Calendar crestin-ortodox, 29 iunie. Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Ce trebuie sa nu faca astazi credinciosii! Traditii si obiceiuri!

Autor: D.I.
Actualizat: 27 ian 2021, 19:35

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti pe 29 iunie, dupa o perioada de post, care variaza ca durata, in functie de data Sfintelor Pastilor.

Calendar crestin-ortodox, 29 iunie. Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Sfintii Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe data de 29 iunie. In Romania, aproximativ 500.000 de persoane isi serbeaza onomastica in aceasta zi.

Calendar crestin-ortodox, 29 iunie. Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfantul Apostol Petru- fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra).

Dupa o pescuire minunata pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina pescar de oameni. Marturiseste in numele apostolior dumnezeirea lui Hristos, dar se si leapada de Hristos cand El este prins spre a fi rastignit. Dupa Inaltarea Domnului, Petru ia cuvantul in adunarea ucenicilor si aleg ca apostol pe Matia in locul lui Iuda. In ziua Cincizecimii, dupa predica Sfantului Apostol Petru, se boteaza trei mii de persoane.

Citeste si: Sf. Constantin si Elena. Rugaciune pentru sanatate catre sfintii parinti

Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Sfantul Apostol Pavel era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin.

Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel. Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arata Hristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: "Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura.
A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67.

Din cauza faptului ca Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost in temnita pentru ca L-au marturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Ei sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate si din cauza faptului ca cei ajunsi in penitenciare sunt persoane care au gresit fata de Dumnezeu, precum au gresit si ei: Petru S-a lepadat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe crestini.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel Tradiții, obiceiuri și superstiții

Pentru că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au fost în temniţă fiindcă L-au mărturisit pe Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, au devenit ocrotitori ai sistemului penitenciar din România. Cei doi sfinţi sunt ocrotitori ai celor lipsiti de libertate şi pentru că cei ajunşi în penitenciare sunt persoane care au greşit faţă de Dumnezeu, precum au greşit şi ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creştini.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Tradiţia populară spune că în această zi apar licuricii, care îi ghidează pe cei ce se rătăcesc în păduri sau în munţi. Aceştia ar fi, de fapt, scântei ale biciului Sfântului Petru.

De Ziua Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel se dă de pomană pentru cei morţi, iar femeile trebuie să ofere vecinilor şi săracilor mâncare gătită, dar şi vase de lut pline cu apă, astfel încât morţii nu vor flămânzi, şi nici nu vor înseta pe tărâmul celălalt.

Oamenii nu au voie să muncească, nici la câmp, şi nici în gospodărie. În ziua prăznuirii celor doi sfinţi nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce, iar oamenii trebuie să meargă la biserică.

În această zi nu se scutură merii, pentru ca ogoarele să fie protejate de grindină. În popor, se mai spune că femeile văduve nu au voie să mănânce mere până în ziua de Sfântul Ilie dacă vor să fie sănătoase.

În Calendarul popular, ziua Sfinţilor Petru şi Pavel marchează miezul verii agrare şi perioada secerisului. În vremurile când oamenii erau foarte credincioşi, Sânpetru de Vară umbla pe Pământ, singur sau însoţit de Dumnezeu. În povestirile şi snoavele populare, Sânpetru este un om obişnuit: se îmbracă în straie ţărăneşti, se ocupă cu agricultura, creşterea animalelor şi, mai ales, cu pescuitul. Fiind credincios, foarte harnic şi bun sfetnic, Sânpetru este luat de Dumnezeu în cer, unde îi încredinţează porţile şi cheile Raiului. Acolo, fiind mai mare peste cămările cereşti, împarte hrana animalelor sălbatice, în special lupilor, fierbe grindina pentru a o mărunţi prin topire şi a deveni mai puţin periculoasă, se mai spune în popor.

Calendar crestin-ortodox, 29 iunie. Sfintii Apostoli Petru si Pavel- p este 510.000 de români îşi sărbătoresc luni onomastica de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

Conform statisticii Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, sunt 370.776 bărbaţi care poartă aceste nume şi derivate ale lor şi 139.301 femei, scrie Agerpres.

Între bărbaţi cei mai mulţi se numesc Petru- 131.079 şi Paul- 79.187.

Alte prenume masculine de români care sunt sărbătoriţi de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt: Paulică/Paulica- 1.172, Pavel- 31.624, Pavlov- 4, Pavăl/Paval- 158, Petre- 57.769, Petrică/Petrica- 35.217, Petrişor/Petrisor- 18.533, Petronel- 4.814, Petruş/Petrus- 3.212, Petruţ/Petrut- 6.799, Pătru/Patru- 1.192, Pătruş/Patrus- 14 şi Păvăluş/Pavalus/Pavăluş- 2.

La femei, cele mai multe poartă numele Paula- 49.056 şi Petronela- 35.991.

Mai sunt întâlnite următoarele derivate ale numelor: Pauliana- 10, Paulica- 657, Paulina- 13.277, Pavelina- 283, Petra- 11.570, Petrica- 3.657, Petriţa/Petrita- 280, Petruţa/Petruta- 24.463 şi Pătra/Patra- 57.