CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX 2021. Sarbatoare mare pe 3 septembrie. Ce sfânt prăznuim astăzi

Autor: Lavinia Medrea
Sfântul Mucenic Antim, sărbătorit în fiecare an pe 3 septembrie
Sursa: doxologia.ro

În fiecare an, pe 3 septembrie, Sfântul Mucenic Antim este sărbătorit de către creștini.

În fiecare an, pe 3 septembrie, Sfântul Mucenic Antim este prăznuit de către creștini.

CALENDAR CREȘTIN-ORTODOX 3 SEPTEMBRIE. Sfântul Mucenic Antim

Sfântul Mucenic Antim era episcop al Nicomidiei pe când domnea împăratul Dioclețian (284-305). Acesta a reușit să păstreze creștinii și credința împreună într-o vreme în care ura pentru creştini crescuse foarte mult pe teritoriile Răsăritului, îm special în Nicomidia.

"Când a ieşit porunca împărătească pentru uciderea creştinilor scrisă pe hârtie şi a fost citită în mijlocul cetăţii Nicomidia, apoi a fost pironită în zid la loc de privelişte, Sfântul Antim a mărturisit pe Hristos înaintea tuturor şi a rupt acea poruncă de pe zid şi a sfărâmat-o, ocărând cu mare glas păgânătatea. Atunci mai întâi Antim s-a arătat mucenic în Nicomidia" (Vieţile Sfinţilor).

Citeste si: Tradiții și superstiții de Sfânta Ana: De ce nu e bine să muncești în această zi

Oamenii i-au urmat calea Sfântului Mucenic Antim, spunând că sunt creștini și luându-L pe Hristos în sufletul lor. Unii dintre aceștia se numeau Dorotei, Mardonie, Migdonie, Petru, Indis și Gorgonie împreună cu mulți alți creștini care au avut parte de chin și de moarte fiindcă nu voiau să-L abandoneze pe Iisus Hristos.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Au fost trimiși mai mulți ostași în căutarea Sfântului Mucenic Antim într-un sat apropiat de Nicomidia pentru a fi predat către autorități.

Sfântul Antim a ieșit în fața celor care-l căutau și, fără să își dezvăluie încă adevărata identitate, a invitat ostașii la masă și le-a oferit câte un loc de odihnă. 

Citeste si:// Sfânta Ana 2021// Când este Sfânta Ana? Data exactă când pică această sărbătoare în 2021

În cele din urmă, ostașii au aflat cine i-a găzduit, de fapt, dar nu au mai vrut să-l predea autorităților.

Cu toate acestea, Sfântul Mucenic Antim s-a predat de bunăvoie, spunând că nu se teme de judecată fiindcă are credință în Iisus Hristos. Sfântul Mucenic Antim a fost supus la chinuri groaznice, iar la final i-a fost tăiat capul.