Calendar creștin ortodox, 5 octombrie 2021. E sărbătoare cu cruce neagră marți. Ce sfinți sunt pomeniți de biserică?

Autor: Bianca Hriscu
Actualizat: 03 aug 2022, 10:50
ce sarbatoare e pe 5 octombrie in calendarul crestin ortodox Foto(4)

Este sărbătoare cu cruce neagră pe 5 octombrie, în calendarul creștin ortodox

Sursa: captura youtube doxologia.ro

În calendarul creștin ortodox este sărbătoare cu cruce neagră marți, 5 octombrie 2021. Descoperă ce sfinți sunt pomeniți de biserică în această zi sfântă.

Conform calendarului creștin ortodox, pe data de 5 octombrie 2021 este sărbătoare cu cruce neagră. Aceasta este ziua rânduită de Biserica Ortodoxă pentru a-i pomeni pe Sfânta Haritina și pe Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu.

5 octombrie 2021, sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox. Cine au fost Sfânta Haritina și Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu?

În luna octombrie, în calendarul creștin ortodox sunt mai multe sărbători importante.

Astfel, pe 5 octombrie, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfânta Haritina și pe Sfinții Daniil și Misail de la Mănăstirea Turnu. Decizia de a-i pomeni la început de octombrie a fost luată după ce, pe 25 februarie 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit și a hotărât canonizarea Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu.

Despre Sfânta Haritina, pomenită pe 5 octombrie în calendarul creștin ortodox, se știe că a trăit în timpul domniei împăratului Dioclețian (284-305).

Aceasta a rămas orfană de mică și a fost crescută de creștinul Claudiu. Sfânta Haritina credea foarte mult în Dumnezeu și pentru credința ei a pătimit foarte mult. A fost supusă la nenumătate chinuri, dar nicio pedeapsă, oricât de mare, nu i-a adus moartea. Pentru a o face să sufere și mai tare, împăratul a adus niște bărbați să o necinstească. În acel moment, Sfânta Haritina s-a rugat la Dumnezeu să îi salveze sufletul înainte să fie batjocorită.
În timp ce se ruga, sufletul ei a ieșit din trup și s-a înălțat în Împărăția Cerurilor.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citeste si: ACATISTUL Sfântului Ciprian pentru dezlegarea farmecelor. Cum se citește corect?

Sfinţii Cuvioşi pustnici Daniil şi Misail au simțit încă din tinerețe o dragoste și o apropiere de credință, motiv pentru care și-au lăsat familiile și și-au dedicat viața slujirii lui Iisus Hristos. Astfel, cei doi au luat decizia de a se călugări. Sfântul Daniil cunoștea Sfintele Scripturi și învățăturile Sfinților Părinți, el fiind învrednicit cu harul preoției.

Părinții din mănăstirea în care se afla l-au ales duhovnic şi povăţuitor pe calea mântuirii. 

Încrezător în harul Sfântului Daniil, Misail l-a ales să îi fie duhovnic, iar la scurt timp a decis să îi devină ucenic. Sfinții Daniil și Misail au cerut permisiunea pentru a merge în pustnicie, dorind să simtă și mai mult apropierea de Dumnezeu. Astfel, au ajuns în ținuturile Muntelui Cozia.

Acolo, cei doi sfinți și-au săpat chilii în stânca muntelui. Pentru că lor li s-au alăturat și alți frați, Sfinții Daniil și Misail au decis să construiască o biserică de lemn pentru a se putea ruga împreună.

Citeste si: CALENDAR creștin ortodox octombrie 2021. Care sunt cele mai importante sărbători religioase din luna octombrie 2021