Calendar Creștin Ortodox, 3 decembrie 2021. Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica! Cine a fost sfântul care a refăcut viața monahală la Cernica

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 sep 2022, 00:35

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Sursa: doxologia.ro

Vineri, 3 decembrie 2021 este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. E sărbătorit Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a născut în anul 1730 în Săliștea Sibiului. Potrivit crestinortodox.ro, la vârsta de 19 ani a ajuns în Țara Românească și a început să lucreze pentru mitropolitul grec Roșca, arhiereu ce se afla la București. În anul 1750 Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica a mers cu arhiereul Roșca pe Muntele Athos.

Sursa citată noteză că a primit treapta diaconiei la Mânăstirea Vatoped.

După moartea mitropolitului Roșca, Sf. Cuvios Gheorghe a devenit ucenic al părintelui cărturar Paisie Velicicovschi, ce era atunci stareț al Mânăstirii Vatoped. În anul 1763 a ajuns cu marele stareț în Moldova, la Mânăstirea Dragomirna, iar din anul 1775 s-a mutat împreună cu părintele Paisie și cu alți monahi la Mânăstirea Secu din pricina ocupației austriece în Bucovina.

Cine a fost Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

A petrecut ulterior 4 ani pe Sfântul Munte Athos, după care s-a întors în Moldova, la mânăstirile Secu și Neamț. În timpul șederii sale la Neamț starețul mânăstirii era chiar Paisie Velicicovschi. A dorit să se întoarcă la Athos și, în drumul către Athos, a trecut prin Țara Românească. Mitropolitul Țării Românești, Grigorie al II-lea, l-a convins să rămână în Țara Românească pentru a revigora schitul Cernica, ce se afla în părăsire totală de circa trei decenii.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica a orânduit la Cernica o mânăstire în adevăratul sens al cuvântului, după tiparul de pe Muntele Athos și după modelul învățat de la starețul de la Neamț, Paisie Velicicovschi. În cinci ani a adunat în jurul său 103 ucenici, refăcând viața monahală de la Cernica.

În 1793, după revigorarea vieții monahale de la Cernica, Mitropolitul Filaret al II-lea i-a dat pe mână și Mânăstirea Căldărușani, Sf.

Gheorghe conducându-le pe ambele din aprilie 1794 până la moartea lui, în decembrie 1806. A locuit, pe rând, în ambele și a numit stareți, care să aibă grijă de fiecare lăcaș de cult când el nu se afla acolo. Viața monahală a fost orânduită și la Căldărușani, ca și la Cernica, după tradiția de la Athos și după ce a învățat Sf. Gheorghe de la Cernica de la Paisie Velicicovschi.

Sf. Gheorghe de la Cernica a decedat la 3 decembrie 1806 și a fost înmormântat la Mânăstirea Cernica, ce a ajuns datorită lui un lăcaș de cult foarte cunoscut și respectat. Canonizarea Cuviosului Stareț Gheorghe, Arhimandritul de la Cernica și Căldărușani a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 20- 21 octombrie 2005, fiind stabilită pentru sărbătorirea sfântului data de 3 decembrie.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 1 decembrie 2021. Ce sărbătoare este miercuri și ce nu au voie credincioșii să facă în această zi sfântă

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Acatistul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica

Troparul Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, glasul al 4-lea:

Următor al cuvioşilor părinţi şi împlinitor al virtuţilor sihăstreşti, rugător neîncetat şi înnoitor al monahismului românesc te-ai arătat, Sfinte Cuvioase Părinte Gheorghe. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.

Condacul 1

Pe cinstitorul de Dumnezeu şi mult nevoitorul Părintele nostru Gheorghe să-l lăudăm după cuviinţă, căci acesta, prin multă osteneală şi nevoinţe călugăreşti, de Împărăţia cea cerească s-a învrednicit de la Hristos Dumnezeu. Pentru aceasta, cu smerenie şi cu credinţă, să-i cântăm din adâncul sufletului: Bucură-te, Cuvioase Părinte Gheorghe, mult nevoitorule!

Icosul 1

Din tinereţile tale ai dorit viaţa cea îmbunătăţită a monahilor, Părinte Gheorghe, iubitorule de Dumnezeu. De aceea ai plecat pe calea nevoinţelor sihăstreşti intrând în ascultarea Sfântului Paisie de la Neamţ şi lucrând cu dreaptă socoteală virtuţile dumnezeieşti, ai făcut să se sălăşluiască în sufletul tău puterea Duhului Sfânt. Minunându-ne de râvna ta pentru cele duhovniceşti, îţi cântăm unele ca acestea:
Bucură-te, lucrător bun în via lui Hristos;
Bucură-te, iubitor al chipului monahicesc;
Bucură-te, că inima ţi-a fost plină de har;
Bucură-te, că te-ai lepădat de omul cel vechi;
Bucură-te, că te-ai îmbrăcat în omul cel nou, zidit după chipul lui Dumnezeu;
Bucură-te, învăţător al dreptei credinţe;
Bucură-te, împlinitor al virtuţilor creştineşti;
Bucură-te, chip de bunătate şi cinste;
Bucură-te, că din tinereţe te-ai răstignit pentru Hristos;
Bucură-te, cel ce crucea Domnului cu bucurie ai purtat;
Bucură-te, ucenic al Sfântului Cuvios Paisie;
Bucură-te, vrednic urmaş al cuvioşilor părinţi;
Bucură-te, Cuvioase Părinte Gheorghe, mult nevoitorule!

Sursa: doxologia.ro

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 2 decembrie 2021. Trei sfinți, sărbătoriți joi! Veste mare pentru credincioși!