Copiii așteaptă în fiecare an cu sufletul la gură ziua Sfântului Nicolae, fiindcă primesc cadouri. Copiii știu că pe 6 decembrie, în ziua Sfântului Nicolae, primesc cadouri în ghetuțe de la acesta.
Totodată, mai este binecunoscută nuielușa, cea pe care o găsesc în ghetuțe copiii care nu au fost cuminți în acest an.
Cine a fost Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, data cunoscută de naștere a sa fiind 15 martie 270.
Sfântul Nicolae a făcut, de-a lungul vieții, numeroase minuni.
Se spune că le-a salvat de la prostituţie pe trei surori foarte sărace. În timp ce tatăl lor se pregătea să le împingă către această "îndeletnicire" Sfântul Nicolae a aruncat punguţe cu bani în camerele fetelor.
Printre faptele bune ale sale, Sfântul Nicolae ar mai fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari. De atunci marinarii consideră că Sfântul Nicolae este ocrotitorul lor. În ziua în care i-a salvat de la naufragiu pe marinari, Sfântul Nicolae a înviat un tânăr corăbier care căzuse de pe catarg şi se înecase.
În Alexandria Sfântul Nicolae a vindecat mulţi bolnavi şi demonizaţi.Sfântul Nicolae este considerat patronul marinarilor, al negustorilor, arcașilor, al hoților care regretă furtul sau furturile, al copiilor și studenților din diverse orașe și țări din Europa.
Sfântul Nicolae a făcut mult bine, iar gesturile sale aveau caracter anonim. Ceea ce a făcut Sfântul Nicolae i-a inspirat și pe oameni să își facă daruri unii altora.
Sfântul Nicolae a murit pe 6 decembrie 343, ziua de 6 decembrie devenind ulterior sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox și în cel catolic.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae
În ajun de Sfântul Nicolae copiii își lustruiesc ghetuțele pentru ca Sfântul Nicolae să le pună în ele dulciuri și cadouri.
Este cunoscută și tradiția nuielușei, pe care copiii care nu au fost cuminți în anul respectiv o primesc de la Sfântul Nicolae.
La sate, de Sfântul Nicolae, există obiceiul ca feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor repeta colindele de Crăciun și de Anul Nou.
Tot în zona rurală, de Sfântul Nicolae, există obiceiul să se pună crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori până la Anul Nou. În acest fel se spune că cei care țin această tradiție află rodul livezilor din anul care va veni.
Potrivit tradiției de la noi din țară, iarna începe să își facă simțită prezența de Sfântul Nicolae, urmând să ningă în această perioadă. Dacă nu ninge, se spune că Sfântul Nicolae a întinerit.