu știi toate.

Tu știi ca Te iubesc”. Apoi Iisus i-a zis: "Paște oile Mele" (Ioan 21, 17)

Citeste si: Când pică postul Sf Apostoli Petru și Pavel 2022. Rugăciunea pe care e bine să o spui în postul Sâmpetrului

Sfântul Apostol Pavel s-a născut în orașul Tars, capitala provinciei Cilicia (Asia Mica). A primit la naștere numele Saul. Mântuitorul i-a schimbat numele în Pavel atunci când l-a chemat sa fie Apostol al neamurilor.

A fost elev al învățatului rabin Gamaliel si mai târziu devine un aprig persecutor al creștinilor. Asistă la moartea Sfântului Ștefan si primește aprobarea de la Caiafa sa-i persecute pe creștinii din Damasc.

Însă, în drum spre Damasc are loc schimbarea minunata a lui Pavel din persecutor în ucenic al Domnului. În timp ce se afla pe cale o lumina din cer, ca de fulger, l-a învăluit deodată.

Si, cazând la pământ, a auzit un glas, zicându-i: „Saule, Saule, de ce Ma prigonești?„

Iar el a zis: „ Cine esti, Doamne?„

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Și Domnul a zis: „Eu sunt Iisus, pe Care tu Îl prigonești. Greu îți este sa izbești cu piciorul in țepușă.

Si el, tremurând și înspăimântat fiind, a zis: „Doamne, ce voiești sa fac?„

Iar Domnul i-a zis: „Ridică-te, intră în cetate si ți se va spune ce trebuie să faci.„

Iar bărbații, care erau cu el pe cale, stăteau înmărmuriți, auzind glasul, dar nevăzând pe nimeni (Fapte 9, 1-22).

Primește botezul de la Anania si propovăduiește Evanghelia în Iudeea, Antiohia, Efes, Cipru, Listra, Iconiu, Derbe, Galatia, Pont, Troa, Macedonia, Ahaia, Roma.

A călătorit în Creta, în insula Malta si a ajuns până în Peninsula Iberică. Sfântul Pavel a fost martirizat împreuna cu Sfântul Apostol Petru, in timpul împăratului Nero, prin decapitare. 

Citeste si: Calendar creștin- ortodox 28 iunie 2022: Rugăciunea pentru vindecare de durere și boală a Sf doctori fără de arginți, Chir și Ioan

Sf Petru și Pavel: Rugăciune pentru izbăvirea de necazuri 

„Pe Voi, Apostoli slăviţi ai Lui Iisus, Mântuitorul v-a rânduit să fiţi stâlpi ai Bisericii pe care a întemeiat-o. Pe tine, Sfinte Petre, Mântuitorul te-a ales să fii piatra de temelie a Sfintei Biserici şi ţi-a dăruit harul să-i întăreşti în credinţă pe toţi fraţii tăi. 

Pe tine, Sfinte Pavele, Mântuitorul te-a făcut din duşman un ales prieten, iar Duhul Sfânt te-a numit să le arăţi neamurilor toate comorile învăţăturii creştine.

Sfinte Petre şi Sfinte Pavele, amândoi aţi lucrat cu neobosită însufleţire la răspândirea Împărăţiei lui Hristos, pecetluind mărturia devotamentului pentru Mântuitor cu sângele vostru. La Voi ne rugăm, când osânda unei judecăţi nedrepte se abate asupra vieţii noastre, să-i îndepărtaţi pe farisei din drumul nostru, luându-le cheile puterii, iar cuvântul lor să nu fie lucrător împotriva noastră. Amin. „ 

Sursă: creștinortodox.ro

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?