Calendar creștin- ortodox 30 iunie 2022: Rugăciunea Sf Ierarh Ghelasie de la Râmeț, vindecătorul de boli și neputințe. E sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 28 mar 2023, 05:50

Calendar creștin-ortodox joi, 30 iunie 2022. Sf Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Sursa: ziarullumina.ro

Calendar creștin-ortodox 30 iunie 2022. E sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar. Sf Ierarh Ghelasie de la Râmeț, vindecătorul de boli și neputințe, este prăznuit joi.

Calendar creștin-ortodox joi, 30 iunie 2022. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește joi pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț, despre care există mărturi ai celor pe care i-a vindecat, de-a lungul vremii, de boli și neputințe. 

Potrivit calendarului creștin-ortodox, joi 30 iunie 2022 este sărbătoare cu cruce neagră în calendar. 

Calendar creștin-ortodox: Soborul celor 12 Apostoli. Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț

Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț a trăit în secolul al XIV-lea, neexistând informații sigure cu privire la anul nașterii sau al trecerii la cele veșnice al Sfântului. În cele ce urmează vă prezentăm viața sfântului așa cum este menționată în Sinaxarul din Minei, citat de basilica.ro:

Întru această lună, în ziua a 30-a, pomenirea Sfințitului Părintelui nostru Arhiepiscop Ghelasie de la Râmeț.

Pe la mijlocul veacului al XIV-lea, Mănăstirea Râmeț din munții Apuseni era cârmuită de râvnitorul spre cele sfinte starețul Ghelasie, care mai apoi a fost ales Arhiepiscop al Transilvaniei, fapt cunoscut dintr-o inscripție ce se găsește pe peretele care desparte naosul de pronaosul bisericii, în care se poate citi: „Scris-am eu mult greșitul robul lui Dumnezeu Mihul zugravul de la Crișul Alb în timpul Arhiepiscopului Ghelasie, anul 1377, 2 iulie, în zilele regelui Ludovic”.

Citeste si: Calendar creștin- ortodox 28 iunie 2022: Rugăciunea pentru vindecare de durere și boală a Sf doctori fără de arginți, Chir și Ioan

Din tradiție se cunoaște că această mănăstire a fost prădată și părăsită în mai multe rânduri, fapt care explică și pierderea oricărui fel de act din care s-ar fi putut afla știri despre trecutul ei.

Localnicii din Râmeț au păstrat totuși prin viu grai știrea potrivit căreia Sfântul Ghelasie a fost stareț aici, iar spre sfârșitul vieții a ajuns vlădică al românilor ardeleni.

Fiind Sfântul foarte smerit și ducând o viață aspră, s-au adunat în jurul lui mulți ucenici, care râvneau la viața lui îmbunătățită, având pe Sfântul pildă de urmat în viața călugărească. Mănăstirea avea pentru viețuitorii ei pământ, fânețe, unele la distanțe mari, cum era și cel de la Hopagi, situat între comuna Râmeț și Ponor, cam la 20 km departe de mănăstire.

Aici își făceau ascultarea ucenicii Sfântului Ghelasie îndeletnicindu-se îndeosebi cu cositul fânului. Era un loc lipsit de apă, neaflându-se izvoare prin împrejurimi pentru potolirea setei ucenicilor săi, care găseau prilej de murmur și nemulțumire.

Odată ducându-se Sfântul Ghelasie la Hopagi să-i vadă pe ucenici ostenind, în arșița zilei, l-au întâmpinat toți cu plângere, arătându-și pe fețe tristețea că n-au apă de băut. Atunci Sfântul Ghelasie, rugându-se lui Dumnezeu fierbinte a atins pământul de sub o stâncă și îndată a izvorât apă curată, toți călugării stâmpărându-și setea.

La vederea acestei minuni ucenicii, nu numai că s-au spăimântat, dar s-au și rugat de iertare pentru neliniștea avută și necredința arătată. De atunci și până astăzi, izvorul este cunoscut sub numele de Fântâna Vlădicii și credincioșii din satele străjuite de munții Apuseni și îndeosebi locuitorii de la Râmeț au în mare evlavie acest izvor de apă.

Citeste si: Când pică postul Sf Apostoli Petru și Pavel 2022. Rugăciunea pe care e bine să o spui în postul Sâmpetrului

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Mărturii ai celor pe care SF Ghelasie de la Râmeț i-a vindecat

Sfântul Ghelasie era atât părintele sihaștrilor din Munții Râmeț, cât și al sătenilor din Tara Moților. Mulți din cei stăpâniți de duhurile necurate, au primit vindecare prin rugăciunile sale.

La trecerea sa la cele veșnice, trupul sau a fost îngropat lângă vechea biserica a Mânăstirii Râmeț. Cu timpul a devenit necunoscut locul in care a fost înmormântat.

Moaștele sale au fost scoase la iveala in anul 1925, când, in urma unei ploi torențiale, a fost văzut un cap de om care a înconjurat de trei ori vechea biserica a Mânăstirii Râmeț si s-a oprit lângă Sfântul altar. Alte doua capete au fost scoase la suprafață de ape. Capetele au fost îngropate in partea dreapta a vechii biserici. S-a purces la dezgroparea lor după ce călugării au văzut ca zăpada se topea în fiecare an deasupra locului in care au fost puse capetele. Capul Sfântului Ghelasie a fost identificat după ce o femeie bolnava de epilepsie s-a vindecat după ce s-a atins de el.

O femeie cu numele Maria din Negrești-Oaș s-a îmbolnăvit de epilepsie și era atât de chinuită încât îi speria pe toți. Mergând pe la mănăstiri în țară și rugându-se i s-a arătat Sfântul Ghelasie poruncindu-i să meargă la mănăstirea Râmeț și acolo se va tămădui.

Femeia nu știa unde este această mănăstire, dar călătorind și tot întrebând a aflat drumul spre Râmeț. Când a ajuns în apropiere de mănăstire, femeia a strigat cu glas mare: „Sfinte Ghelasie ajută-mă și mă scapă din necaz”.

Călugării auzind și socotind aceste cuvinte un semn, s-au adunat în biserică și au înălțat rugăciuni, săvârșind Taina Sfântului Maslu. Cuviosul părinte stareț cu bogată trăire în viața călugărească a atins pe rând cele trei capete de femeia bolnavă. Când a atins de femeie capul Sfântului Ghelasie, aceasta îndată s-a tămăduit și au lăudat toți pe Dumnezeu Care s-a „făcut minunat întru sfinții săi.

Femeia a mărturisit călugărilor cum i s-a arătat Sfanțul Ghelasie și i-a zis: „Eu sunt Ghelasie ocrotitorul Mănăstirii Râmeț”. Așa a apărut evlavia pentru Sfântul Ghelasie, maicile mai bătrâne din mănăstire dând mărturie că au cunoscut pe această femeie Maria, care se vindecase în chip minunat de către ocrotitorul obștii călugărești.

Citeste si: Sfinții Petru și Pavel 2022. Cea mai puternică rugăciune care se rostește pentru sănătate, înțelegere în familie și bunăstare

Rugăciunea Sf Ierarh Ghelasie de la Râmeț 

Rugăciunea Sf Ierarh Ghelasie de la Râmeț, vindecătorul de boli și neputințe.  

„Către tine, Sfinte părinte Ghelasie, înălţându-ne gândurile, cu umilinţă şi cu căldură ne rugăm: caută din înălţimea plină de slavă a cerului şi te milostiveşte de suferinţele, durerile, patimile, necazurile, amărăciunile şi strâmtorările noastre.

Şi roagă pe Stăpânul şi Dumnezeul nostru cel ceresc, să ne ierte păcatele pe care, cu ştiinţă şi cu neştiinţă, le săvârşim neîncetat, că şi pentru puţina noastră dragoste faţă de El şi de aproapele nostru, rugându-L să fie pururea milostiv şi iertător şi să îndepărteze de la noi toată suferinţa şi durerea.

Fii povăţuitorul şi călăuzitorul nostru pe cărările cele necunoscute ale vieţii, pentru că, urmând pilda credinţei şi a dragostei tale faţă de Hristos, să ne învrednicim de darurile Sale şi trecând din această viaţă să ne bucurăm împreună cu tine şi cu toţi cei bineplăcuţi din veac ai Domnului, de Împărăţia cea nesfârşită a cerurilor; că acolo, înconjuraţi de cetele îngereşti, să aducem mărire, şi cinste lui Dumnezeu cel în Treime închinat: Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!„

surse: basilica.ro; creștinortodox.ro; doxologia.ro

 


Ștefan și Catinca și-au luat fanii prin surprindere cu ultimele postări din mediul online. Ce se întâmplă cu relația foștilor concurenți din Casa iubirii?