Calendar creștin ortodox, 30 ianuarie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie astăzi. Pe ce mari sfinți îi cinstim

Autor: Andrei Ionescu
Actualizat: 27 oct 2022, 06:20
Sfinții Trei Ierarhi
Sursa: crestinortodox.ro

Duminică, 30 ianuarie 2022 e sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Îi cinstim pe trei mari sfinți.

Duminică, 30 ianuarie 2022 îi sărbătorim pe Sfinții Trei Ierarhi: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. 

Astăzi nu e zi de post, așa că enoriașii se pot bucura în voie, cu orice fel de bucate, de această mare sărbătoare.

Cine au fost Sfinții Trei Ierarhi 

Sfinții Trei Ierarhi sunt Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Toți trei cu o mare importanță pentru biserică. 

Spre sfârșitul secolului al XI-lea, la Constantinopol s-a iscat o mare dispută în legătură cu Sfinții Trei Ierarhi, credincioșii întrebându-se care dintre cei trei este mai mare. La câțiva ani de la apariția acestor neînțelegeri, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul câte unul, episcopului Evhaitelor, Sfântul Ioan Mauropous, potrivit crestinortodox.ro.

În anul 1084, i-au apărut episcopului, într-o vedenie, cei trei sfinți împreună.



Iată ce i-au spus Sfinții Trei Ierarhi Sfântului Ioan. Aceștia i-au arătat clar că între ei era vorba de unitate, și nicidecum de dezbinare și i-au dat de înțeles că nu le convenea defel faptul că enoriașii au o controversă în legătură cu cine dintre ei este mai mare:

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

"După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nicio vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor.

Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi. Drept aceea, sculându-te, poruncește celor ce se învrăjbesc să nu se mai certe pentru noi.

Că nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi, și înștiințează cu aceasta pe creștini că noi în fața lui Dumnezeu una suntem".

Așa a apărut sărbătorea Sfinților Trei Ierarhi, cu cruce roșie, foarte importantă în calendarul creștin-ortodox.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune care se rostește pe 27 ianuarie. E sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox

Troparul Sfinților Trei Ierarhi

Pe cei trei preamari luminători ai Dumnezeirii Celei de trei ori mai strălucitoare decât soarele, pe cei ce învăpăiază lumea cu Razele Dumnezeieştilor dogme; pe râurile cele cu miere curgătoare ale înţelepciunii, care adapă toată făptura cu apele cunoştinţei de Dumnezeu; pe Marele Vasile şi pe Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul, împre­ună cu Strălucitul Ioan cel cu limbă de aur, toţi cei iubitori de cuvintele lor,

adunându-ne, cu cântări să-i cinstim; că aceştia pururea se roagă Treimii pentru noi.

Citeste si: Sfinții Trei Ierarhi 2022. Cui trebuie să spui „La mulți ani!” pe 30 ianuarie. Românii care își serbează onomastica duminică