Calendar creștin-ortodox 5 iulie 2022: Prăznuirea unui mare sfânt care, prin sângele său, multe vindecări a săvârșit. Sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar

Autor: Sara Andreescu
Actualizat: 04 apr 2023, 03:55

Calendar creștin-ortodox marți, 5 iulie 2022. Sărbătoare cruce neagră în calendar

Sursa: crestinortodox.ro

Calendar creștin-ortodox 5 iulie 2022. Biserica Ortododoxă îl prăznuiește marți pe Sf Atansie de la Aton, cunoscut și ca Atanasie Anthonitul. E sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar.

Calendar creștin-ortodox 5 iulie 2022. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește marți pe  Sfântul Atanasie de la Aton, cunoscut și ca Atanasie Anthonitul, un mare sfânt cunoscut pentru multele sale vindecări și faceri de bine.

Rămas orfan de ambii părinți încă de la o vârstă fragedă, Sf Atanasie Anthonitul a dus o viață fără stricăciune și a devenit peste ani stareț. Acesta a ridicat chiar și o biserică creștină, închinată Sf Fecioare Maria.

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 4 iulie 2022. Prăznuirea Sfântului Andrei Criteanul, sfântul care s-a vindecat ca prin minune după ce a primit prima împărtășanie

Calendar creștin-ortodox 5 iulie 2022. Sf Atanasie de la Aton

Sfântul Atanasie s-a născut in Trapezunt, din părinți creștini. Rămas orfan la o vârstă fragedă, a fost crescut de un ofițer. Pe când era copil, își conducea prietenii în pădure sau în apropierea unei peșteri și juca rolul de egumen.

Acest lucru a fost o prorocie, căci, mai târziu, avea sa ajungă stareț, scrie creștinortodox.ro. 

După ce și-a desăvârșit educația, a intrat in monahism. La rugămintea lui Nichifor Focas (963-969), Sfântul Atanasie va ridica o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria.

Când participa la masa cu frații din mânăstire, Sfântul Atanasie de la Aton, își împărțea partea lui în așa fel încât, fără ca cineva să își dea seama, el nu mânca mai nimic în afara anafurei împărțite după Sfânta Liturghie.

Plin de dumnezeiescul har, Atanasie s-a învrednicit de venirea la el a Născătoarei de Dumnezeu. Aceasta a scos in chip minunat apa dintr-o stâncă, si i-a făgăduit ca ea va fi întotdeauna Stareța Lavrei.

Trecerea sa la cele veșnice i-a fost descoperită de Dumnezeu. Înainte de a inspecta lucrările de extindere a bisericii, Sfântul Atanasie și-a îmbrăcat hainele de sărbătoare. În momentul în care urca pe schele, se prăbușește cupola bisericii atât peste Sfântul Atanasie, cât si peste ceilalți frați care lucrau la zidurile bisericii.

Deși cupola a căzut peste el, trupul sau a rămas nevătămat, neavând decât o rana la picior. Din această rană a curs atunci sânge, care a fost luat de frați cu grabă și cu care s-au făcut multe vindecări. După trecerea sa la cele veșnice, Sfântul Atanasie s-a înfățișat de mai multe ori înaintea fraților lui, uneori ca să-i mângâie și să-i întărească, iar alteori ca să-i certe.

Citeste si: Calendar creștin- ortodox 3 iulie 2022: Prăznuirea Sf Mucenic Iachint. Ținut în foame și sete, Sf Iachint s-a hrănit 38 de zile doar cu rugăciuni și cu darul Sfântului Duh

Calendar creștin. Acatistul zilei de marți al Sf Atanasie 

Acatistul Sfântului Cuvios Athanasie Athonitul  se citește, potrivit calendarului ortodox, în fiecare zi începând cu ziua de marți, 5 iulie 2022 și până la data de 18 iulie. 

Condacul întâi O, marea purtare de grijă dumnezeiască ce te-a ales şi te-a dăruit să fii candela luminii lui Hristos, pentru chipul îngeresc monahicesc, ca iubitorii de Dumnezeu şi mai mult să cânte spre slava ta cea mare:  Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Icosul întâi Ştiind Dumnezeu ca eşti pamânt bun şi roditor, din pruncie te-au ales, că părinţii lăsându-te orfan de o maică ai fost crescut, şi aşa chipul de taină monahicesc ca o pecete l-ai primit: Bucură-te, alesul chipului călugăresc; Bucură-te, alesul dintre spinii lumii; Bucură-te, moştenirea cea bună strămoşească; Bucură-te, cel cu dar ales dăruit; Bucură-te, că din pruncie cerul ţi s-a deschis; Bucură-te, că din pruncie ai fost binecuvântat; Bucură-te, chemarea de mare taină; Bucură-te, dor de Duh Preasfânt; Bucură-te, minte de adânca înţelegere; Bucură-te, inimă de sfântă simţire; Bucură-te, înţelepciunea cea peste firea omenească; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 2-lea Aşa a lucrat Dumnezeu, ca să fii cunoscut cu împaraţii şi voievozii lumii, ca prin tine credinţa creştinească să se arate şi mai biruitoare în cântarea: Aliluia!

Icosul al 2-lea Din Trapezunda ai ajuns în Bizanţ, unde ai învăţat toată ştiinţa omenească, dar mai ales pe cea duhovnicească spre care chemare o aveai: Bucură-te, Avramie, copilul înţelept; Bucură-te, că la curţile domneşti tot spre cele de sus năzuiai; Bucură-te, că desfătările lumii le-ai dispreţuit; Bucură-te, că bucuria cerească o aveai în suflet; Bucură-te, că veselia de taină îţi era în inimă; Bucură-te, că glasul lui Hristos auzeai; Bucură-te, că lumina Lui vedeai; Bucură-te, că ai înţeles ce alţii nu pricepeau; Bucură-te, căutătorule de cele nemuritoare; Bucură-te, cinstea vieţii monahiceşti; Bucură-te, vasul ales al sfinţeniei; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 3-lea Cuviosul stareţ Mihail, unchiul lui Nichifor – voievodul Răsăritului-, luându-te cu sine şi dăruindu-ţi chipul călugăresc cu numele de Athanasie, a întrevăzut lucrarea de taină în tine din cântarea: Aliluia!

Icosul al 3-lea La nevoinţe aspre te-ai supus ca să cunoşti iscusinţa vieţii duhovniceşti, încât repede pe toţi i-ai întrecut: Bucură-te, doritorule de viaţă duhovnicească; Bucură-te, că prin post ai deschis uşa pământească; Bucură-te, că prin rugăciune ai deschis uşa cerească; Bucură-te, că prin nevoinţă cele împotrivnice le-ai împăcat; Bucură-te, lucrarea iscusită a petrecerii călugăreşti; Bucură-te, că prin ascultare, neascultarea ai iubit; Bucură-te, împletirea celor din adânc cu cele din afară; Bucură-te, scoaterea celor din adânc la vedere; Bucură-te, vederea celor ascunse; Bucură-te, ochiul de duh pătrunzător; Bucură-te, ochi al cuvioșiei; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 4-lea Mutându-se la Domnul cuviosul Mihail, în pustnicie şi mai aspră te-ai adâncit, dar lumina nu putea să stea sub obroc ci trebuia pusă în sfeşnicul cântării: Aliluia!

Icosul al 4-lea Descoperit de părinţii din Careea Athonului ca  alesul  cel  mult  aşteptat,  ţi-au  încredinţat zidirea bisericii Lavrei celei Mari, unde să se adune cu toţii: Bucură-te, lumina ce nu putea fi acoperită; Bucură-te, sfeşnicul cu braţe înalte; Bucură-te, sfeşnicul cel din față; Bucură-te, steaua ce luminează în întuneric; Bucură-te, candela cea împodobită a Muntelui Athos; Bucură-te, uleiul făcliei nestinse; Bucură-te, tămâia cea curată; Bucură-te, smirna cea mai placută; Bucură-te, apa adusă pe piatră; Bucură-te, apa din piatra Hristos; Bucură-te, Părintele virtuţilor celor mai alese; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 5-lea

Rugat de voievozii răsăritului şi apusului Nichifor şi Leon, degrabă la zidirea Marii Lavre ai pornit, ca să fie lăcaşul lui Hristos unde să cânte: Aliluia!

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Icosul al 5-lea Insăşi Preacurata Maică a lui Hristos te-a încredinţat, şi aşa, cu multă râvnă, lucrarea cea mare ai săvârşit, chiar dacă duhurile cele potrivnice s-au răsculat: Bucură-te, lucrătorule al Bisericii; Bucură-te, semănătorule neostenit; Bucură-te, însuşi pamântul cel bun; Bucură-te, însuşi rodul cel deplin; Bucură-te, pomul pentru hrana multora; Bucură-te, izvorul din care mulţi beau; Bucură-te, holda curaţată de neghină; Bucură-te, grâul scuturat de pleavă; Bucură-te, bogaţie adunată la cer; Bucură-te, comoara nepieritoare; Bucură-te, vistierie a celor duhovniceşti; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 6-lea Dorinţa de viaţă liniştită pustnicească ai unit-o cu râvna pentru casa mănăstirească, spre a fi adunarea celor mulţi, care aleargă la staulul lui Hristos, în cântari de: Aliluia!

Icosul al 6-lea Rugăciunea şi postul pustnicesc chiar în mijlocul fraţilor şi lucrătorilor nu le-ai uitat, ci le-ai ţinut ca o temelie a vieţii duhovniceşti: Bucură-te, trezie neabătută de nimic; Bucură-te, priveghere de zi şi de noapte; Bucură-te, atenţie spre toate cele sfinte; Bucură-te, neclintită nevoinţă călugărească; Bucură-te, iubitorule de chip monahicesc; Bucură-te, cinstirea de haina cea îngerească a călugăriei; Bucură-te, că o considerai “veşmântul iubirii de taină”; Bucură-te, că o vedeai în lumina cerească; Bucură-te, că o preţuiai ca pe “acoperamântul” Duhului Sfânt; Bucură-te, cuvântatorul chipului călugăresc; Bucură-te, cu adevărat podoaba monahilor; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 7-lea Muntele Athos, Grădina Maicii Domnului, prin tine creşte sămânţa cea nepieritoare a chipului călugăresc, care până la sfârşitul veacurilor va fi doar cântarea: Aliluia!

Icosul al 7-lea Sfinte Mare Athanasie Athonitul, pomul din mijlocul vieţii duhovniceşti te-ai facut, din care şi noi ne împărtăşim cu marea bucurie a raiului iaraşi coborât pe pământ: Bucură-te, samânţa cea bună ce nu se mai strică; Bucură-te, piatra înmuiată de apa Hristos; Bucură-te, cel trimis de sus să ne pastoreşti; Bucură-te, creşterea cea din pustie; Bucură-te, de acum părintele monahilor; Bucură-te, păstorul la care vin tot mai mulţi; Bucură-te, glasul chemării celei sfinte; Bucură-te, cântecul din fluierul de taină; Bucură-te, cuvântul Vieţii de sus; Bucură-te, omul lui Dumnezeu; Bucură-te, omul cu chipul luminii; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 8-lea Multe trebuie să fie nevoinţele vieţii călugăreşti şi ostenelile celor râvnitori aduc petrecerea cea de taină; şi atât în pustie, cât şi în mănăstirea cea de obste, totul este iubirea cântării neîncetate: Aliluia!

Icosul al 8-lea Mulţi caută mai degrabă liniştea, dar trebuie înţeles că liniştea şi odihna doar după multe nevoinţe se câstigă, ca un rod după multe furtuni şi vijelii: Bucură-te, povăţuitorul iscusit al vieţii monahiceşti; Bucură-te, chipul părintelui duhovnicesc; Bucură-te, stâlp al dreptei-credinţe bine întărit şi neclintit; Bucură-te, cel ce ai trecut prin toate încercările; Bucură-te, că ai dezvaluit toate patimile; Bucură-te, că ai scos în afară vicleniile; Bucură-te, că ţi-ai tămăduit propriile patimi; Bucură-te, că ţi-ai spălat propriile pacate; Bucură-te, că ai ieşit din înşelarea pământească; Bucură-te, că ai găsit calea cea adevarată; Bucură-te, că şi nouă ne eşti povăţuitor iscusit; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 9-lea O, cel ales pentru viaţa de taină, ai câştigat chipul întreg al unirii de sus cu cel de jos, al celor din adânc cu cele din afară, în care totul este în cântarea: Aliluia!

Icosul al 9-lea Puţini sunt cei care pot lupta deodată cu cele trupeşti şi sufleteşti, de aceea te-ai arătat mare povăţuitor pentru fiecare, după neputinţele lor: Bucură-te, răbdătorule cu cei neputincioşi; Bucură-te, iertătorule pentru cei smeriţi; Bucură-te, păstorule cel bun, care aduni şi oile rătăcite; Bucură-te, că le scoţi dintre spini; Bucură-te, iubire ce-şi pune sufletul; Bucură-te, iubire ce se jertfeşte în toate; Bucură-te, dragoste ce de toate se îngrijeşte; Bucură-te, dragoste pururea veghetoare; Bucură-te, dăruire de suflet mare; Bucură-te, dăruire de inimă de sfânt; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 10-lea Viclenia celor răi te-a pândit la fiecare pas, să te împiedice de la înfăptuirea cea bună, dar ai trecut peste toate primejdiile cu darul de sus, cântând: Aliluia!

Icosul al 10-lea Prin facerea de minuni pe toţi i-ai încredinţat că prin voia Domnului toate le-ai facut, ca un placut slujitor şi ascultător al poruncilor sfinte: Bucură-te, că noua temelie ai pus în Muntele Athos; Bucură-te, că ai reînviat viaţa monahicească; Bucură-te, că te-ai făcut părintele cel mare de aici; Bucură-te, de acum stâlpul neclintit; Bucură-te, temelie de stâncă; Bucură-te, tărie ce nimeni nu o mai clinteşte; Bucură-te, tăria credinţei biruitoare; Bucură-te, puterea nădejdii mântuitoare; Bucură-te, nume de acum de mare laudă; Bucură-te, nume printre cele sfinte; Bucură-te, zugravire de icoană a chipului monahicesc; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 11-lea Diavolul, urâtorul de oameni, a prăvălit un lemn mare peste picioarele tale şi trei ani ai stat ţintuit la pat, dar cu mulţumire Domnului ai cântat şi mai mult: Aliluia!

Citeste si: Pentru a avea parte de belșug și sănătate, evită aceste produse până la Sfântul Ilie. Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Sf Ilie, aducătorul de ploi

Icosul al 11-lea Multe trebuie să pătimească cel ce se sfinţeşte şi lucrează cele bune, dar toate acestea sunt “locul cel curăţitor” spre strălucirea cea nepieritoare: Bucură-te, cu adevărat chipul sfinţeniei; Bucură-te, că ai câştigat smerenia întreagă; Bucură-te, că ai trecut prin focul curăţitor; Bucură-te, că ai ieşit şi mai strălucitor decât aurul; Bucură-te, că suferinţa ţi-a adus bucuria cea de sus; Bucură-te, că durerea ţi-a adus veselia nesfârşită; Bucură-te, osteneala cea vrednică de odihnă; Bucură-te, că vrăjmăşiile altora le-ai iertat; Bucură-te, că pe cei ce te urau i-ai binecuvântat; Bucură-te, că tot răul din tine ai scos; Bucură-te, că te-ai făcut doar vasul Luminii fără pată; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 12-lea Mare este taina jertfei pentru Hristos prin care păcatele se iartă şi chipul monahicesc se arată; moartea se biruieşte şi se primeşte Învierea – împlinirea a toate-, în cântarea: Aliluia!

Icosul al 12-lea De mare taină a fost şi mutarea ta la cele veşnice, că râvnitor pentru biserica lui Hristos, te-ai primejduit până la sfârşit pentru ea, că trebuind să înalţi încă o cladire, s-a surpat şi prin aceasta te-ai eliberat de cele pământeşti. Bucură-te, cel învrednicit şi de “mucenicia lucrării sfinte”; Bucură-te, cel ce ne umpli pe noi de facerile tale de bine; Bucură-te, că prin aceasta ai primit întreaga cunună; Bucură-te, ca aşa ai fost chemat la odihnă; Bucură-te, râvna până la  jertfă pentru casa lui Dumnezeu; Bucură-te, că ai primit şi pecetea crucii; Bucură-te, că drumul vieţii cu vitejie l-ai sfârşit; Bucură-te, că nu te-ai oprit niciodată de la lucrarea sfântă; Bucură-te, că mai bine te-ai primejduit, decât să nu lucrezi; Bucură-te, că ai trecut şi prin ultima încercare; Bucură-te, că ţi-ai pus sufletul pentru fiii tăi duhovniceşti; Bucură-te, chipul cel mare al iubirii de Hristos; Bucură-te, Sfinte Cuvioase Athanasie din Athon, strălucirea chipului monahicesc!

Condacul al 13-lea O, Mare Athanasie cel din Athon, cel ales de Însuşi Domnul Hristos, Părintele cel mare al monahilor şi stăpânul de taină al vieţii duhovniceşti, şi noi îţi aducem cinstirea după cuviinţă, în cântarea: Aliluia! (de 3 ori).

Şi iarăşi Icosul întâi şi Condacul întâi. 

SURSA

 

 

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.