CALENDAR CREȘTIN ORTODOX 31 AUGUST 2021. Ce sfânt prăznuim astăzi

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 31 iul 2022, 10:35
Sărbătoarea Maicii Domnului, 31 august 2021
Sursa: PixaBay

Astăzi, 31 august 2021, este o sărbătoare sfântă în care o prăznuim pe Maica Domnului.

Maica Domnului este prăznuită de creștini astăzi, pe 31 august, pentru așezarea în raclă a brâului Maicii Domnului. Sărbătoare are legătură cu Adormirea Maicii Domnului când, aşa cum se ştie, Sfântul Apostol Toma este dus în chip minunat, ca şi ceilalţi apostoli aflaţi departe, călare pe norii cerului la Ierusalim, pentru a o mai vedea încă o dată pe Maica Domnului.

Pentru că voia să o mai vadă odată, au deschis mormântul, dar nu au mai găsit trupul sfânt.

Maica Domnului i s-a arătat ca împărăteasă înconjurată de îngeri şi i-a dăruit Sfântului Toma brâul său ţesut de ea însăşi din păr de cămilă. Brâul s-a păstrat la Ierusalim până în anul 395 până când fiul împăratului Teodosie cel mare, Arcadie, pe care Maica Domnului l-a salvat de la moarte sigură în timpul unei furtuni pe mare, l-a dus la Constantinopol.

Brâul a fost aşezat într-o raclă aflată în biserica Maicii Domnului din cartierul Chalkoprateia, acolo unde se afla şi Sfânta Marahmă cu Chipul cel nefăcut de mâna omului.

Racla a rămas închisă timp de 600 de ani, până când împăratul Leon cel Înţelept a cerut insistent patriarhului ca soţia lui bolnavă să se atingă de el.

Sărbătoare sfântă dedicată Maicii Domnului

Pe parcursul anilor, Brâul Maicii Domnului a vindecat oamenii de boli mortale, în special de cancer, și a oferit minuni femeilor care veneau să se roage Maicii Domnului pentru a putea face copii.

Citeste si: Tradiții și superstiții de Sfânta Ana: De ce nu e bine să muncești în această zi

„Tămăduirea acestora s-a produs prin purtarea în jurul braului a unei panglici care a fost atinsă de racla în care se păstrează Brâul Maicii Domnului. De asemenea, Cinstitul Brâu a făcut să înceteze diferite epidemii: în 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în 1871 sultanul turc sub a cărui protecție se găsea Muntele Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țară

să pentru îndepărtarea holerei; în 1894 Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și portocali”,  a explicat crestinortodox.ro. 

În perioada 1-10 septembrie 2007, racla cu Brâul Maicii Domnului de la mănăstirea Kato Xenias a fost şi în Arhiepiscopia de Alba Iulia. Brâul ţesut şi purtat de Maica Domnului a fost adus pentru prima dată în Constanță în anul 2002 şi pentru a doua oară în anul 2008.

Citeste si: Sfânta Ana 2021: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Ana

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Calendar Creștin Ortodox, 30 august 2021.  Sfântul Aidan

Pe data de 31 august este sărbătorit și Sfântul Aidan episcopul, întemeietorul mănăstirii din Lindesfarne.

„Tropar (Glas 5) O, sfinte Episcop Aidan, Apostol al Nordului și lumina a Bisericii Celte, măreț în smerenie, nobil în nevoie, rivnitor călugăr și iubitor misionar, mijlocește pentru noi nevrednicii pentru că Hristos Dumnezeul nostru să miluiască sufletele noastre.  Sfântul Aidan s-a născut în Irlanda în ultima parte a secolului al VI-lea. A fost tuns călugăr la Iona (în Scoția) în comunitatea creată mai devreme de Sf. Columbă că un ostrov sfînt și pământ neîntinat pentru evanghelizarea Britaniei.  Sfântul Aidan a fost ales să evanghelizeze Northumbria datorită felului sau dăruit și blând de a învață pe alții. A fost hirotonit episcop și trimis în Northumbria. A sosit la Lindesfarne în anul 635, făcând din locul acesta un al doilea ostrov sfânt pe coasta opusă a Britaniei, care deveni reședința să episcopală. A creștinat pe pagînii locului. Uneori intilnea ganguri rivale de tineri gata să se ia la bătaie. Le propovăduia Evanghelia întru Pace și ei își lăsau jos armele, erau botezați și se făceau mănăstirești.

Sfîntul Aidan ținea la tradițiile răsăritene, care erau regulă în Irlanda. El învață și practică cele mai stricte rânduieli ale postului, dată Paștelui răsăritean și natură colegială a regulii bisericești, preferând episcopilor pe stareți.

De multe ori, Regele Oswald avea să îl însoțească pe Sf. Aidan în peregrinările sale de evanghelizare a ținuturilor rurale, servindu-i ca interpret. Sfântul Aidan învăța, predica și încuraja în permanență, dar conducea prin exemplu. Era cunoscut pentru asceză și pentru milostenia sa. Regele Oswin îi dădu un cal frumos pentru a-i fi de ajutor. Aidan îl dădu cu toată splendoarea harnasamentului său, unui milog care cerea de pomană. A folosit o parte din ce primea pentru a elibera sclavi din sclavie. Unii dintre aceștia deveniră discipolii săi.

Sf. Aidan trimise propovăduitori peste tot prin Anglia și până în Olanda, ridicând mănăstiri. El a tuns și primul călugăr în Northumbria, Hieu. De asemenea a convins-o pe Hilda să rămână în Anglia și a sprijinit-o în munca ei de ridicare a mănăstirilor de maici peste tot prin Anglia.

Acest episcop cu frica lui Dumnezeu a înfăptuit toate acestea și încă multe altele în numai șaisprezece ani. A trecut la odihnă întru Domnul în ziua de 31 august 651. A fost imediat salutat ca "Apostolul Northumbriei". A fost înmormântat la Lindesfarne.

În 664, când mănăstirea Lindesfarne a căzut sub presiunea Romei și a acceptat Sinodul de la Whitby, Sf. Colman a luat moaștele Sf. Aidan și s-a retras la Iona, care a rămas un bastion al Creștinătății Celte. Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluieşte-ne şi ne mântuieşte pe noi. Amin.”