Calendar creștin ortodox, 3 februarie 2022. Pe ce mari sfinți îi sărbătorim! Ce au voie credincioșii să facă astăzi

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 03 nov 2022, 06:45

Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana, cu pruncul Iisus 

Sursa: basilica.ro

Joi, 3 februarie 2022 e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Sunt sărbătoriți doi mari sfinți.

Joi, 3 februarie 2022 îi sărbătorim pe Sfântul și Dreptul Simeon și pe Sfânta Prorociță Ana.

Sărbătoarea vine la o zi după Întâmpinarea Domnului, o mare sărbătoare, cu cruce roșie. De altfel, azi îi sărbătorim pe Sfântul și Dreptul Simeon și pe Sfânta Prorociță Ana, care i-au întâmpinat pe Fecioara Maria și pe dreptul Iosif atunci când au ajuns la Templu cu Mântuitorul Iisus Hristos.

Credincioșii au voie astăzi să consume ce produse vor, nefiind zi de post.

Calendar creștin ortodox 3 februarie 2022. Ce mari sfinți sărbătorim

Dreptul Simeon s-a numărat printre cei 70 de înțelepți care au tradus din limba ebraică în limba greacă Vechiul Testament din porunca lui Ptolomeu, regele Egiptului.

În momentul în care a ajuns la textul din Isaia 7,14: "Iată fecioara va lua în pântece și va naște fiu“, Dreptul Simeon a înlocuit cuvântul "fecioară" cu "femeie", gândind că nu este posibil ca o fecioară să nască, potrivit

crestinortodox.ro. Pentru necredința lui, Dumnezeu i-a făgăduit că nu o să moară pânâ când nu o să-L vadă pe Mesia născut din Fecioară (Luca 2, 25-26).

La 40 de zile de la nașterea lui Hristos, odată cu Întâmpinarea Domnului, s-a împlinit ceea ce Dumnezeu îi făgăduise Dreptului Simeon. Îndemnat de Duhul Sfant, Dreptul Simeon l-a luat în brațe pe Iisus Hristos, născut din Fecioară, așa cum nu credea inițial și a spus:" Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzura ochii mei mântuirea Ta".

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Dreptul Simeon se simțea, astfel, împlinit că L-a văzut pe Iisus Hristos născut din Fecioară. Dumnezeu i-a împlinit voința și Dreptul și Sfântul Simeon s-a urcat la cer alături de Domnul.

Sfânta Prorociță Ana a asistat și ea la momentul venirii pruncului Iisus în Templu și s-a bucurat de această clipă. În icoana Întâmpinării Domnului apare și Sfânta Ana prorocita, care ține în mână un filacter deschis, pe care stă scris: "Pruncul Acesta a făcut cerul și pământul"

Citeste si: Calendar creștin ortodox, 2 februarie 2022. Azi e Întâmpinarea Domnului! Ce reprezintă această mare sărbătoare, cu cruce roșie!

Evanghelia după Luca: Momentul venirii pruncului Iisus Hristos la Templu

"Și când s-au împlinit zilele curățirii lor, după legea lui Moise, L-au adus pe Prunc la Ierusalim, ca să-L pună înaintea Domnului, precum este scris în Legea Domnului, ca orice întâi-născut de parte bărbătească să fie închinat Domnului, și să dea jertfă, precum s-a zis în Legea Domnului, o pereche de turturele sau doi pui de porumbel.

Și iată, era un om în Ierusalim, cu numele Simeon; și omul acesta era drept și temător de Dumnezeu, așteptând mângâierea lui Israel, și Duhul Sfânt era asupra lui. Și lui i se vestise de către Duhul Sfânt că nu va vedea moartea până ce nu va vedea pe Hristosul Domnului. Și din îndemnul Duhului a venit la templu; și când părinții au adus înăuntru pe Pruncul Iisus, ca să facă pentru El după obiceiul Legii, el L-a primit în brațele sale și a binecuvântat pe Dumnezeu și a zis: «Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace,
că ochii mei văzură mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feței tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor și slava poporului Tău Israel.» Iar Iosif și mama Lui se mirau de ceea ce se vorbea despre Prunc. Și i-a binecuvântat Simeon și a zis către Maria, mama Lui: «Iată, Acesta este pus spre căderea și spre ridicarea multora din Israel și ca un semn care va stârni împotriviri. Și prin sufletul tău va trece sabie, ca să se descopere gândurile din multe inimi.» Și era și Ana prorocița, fiica lui Fanuel, din seminția lui Aser, ajunsă la adânci bătrânețe și care trăise cu bărbatul ei șapte ani de la fecioria sa. Și ea era văduvă, în vârstă de optzeci și patru de ani, și nu se depărta de templu, slujind noaptea și ziua în post și în rugăciuni. Și venind ea în acel ceas, lăuda pe Dumnezeu și vorbea despre Prunc tuturor celor ce așteptau mântuire în Ierusalim". (Luca 2, 22-38).

Citeste si: Întâmpinarea Domnului 2022. Rugăciunea care ține problemele la distanță. Toți credincioșii trebuie să o spună pe 2 februarie