Calendar creștin ortodox 4 iunie 2022. Este sărbătoare cu cruce neagră în această sâmbătă. Ce sfinți sunt pomeniți

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 04 iun 2022, 08:00

4 mari sfinți sunt prăznuiți în calendarul creștin ortodox pe 4 iunie 2022

Sursa: Captură YouTube

Pe 4 iunie, în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră. Iată ce sfinți sunt prăznuiți sâmbătă și ce rugăciune se rostește în această zi.

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră sâmbătă, 4 iunie 2022. Aceasta este ziua în care sunt prăznuiți Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel. Ce înseamnă dacă în calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră și cum trebuie să se roage credincioșii?

Calendar creștin ortodox sâmbătă, 4 iunie 2022. Cine au fost Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel?

În ziua de 4 iunie, creștinii ortodocși îi pomenesc pe Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel. În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră în această sâmbătă. Potrivit învățăturilor bisericești, atunci când este sărbătoare cu cruce neagră, credincioșii trebuie să cinstească memoria sfinților prăznuiți, însă pot lucra, fără să existe restricții în acest sens. Astfel, este o zi în care se rostește rugăciunea către Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel, iar în toate bisericile sunt pomeniți aceștia.

Sfinții Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel sunt cei care au pătimit pe teritoriul României, iar după multe suferințe, aceștia au trecut la cele veșnice. Au fost îngropați într-o criptă din Niculițel, iar deasupra ei a fost ridicată o biserică din piatră. Ulterior, biserica a fost distrusă, însă cripta a rămas și a fost acoperită cu moloz. Cu toate acestea din cauza unor ploi abundente, cripta a fost descoperită în anul 1971, urmând ca în 1973, arhiepiscopul Dunării de Jos, Antim Nica, să dea ordin ca aceste moaște să fie duse la Mănăstirea Cocoș.

Astfel, moaștele sfinților Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel se află și astăzi la Mănăstirea Cocoș din Tulcea, potrivit crestinortodox.ro.  

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citeste si: Ce este și când se sărbătorește Ispasul în 2022! Ce să nu faci de Ispas ca să nu îți piară sporul casei

Pe 4 iunie se citește rugăciunea Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel

Pentru că în zilele de sărbătoare marcate cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox se rostesc rugăciuni închinate sfinților prăznuiți în zilele respective, pe data de 4 iunie, credincioșii trebuie să citească rugăciunea Sfinţilor Mucenici Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel, conform doxologia.ro.

„Sfinţilor Mucenici şi martori ai lui Hristos, Zotic, Atal, Camasie şi Filip, vrednicilor urmaşi ai Sfântului Apostol Andrei, care pe aceste locuri ale Sciţiei Evanghelia aţi vestit, voi din toată inima, cu

tot cugetul şi din toată puterea voastră pe Dumnezeu aţi iubit şi până la cea din urmă suflare pentru El aţi pătimit. Mulţumim cu umilinţă Sfintei Treimi pentru purtarea Sa de grijă, Care, atâtea veacuri sub pământ, sfintele voastre moaşte le-a păstrat şi după aceasta a binevoit a le dărui Bisericii noastre dreptmăritoare, spre mângâierea şi folosul de obşte al credincioşilor. Cu adevărat la voi s-au împlinit graiurile sfinte: „Pe cei care Mă slăvesc pe Mine, îi slăvesc şi Eu pe ei”, şi: „Prin Sfinţii care sunt pe pământul Lui, minunate a făcut Domnul toate voile Sale, întru dânşii”.

Voi cu sufletele înaintea Domnului staţi, iar prin sfintele voastre moaşte, laturile ţării noastre le împodobiţi. Fericit este străbunul nostru pământ, care s-a adăpat cu sângiurile voastre şi în care se odihnesc sfintele voastre moaşte. Drept aceea, cu credinţă, cu evlavie şi cu smerenie cădem către voi, adevăraţilor mucenici şi prieteni ai lui Hristos, cerându-vă să ocrotiţi prin sfintele voastre rugăciuni ţara aceasta şi Biserica noastră cea dreptmăritoare şi pe toţi cei ce cu bună cucernicie aleargă la sprijinul vostru şi vă pun mijlocitori către Preabunul Dumnezeu, de la Care, prin solirile voastre, să dobândim şi noi milă, pace şi ajutor în veacul de acum şi în vremea morţii noastre şi la Judecata cea de Apoi. Amin.”, aceasta este rugăciunea care se spune pe 4 iunie. 

Citeste si: Rusalii 2022. Când pică Rusaliile anul acesta. Când sărbătoresc românii Rusaliile și care este semnificația acestei sărbători