Calendar Creștin Ortodox, 3 ianuarie 2022: Doi sfinți, sărbătoriți astăzi. Unul dintre ei a prorocit despre venirea lui Iisus Hristos!

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 02 oct 2022, 01:30

Sfântul Proroc Maleahi

Sursa: doxologia.ro

Luni, 3 ianuarie 2022 este sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin-ortodox. Îi sărbătorim pe doi sfinți.

Astăzi sunt sărbătoriți Sfântul Proroc Maleahi și Sfântul Mucenic Gordie. Sfântul Proroc Maleahi a prorocit despre venirea lui Iisus Hristos și despre înfricoșătoarea judecată, potrivit doxologia.ro.

Sfântul Proroc Maleahi a făcut parte din seminția lui Levi și a trăit cu patru sute de ani înainte de Hristos. A prorocit venirea lui Iisus pe pământ cu 430 de ani înainte de a se întâmpla.

Sfântul Proroc Maleahi a prorocit că venirea lui Mesia se va face, mai întâi, printr-un Înaintemergător al Domnului, care va fi Ioan Botezătorul, potrivit crestinortodox.ro. "Iată, Eu trimit pe îngerul Meu și va găti calea înaintea feței Mele și va veni îndată în templul Său Domnul pe Care Îl căutați și Îngerul legământului pe Care voi Îl doriți"  se arată în cartea profetului Maleahi 3, 1.

Sfântul Proroc Maleahi a dus o viață curată și sfântă și a murit când era încă tânăr. A fost îngropat în același loc cu părinții săi. Numele său înseamnă "înger", semnificația în ebraică fiind de "sol, mesager al Domnului".

Troparul Sfântului Prooroc Maleahi

Glasul 2
Pomenirea proorocului Tău Maleahi prăznuind, Doamne, printr-însul Te rugăm, mântuieşte sufletele noastre.

Condacul Sfântului Prooroc Maleahi


Glasul 3
Mare Proorocule Maleahi, plin fiind de înţelepciunea Dumnezeiască, cea mai presus de înţelepciune, ai arătat, ca un prooroc, că Cel

Ce din veac este Înţelepciunea lui Dumnezeu, are să petreacă cu toţi cei de jos. Pentru aceasta te cinstim, săvârşind cu credinţă Dumnezeiasca ta pomenire.

Citeste si: Calendar Ortodox 2022. Când au loc cele mai importante sărbători din noul an

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cine a fost Sfântul Mucenic Gordie

Sfântul Mucenic Gordie a trăit în vremea împăratului Licinius al Romei (308-324). A fost mai întâi ostaș, dar a renunțat la oaste și s-a retras în munți din pricina persecuțiilor contra creștinilor.

A revenit în cetatea Romei în ziua prăznuirii lui Marte, zeul războiului, pentru a-l mărturisi pe Hristos. Credința lui a ajuns și la urechile împăratului, iar acesta i-a poruncit să se lepede de credința în Hristos.

Sfântul Mucenic Gordie a refuzat, iar împăratul Licinius a poruncit să i se taie capul.

Troparul Sfântului Mucenic Gordie

Glasul 4
Mucenicul Tău, Doamne, Gordie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.



Condacul Sfântului Mucenic Gordie

Glasul 2
Să lăudăm cu toţii pe Încununatul Mucenic Gordie, ostaşul cel nebiruit în lupte şi neînfrânt în încercări, care ne-a strălucit cu adevărat, de la răsărit, ca o stea mare, Dumnezeiască podoabă a mucenicilor lui Hristos.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox, 2 ianuarie 2022: Ce sfinți sărbătorim astăzi. Obiceiul bisericesc important din această zi!