Calendar creștin-ortodox 5 august 2022: Sărbătoare cu cruce neagră în calendar! Rugăciunea tuturor celor care vor să se căsătorească sau care au probleme și neînțelegeri în familie

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 05 aug 2022, 09:07

Calendar creștin-ortodox 5 august 2022

Sursa: Pinterest

Calendar creștin-ortodox 5 august 2022. Vineri e sărbătoare cu cruce neagră în calendar. Ce sfânt prăznuiește Biserica Ortodoxă și ce rugăciune trebuie rostită în această zi sfântă!

Calendar creștin-ortodox 5 august 2022. Potrivit calendarului creștin, ziua de vineri e zi de sărbătoare marcată cu cruce neagră.

Biserica Ortodoxă face prăznuirea unei mari sfinte, icoană a soției creștine. De aceea, în această zi este bine ca toți cei care vor să se căsătorească sau care au probleme și neînțelegeri în familie să rostească următoare rugăciune. 

Citeste si: Schimbarea la Față a Domnului 2022: Sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Ce trebuie să duci la biserică pentru a avea parte de belșug și sănătate

Calendar creștin-ortodox 5 august. Sf Nona 

Calendar creștin-ortodox 5 august 2022. Sf Nona
[Sursa: doxologia.ro]

Calendar creștin-ortodox 5 august 2022. Potrivit calendarului creștin, Biserica Ortodoxă o pomenește vineri pe Sfânta Nona, mama Sfântului Grigorie Teologul, sfânta care și-a adus soțul la dreapta credință.

Nona era creștină evlavioasă, iar Grigorie ipsistarian, se aflau în două lumi sufletești diferite, fapt care o făcea pe Nona să se mâhnească mult și să se necăjească în fiecare zi.

N-a deznădăjduit însă, ci a alergat la Atotputernicul Dumnezeu, rugându-L cu credință și lacrimi să facă și această minune, ca soțul ei să cunoască adevărul, să se boteze și să devină mădular viu al Sfintei Biserici. Astfel, a jertfit multe ceasuri rugăciunii, întotdeauna cu aceeași cerere fierbinte pentru mântuirea soțului ei.

S-a rugat cu lacrimi pe care Domnul le-a văzut, dar a lăsat încă o bucată de vreme lipsită de rod rugăciunea ei fierbinte. A dorit ca roaba Lui credincioasă să se lupte mai mult pentru a primi o răsplată mai mare. Nona se ostenea adeseori ca să-l lumineze pe soțul ei eretic prin lumina izbăvitoare a lui lisus Hristos și să-l smulgă din înșelăciunea și întunericul credinței celei rele a Ipsistarienilor.

Prin cuvinte convingătoare și blânde, dar înainte de toate prin exemplul ei bun, s-a străduit să-l aducă la Hristos pe tovarășul ei de viață, potrivit doxologia.ro.

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 4 august 2022. E sărbătoare în calendar în joia din Postul Sf Marii 2022! Rugăciunea Sfântă care-ți luminează calea și te ferește de rele

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Calendar creștin-ortodox 5 august 22 

Calendar creștin-ortodox 5 august 2022
[Sursa: crestinortodox.ro]

Potrivit calendarului creștin-ortodox 5 august 2022, Biserica Ortodoxă mai pomenește vineri pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, care a fost canonizat în anul 1992.

Sfântul Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul) este unul dintre cei mai recenți sfinți din Biserica Ortodoxă Română, cu metania din Mănăstirea Neamț, care s-a nevoit 24 de ani în Țara Sfântă, atât pe valea Iordanului, cât și în pustiul Hozeva, constituindu-se într-un model veritabil de viețuire în Hristos în era contemporană. Biserica l-a rânduit ca pildă vie de credință și de viețuire creștinească, înscriindu-l în calendarul ortodox la data de 5 august.

S-a născut la 23 iulie 1913 într-un sat de pe malul Prutului, Crăiniceni, comuna Păltiniș, județul Botoșani, într-o familie de țărani foarte credincioși, anume Ecaterina și Maxim Iacob, fiind singurul copil la părinți. Din botez s-a chemat Ilie, iar în familie i se spunea „Iliuță”.

La 6 luni de zile de la naștere, mama pruncului Ilie își dă sufletul. După doi ani, moare și tatăl său în război, în toamna anului 1916, rămânând orfan de amândoi părinții. El este îngrijit timp de zece ani de bunica sa, Maria Iacob, care de timpuriu i-a semănat în suflet tainele credinței, învățându-l de mic cu rugăciunea, postul, cercetarea bisericii și respectarea rânduielilor creștinești. În 1923 a decedat și bunica, lăsând pe micul Ilie cu totul orfan și lipsit de mângâierea părinților și a bunicilor. De acum, copilul este luat în grija unchiului său, Alecu Iacob, care avea acasă șase copii.

Primii ani de școală îi face în satul natal, iar între anii 1926-1932 urmează gimnaziul „Mihail Kogălniceanu” la Lipcani-Hotin și liceul „Dimitrie Cantemir” la Cozmeni-Cernăuți, fiind cel mai bun elev din școală.

Dorul spre Împărăția lui Dumnezeu și al vieții pustnicești, după exemplul și pilda Părinților care au trăit în pustie, a atras din tânără vârstă pe cel ce a primit numele de botez Ilie, la viața monahicească. În vara anului 1932, rudele voiau să-l dea la facultatea de Teologie din Cernăuți, ca să-l facă preot.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"

Dar el, simțindu-se chemat de Dumnezeu la o viață mai înaltă, le-a spus: „Nu, eu vreau să mă fac călugăr!” După un an, tânărul Ilie, pe când lucra la câmp, se ruga lui Dumnezeu să-i descopere calea pe care să o urmeze. Deodată a auzit un glas de sus, zicând: „Mănăstirea!”

Din clipa aceea nu a mai avut odihnă în suflet. În vara anului 1933, cerând binecuvântarea duhovnicului său, tânărul Ilie și-a luat cărțile sfinte, crucea și icoana Maicii Domnului din casa natală, fiind în zi de duminică, și, călăuzit de Duhul Sfânt, a intrat în obștea Mănăstirii Neamț, unde face ascultare, la infirmerie și la biblioteca mănăstirii.

Mai multe despre viața Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, pomenit în calendarul creștin-ortodox 5 august 2022, pe orthodoxwiki.org.

Calendar creștin-ortodox. Rugăciune 

În această zi este bine ca toți cei care vor să se căsătorească sau care au probleme și neînțelegeri în familie să rostească următoare rugăciune

„Atotbunule Doamne! Ştiu că fericirea mea cea mare stă în a Te iubi cu tot sufletul meu şi cu toată inima mea şi în a împlini întru totul sfântă voia Ta. Aşadar, Tu Însuţi îndrumă, Dumnezeule, sufletul meu şi umple inima mea: vreau să Îţi plac doar Ţie, fiindcă Tu eşti Ziditorul meu şi Dumnezeul meu.

Păzeşte-mă de trufie şi de iubirea de sine: să mă împodobească priceperea, smerenia şi curăţia. Lenevirea îţi e urâtă şi naşte patimi: Tu dă-mi hărnicie şi binecuvântează ostenelile mele. Iar întrucât legea Ta porunceşte ca oamenii să trăiască în căsnicie cinstită, adu-mă, Părinte Sfinte, la această chemare sfinţită de către Tine, fiindcă Tu ai zis: „Nu este bine ca omul să fie singur” şi făcându-i lui femeia ca să-i fie ajutor le-ai dat binecuvântare să crească, să se înmulţească şi să umple pământul.

Auzi smerita mea rugăciune, care se înalţă către Tine din adâncul inimii de fecioară: dă-mi soţ cinstit şi binecredincios, ca să Te preaslăvesc în dragoste şi înţelegere împreună cu el pe Tine, Dumnezeul Cel Milostiv, pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.„

Citeste si: Adormirea Maicii Domnului 2022: Cât ține postul Adormirii Maicii Domnului. Rugăciuni pe care e bine să le spunem în post

Calendar creștin-ortodox 5 august 2022  

Potrivit calendarului creștin-ortodox 5 august 2022, tot în ziua de vineri, Biserica Ortodoxă mai face pomenirea 

- Sfântului Mucenic Evsignie;

- Sfinților Mucenici Catidie și Catidian;

- Sfântului Favie, episcopul Romei;

- Sfântului Evghenie Etolul