Calendar creștin ortodox 3 septembrie. Este sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Rugăciunea puternică pe care să o spunem în această zi

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 01 iun 2023, 01:10

Ce se sărbătorește pe 3 septembrie

Sursa: PixaBay

Data de 3 septembrie vine cu o sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox, zi în care îl sărbătorim pe Sfântul Mucenic Antim.

Sărbătoarea cu cruce neagră îl celebrează pe Sfântul Mucenic Antim, cel care prin moartea sa și-a arătat credința în Dumnezeu.

Citeste si: Horoscop zilnic sâmbătă, 3 septembrie 2022. Sfatul zilei: nu lua personal ce îți vor spune cei din jur. Acești nativi vor critica pe toată lumea astăzi

Cine a fost Sfântul Mucenic Antim

Sfântul Mucenic Antima a păstorit Biserica Nicomidiei în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor, dictate de împăraţii Diocletian şi Maximian. În anul 288, peste 20.000 de creștini au fost persecutați, iar Sfântul Antim, era în satul Semana, nu pentru a se ascunde de moarte, ci pentru a îi face pe cei de acolo să primească mucenicia.

Una din epistolele sale trimisă creştinilor din închisoare, a fost predată împăratului Maximian.

Împăratul citind epistola, a poruncit ca Antim să fie prins. Sunt trimişi douăzeci de soldaţi în căutarea şi prinderea sa. Antim, văzător cu duhul, le-a ieşit în întâmpinare soldaţilor, i-a dus la casa sa, le-a slujit la masă ca unor oaspeţi şi numai după aceea le-a mărturisit că el este cel căutat.

Uimiți de bunătatea lui Antim, soldații i-au spus să se ascundă, iar împăratului îi vor spune că nu l-au găsit.

Cu toate acestea, Antim le-a spus că nu se ferește de moarte și nu vrea să mintă.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În drum spre împărat, toţi soldaţii au crezut în Hristos şi au primit să fie botezaţi.

Ajuns în faţa împăratului, Sfântul Antim a fost supus la multe torturi, iar în urma acestora i s-a tăiat capul.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 1 septembrie 2022. Un mare sfânt este sărbătorit în prima zi din Anul Nou Bisericesc. Rugăciunea care trebuie rostită joi

Ce rugăciune să rostim astăzi

,,Sfinte al lui Dumnezeu, Ierarh şi Martir, Părinte Antime, care, trăind pe pământ toate neputinţele şi ispitele, cu darul lui Dumnezeu le-ai biruit; roagă-te neîncetat şi pentru noi nevrednicii, neputincioşii şi păcătoşii, ca să primim

îndelungă răbdare, dreaptă socotinţă, dragoste nefăţarnică şi lucrătoare, credinţă neclintită şi drept slăvitoare, nădejde tare, statornicie în toate încercările şi neclintită mărturisire a credinţei ortodoxe.

Te rugăm, smeriţi, Sfinte Ierarhe Părinte Antime, cere-I Mântuitorului Hristos la tronul căruia ai aflat sfântă îndrăzneală ca să trimită şi asupra noastră darul sfinţeniei, întărindu-ne în gând, în cuvânt şi în virtuţi, spre slava veşnică a numelui tău cel sfânt.

Să ne ajute a sluji pe aproapele nostru în toată vremea, spre mântuirea sufletelor noastre, cu puterea, cu lucrarea şi cu harul Prea Sfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi; Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, acum şi pururea şi în veacul vecilor. Amin!"

Citeste si: Horoscop chinezesc sâmbătă, 3 septembrie 2022. Cel mai potrivit moment pentru a lua decizii importante. Zodiile care vor avea parte de succes astăzi

  Surse: crestinortodox.ro, antena3.ro